Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dynamický vs. typický kontrastní poměr...

Ahojte.

Nedávno jsem se ptal na doporučení ohledně LCD monitoru. Bylo mi doporučeno nekupovat TN monitory, což jsem si sice vzal k srdci, ale po prostudování nabídek ne TN monitorů jsem to vzdal. Fakt nejsem tak bohatej. Ale k věci.
Začal jsem, bohužel, pátrat mezi TN monitory a narazil jsem na několik výrazů, které mi nejsou jasné. Ani strejda Google mi nepomohl k mé plné spokojenosti, a tak se ptám vás, přátelé věci znalí; co je to kontrastní a dynamický kontrastní poměr, resp. jaký je v nich rozdíl. A co si myslíte o tomto levném monitoru: http://obchod.jvbnet.cz/zbozi/22-lg-lcd-w2234s-bn- 5000-1-5ms-300cd-black/detail.aspx?p=z:127733, případně co byste mi doporučili do 5 000 Kč na našem trhu?

Děkuji za věcné rady.

Předmět Autor Datum
Dnešný štandard je vysoký a na bežné použitie vyhovuje každy monitor. Na nejaké parametre sa vykašli…
Joseph 02.08.2009 19:57
Joseph
Výrobci se předháněji parametry, a tak vymysleli dynamický kontrast s úžasnými hodnoty. Co to je dyn…
Brumla 02.08.2009 21:08
Brumla
Ten tvůj vybraný nemá dvi vstup, tudíž ho nedoporučím. Dsub má nižší kvalitu obrazu, a to i u textů
Scatman 02.08.2009 21:14
Scatman
Do 5000,- klidně ber nějaké LG. Jestli máš ale možnost připojit monitor na DVI (pokud má tvoj grafic…
Zarniwúp 02.08.2009 21:14
Zarniwúp
z osobní zkušenosti vím že D-SUB není vůbec špatný, sám ho mám a nemůžu proti němu říct jediné křivé… poslední
Nigfire 02.08.2009 21:34
Nigfire

Dnešný štandard je vysoký a na bežné použitie vyhovuje každy monitor. Na nejaké parametre sa vykašli ak nemáš profi grafické študio môžu ti byť ukradnuté. Zaujímaj sa hlavne akým rozhraním si monitor pripojíš. Kup to na čo máš $$$, čo ti padne do oka a čo predávajú v tvojom okolí.

Výrobci se předháněji parametry, a tak vymysleli dynamický kontrast s úžasnými hodnoty.
Co to je dynamický kontrast?
Při tmavé scéně nebo zobrazení černé plochy se snižuje jas trubic. Tím se docílí toho, že černá je více černá a stoupne papírový kontrastní poměr do magických hodnot.
Má to ale úskalí - korigace jasu trubic má své zpoždění, což třeba u filmů působí docela špatně- jak záběr přejde na světlou scénu tak zlomek sekundy trvá, než se trubice zase rozzáří a jde vidět nehezký jasový přechod.
Proto doporučuji dynamický kontrast vypnout, pokud to lze.
Bohužel u většiny levných monitorů to vypnout nelze. Vypnout to umí obvykle jen střední třída, která se pohybuje někde okolo 8 tisíc.
Naopak špičkové monitory nemají dynamický kontrast vůbec.
Drtivá většina širokoúhlých levných monitorů neumí ani přepínat poměr stran - pustím tam 1280x1024 třeba u hry co neumí širokoúhlé zobrazení a místo aby to zobrazil monitor ve středu obrazovky, tak to nehezky roztáhne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru