Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem deska nebo procesor?

Dostala se ke měn deska od intelu D945GNT. Když jsem do ní dal již dříve v pohodě používanýho celerona D352 (3,2GHz 512cache jádro cedarmill) se kterým jsem dosahoval teplot na desce od msi i965 tak do 40 stupňů tak se teplota pohybovala i přes 60 stupňů(59-64) a instalace OS trvala nekonečně dlouho. Nemůže to být tím, že se při tak vysokých teplotách procesor vypíná či zpomaluje? Na stránkách intelu jsem našel teploty kolem 64 stupňů jako maximální při dost vysokých odběrech. Když jsem se na ně koukal v biosu žádné velké vytížení tam patrně ani nemohlo být. Tak proč to tak moc hřeje, nemůže být něco s deskou? Má smysl se o něco snažit?

Předmět Autor Datum
Kdysi jsem se setkal s jedním athlonem 2800+ do soketu A který neměl na sebou teplovodivou pastu a c…
zdenekhribek 03.05.2008 16:46
zdenekhribek
1) že by regulátor na starší desce nastavil špatné napětí pro procesor? nepravděpodobné, ale podívej…
lední brtník 03.05.2008 17:02
lední brtník
1. čipset i945 podporuje celerony s jádrem cedarmill (64bit instrukce, disable bit) 2. zkoušel jsem… poslední
zdenekhribek 04.05.2008 08:49
zdenekhribek
to zpomalování u intelu -throtling - je možné. Dá se to jedině vyzkoušet např. cpu dát do jiné desky…
MM_tank 03.05.2008 17:05
MM_tank
Psychicky jsem se připravil a dal ten procesor do svého počítače. V biosu mě to ukazovalo 52 stupňů…
zdenekhribek 04.05.2008 08:37
zdenekhribek

Kdysi jsem se setkal s jedním athlonem 2800+ do soketu A který neměl na sebou teplovodivou pastu a chovalo se to stejně jako tato deska, jenže tam to bylo jednoznačně tím procesorem - fungovalo to ale strašně pomalu, tak jsem si i teď ze začátku myslel že je to tím procesorem. Tehdy jsem dostal dost bláznivou radu dát ten procesor na den do mrazáku, že se tím polovodič vzpamatuje...

1) že by regulátor na starší desce nastavil špatné napětí pro procesor? nepravděpodobné, ale podívej se u výrobce co ta deska podporuje za cpu

2) jestli máš přiměřeně tenkou vrstu pasty nebo rozumný chladič, bez ucpaného přívodu vzduchu (a ucpaných žeber chladiče), to musíš vědět jen ty sám

3) taky je možné že čidlo teploty informuje špatně, ale tomu neodpovídá pomalá doba instalace - i když ta může být způsobená špatným módem disku a s teplotou to nemusí souviset.
edit: sundej bočnici, dej ruku na chladič a odhadneš jestli je to v mezích.

(ad polovodič v mrazáku - patrně jsi položil dotaz na apríla)

1. čipset i945 podporuje celerony s jádrem cedarmill (64bit instrukce, disable bit)
2. zkoušel jsem dva chladiče, jen na stole, pasty jsem dal po druhé trochu víc než přiměřeně bez znatelných výsledků
3. jak píšu o pár řádek níž, hřeje víc ta deska než chladič i když na tom chladiči je to taky cítit

Děkuji za nápady na to napětí se ještě v biosu podívám. Ta rada s mrazákem nebyla z poradny.

to zpomalování u intelu -throtling - je možné. Dá se to jedině vyzkoušet např. cpu dát do jiné desky což bude nejsopíš problém kvůli fsb 533(?) nebo do desky dát jiný cpu podle toho co máš poruce:-). Statisticky pravděpodobnější je vadná deska.

Psychicky jsem se připravil a dal ten procesor do svého počítače. V biosu mě to ukazovalo 52 stupňů a bez větších problémů se to dalo snížit na 45. Pc fungoval bez problémů a msi core center ukazoval teplotu ještě o sedm stupňů nižší. Zdá se mi to dost, na to aby to bylo jen lepším chladičem.
Tu původní desku jsem zkoušel jen na stole s takovým dost velkým box chladičem s měděnou základnou. Zajímavé bylo, že chladič když jsem se ho dotkl ani tak moc nehřál (připevněn byl určitě dobře), ale na desce takové černé válečky omotané třemi závity silnějšího měděného drátu tam byla teplota znatelně cítit. Je dost možné, že se tu desku někdo pokoušel opravit, téměř všechny kondenzátory byly nahoře označeny modrým fixem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru