Avatar uživatele
mmmm68

doporučený dopis s pruhem

Chtěla bych se Vás zeptat, jak se posílá doporučený dopis s modrým pruhem. Jaký je rozdíl mezi obálkou s modrým pruhem a mezi obálkou s červeným pruhem?
Chci poslat výpověď z kabelové televize a nevím, s jakým pruhem to mám poslat. Tu obálku dostanu na poště? Jak se to dělá? Ještě nikdy jsem to neposílala. Díky za rady. Jana

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4647 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

tyto obálky posílají úřady nebo instituce , ty napiš dopis a pošli ho doporučeně a budeš mít doklad o jeho odeslání

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

Stačí,to poslat doporučeně,a útržek uschovat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Ponytail

Na to není potřeba posílat obálku s pruhem. Klasický doporučený dopis stačí, podací lístek si uschovejte.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Filip84

Zase! Proč máte v té palici, že pruh = orgán? Blbost!

Obálka s modrým pruhem: doporučeně / recommandé, dodejka / avis de réception, dodání do vlastních rukou.

Obálka s červeným pruhem: doporučeně / recommandé, dodejka / avis de réception, dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta / a remettre en mein propre.

Dodání do vlastních rukou znamená, že je-li adresátem fysická osoba (nepodnikající), pošta zásilku předá pouze adresátovi, jeho zmocněnci (poštovní či jednotlivá plná moc), manželovi, registrovanému partnerovi, zákonnému zástupci (nezletilý, omezená svéprávnost).

Je-li adresátem právnická osoba, pošta zásilku předá osobě, která se nachází v místě sídla právnické osoby v místnosti označené „podatelna“, osobě, která předloží plnou moc právnické osoby k přebírání zásilek, osobě, která je na prohlášení právnické osoby vůči podniku uvedena jako osoba oprávněná přebírat zásilky, osobě, která podniku předloží klientskou kartu na jméno právnické osoby.

Je-li adresátem ministr, soudní notarius, soudní exekutor, soudce Ústavního soudu, soudce, atp., podnik se pokusí o dodání zásilky způsobem popsaným pro fysickou osobu (nepodnikající), není-li to možné, podnik zásilku dodá způsobem popsaným pro právnickou osobu.

Je-li adresátem někdo jiný, než právnická osoba, fysická osoba (nepodnikající) či výše vyjmenovaní činitelé, podnik zásilku dodá způsobem, který je s ohledem na povahu osoby nejvhodnější – zpravidla územnímu samosprávnému celku, správnímu úřadu a organisační jednotce státu se doručuje jako právnickým osobám.

Je-li zvolena doplňková služba dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta, tuto doplňkovou službu lze zvolit pouze tehdy, je-li adresátem zásilky fysická osoba nepodnikající nebo jiná osoba, které se podle poštovních podmínek doručuje jako fysické osobě.

V takovém případě podnik zásilku dodá pouze a jen adresátovi.

Výpověď čehokoli vůči právnické osobě lze poslat pouze do vlastních rukou, tj. v obálce s modrým pruhem. Ano, obálky s červeným i modrým pruhem prodává každý poštovní úřad, je to tzv. základní sortiment. Nicméně, obálka s pruhem a doručenkou není nějaká zvláštní služba, stejnou službu odvede dodejka podniku a služby vypsané na obálce zásilky, buď nálepkami podniku, nebo ručně stačí napsat „doporučeně“ a „do vlastních rukou“.

Nový příspěvek