Avatar uživatele
martinju

cukrovka........

chtel bych se zeptat z čeho je cukrovk a jak ji předejit.a porosim vas vysvetle te to jako desetiletemu klukovi dekuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5347 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dandi

Je třeba sledovat glykemický index potravin.

Pojem „glykemický index potravin“ je v poslední době velmi diskutovaným tématem. Zejména pokud chceme mluvit o zdravé výživě a snižování nadváhy. Glykemický index (GI) je vázán na sacharidy (cukry) v potravině a představuje křivku nárůstu a klesání hladiny cukru v souvislosti s konzumací potravin.

Potraviny obsahující vysoké množství škrobu (např. hranolky), jsou během trávení rychle rozštěpeny na glukosu a vyvolávají ještě vyšší vzestup hladiny krevního cukru (glykemie) a následně i inzulinu (insulinemie) než sacharosa (složená z glukosy a fruktosy), a jsou tedy rizikovým faktorem pro vznik nadváhy, obezity a diabetu 2. typu. Rychle rostoucí křivka glykemického indexu (cukr v krvi rychle a vysoko stoupne a rychle klesne) je nežádoucí. Je to rychle nabytá energie, kterou tělo nedokáže spálit a která se pak ukládá v těle ve formě tukových zásob. Naopak je třeba volit potraviny s nízkým glykemickým indexem, po kterých křivka hladiny cukru v krvi stoupá pomalu (v delším časovém horizontu) a pomalu klesá.

Například cereálie s vyšším podílem vlákniny – celozrnné – uvolňují pomaleji sacharidy, což pomáhá zabránit nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru = tj. Nízký glykemický index .

Potraviny s nízkým stupněm želatinizace škrobu (tj. kompaktnější zrna), např. ovesné vločky, celozrnné těstoviny, a s vysokým obsahem viskosní rozpustné vlákniny např. ječmen, oves, žito, se vyznačují tím, že jsou pomaleji tráveny, a mají proto nižší GI, což má pozitivní viv například na kontrolu tělesné hmotnosti. Pozor – GI se může zvyšovat i nevhodnou tepelnou úpravou a ovlivňuje ho i kombinace jídel.

Zdroj: http://www.pri­telkyne.cz/clan­ky/glykemicky-index-potravin-aneb-jak-predchazet-cukrovce-845.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gomo

CUKROVKA – NEMOC SLINIVKY BŘIŠNÍ. PŘI TÉTO NEMOC SLINIVKA NEVYTVÁŘÍ INZULÍN. TENTO HORMON JE NEZBYTNÝ PRO VYUŽITÍ CUKRŮ V TĚLE.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
alenka901

Cukrovka, odborně nazývaná diabetus mellitus, je jedním z nejběžnějších onemocnění současnosti. V organismu pacienta trpícího cukrovkou se v dostatečném množství nevytváří hormon inzulin, který je důležitým činitelem při přeměně cukrů v lidském těle. Rozlišují se dva druhy cukrovky. Při diabetes I. typu hlavní vinu na onemocnění nese slinivka břišní, která přestane důležitý inzulin vyrábět. U diabetu II. typu je v těle vyvinuta rezistence na inzulin, většinou se tak stává ruku v ruce s obezitou. Díky nedostatku inzulinu se cukr nemá v těle jak štěpit, zůstává ve velkém množství v krvi a následně je u pacienta díky příznakům diagnostikována cukrovka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal

Cukrovka je onemocnění ostrůvků,které se nacházejí ve slinivce.Inzulín pak produkují málonebo vůbec.Milovaný desetiletý synu je to nemoc,která se buď dědí nebo cukrovkou může onemocnět člověk,aniž by ji měl někdo z blízkých.Sy­náčku,čokoláda je pochoutka a ne aby se jí člověk stále ládoval.Tlusté maso škodí,mnoho příloh a žádná zelenina.Je dobré pohlídat jídelníček a životní styl.Pozor cukrovka má v sobě jednu záludnost-nebolí,bolí příznaky.Horší vidění až ke slepotě,porucha nervového systému v nohách ,diabetik špatně chodí.Poškození ledvin atd.Tak jak jsem ti řekl upravit jídelníček a každý den hajdy ven.
Odbornější rady jsou k nalezení na ordinace.cz

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Attack-design

jde o nemoc slinivky, je to vlastně to že se jakoby nerozpouští cukr a zůlstává v těle,je ho nadbytek, někdy se tomu předejít nedá, pokud je to např. dědičné, jinak by se měla držet zdravá životospráva na předejití ale prostě i to někdy nestačí

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Polaskova44

Snad nevadí, že se podělím, ale před časem jsem narazila na jeden článek, který se právě cukrovky dost týká, tak třeba se to bude někomu hodit. Kdyžtak tady: https://www.bi­omag.cz/diabe­tes-cukrovka/

před 1487 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek