Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dělám jarní údržbu pumpy - dá se lůj něčím nahradit?

Ahoj lidi, dělám jarní údržbu pumpy na zahradě, a při koupi kožených klapek mi poradili, abych je vyvařil v loji. Ale vloudila se chybička, lůj dnes není nikde k sehnání, všichni už dostávají čisté maso. A Carrefour bohužel zrušili, tam si sami bourali. Takže dotaz: víte někdo, zda se dá poctivý lůj něčím poctivým nahradit? Případně jak postupovat? Díky S.
Změna předmětu, původně: pumpa (Kurt)

Předmět Autor Datum
Zkusil bych vepřové sádlo. Možá v nouzi i husí sádlo.
veckoo 16.05.2010 00:05
veckoo
Pamatuju kamaráda studnaře, ten klapky nacucal fermeží.
Rce 16.05.2010 03:47
Rce
Také jsem chtěl horkou fermež poradit.Ale spíše na ty pístové manžety. JABRAKA
Jabraka 16.05.2010 10:50
Jabraka
Lůj už používal můj dědeček na mazání pípy Nepřenáší se do kapaliny. Já bych se zeptal v lékárně na…
Henessy 16.05.2010 14:47
Henessy
Napustit horkým vepřovým sádlem je rozhodně lepší než fermež.
Stefran 16.05.2010 15:33
Stefran
sádlo se vymyje do vody. JB
Jabraka 16.05.2010 15:49
Jabraka
Fermež není jedovatá. Je to tepelně upravený lněný olej.
Rce 17.05.2010 02:21
Rce
Když u slušného soukromého řezníka řekneš, že chceš lůj, tak ti ho nechá přivézt z dodávacích jatek,…
čumil_old 16.05.2010 18:07
čumil_old
Sádlo lůj a podobné materiály jistě s úspěchem používali naši prapředci, mazali tím i panty u dveří,…
Zerozero 17.05.2010 01:03
Zerozero
Silikonový olej doporučuji použít při škrabání v krku. Tam si za následky odpovídáte sám, ale lůj po…
Henessy 18.05.2010 22:17
Henessy
S tím naděláte, pánové :-). Ono je úplně jedno, čím se nechá nacucat klapka. Jestli fermeží, sádlem,…
Rce 19.05.2010 00:23
Rce
Obnovuji starou diskuzi, ale třeba se bude hodit. Když jsem před lety opravoval jednu pumpu, tak mi…
Mošna 07.05.2014 09:05
Mošna
a na můj dotaz, čím namazat, mi radil, že to je jedno, třeba stolním nebo lněným olejem Chápu, že p…
Kurt 07.05.2014 09:13
Kurt
Nemohu, než souhlasit. Byl jsem na návštěvě u jedné seniorky ještě s klasickými kamny. Z trouby se o…
Henessy 07.05.2014 17:37
Henessy
:-D poslední
Rce 07.05.2014 22:38
Rce

Když u slušného soukromého řezníka řekneš, že chceš lůj, tak ti ho nechá přivézt z dodávacích jatek, cena je směšná. Kupuji to na zimu sýkorkám kolem 10Kč za kilo.
Ovšem ten smrad, když to budeš škvařit ti nezávidím. Musíš totiž mít vyškvařený lůj, tak jako se škvaří sádlo.
Pak ještě můžeš vyzkoušet rozdíl mezi studenými a teplými lojovými škvarky viz:

Švejk právě seděl na posteli po obvyklé denní kúře předepsané dr. Grünsteinem, obklopen skupinou vychrtlých a vyhladovělých simulantů, kteří se doposud nevzdali a houževnatě zápasili s dr. Grünsteinem na půdě úplné diety.
Kdo by je byl poslouchal, měl by dojem, že se octl ve společnosti kulinárů, ve vyšší kuchařské škole nebo na labužnických kursech.
"I ty sprosté lojové škvarky se dají jíst," vyprávěl právě jeden, který zde ležel se ,zastaralým katarem žaludku`, "jestli jsou teplé. Když se lůj škvaří, vymačkají se dosucha, posolí, opepří, a já vám říkám, že se husí škvarky jim nevyrovnají."

Sádlo lůj a podobné materiály jistě s úspěchem používali naši prapředci, mazali tím i panty u dveří, nebo vyráběli kolomaz na kola u žebřiňáku. Ovšem do doby, než byla vynalezena vazelína.:-) Dnes jsou už modernější materiály. Jak známo, pokecáme -li něco silikonovým olejem, jen tak se ho nezbavíme. Tak bych napustil tímto olejem nové suché kožené manžety. Dá se koupit ve spreji. Možná bych ho za tepla smíchal s trochou parafínu. Sil. olej v malém množství, které by se případně uvolňovalo do vody, není zdravotně závadný.

Silikonový olej doporučuji použít při škrabání v krku. Tam si za následky odpovídáte sám, ale lůj používali naši předci proto, že se nevymývá do vody a neznečisťuje ji, je zdravotně nezávadný a lze jej použít i v kuchyni, na rozdíl od moderního silikonu a motorového oleje.
Na svých cestách jsem se setkal i s tím, že byl podáván jako uctění hosta a po ochutnání bych dal přednost tomu vašemu silikonu.:-D

S tím naděláte, pánové :-). Ono je úplně jedno, čím se nechá nacucat klapka. Jestli fermeží, sádlem, lůjem nebo vlastním potem. Neleje se toho tam litry. Za den dva pumpování je veškerá volná mastnota v čudu, ostatní tam vydrží, protože voda není zrovna nejlepším rozpouštědlem pro tuky.

Obnovuji starou diskuzi, ale třeba se bude hodit. Když jsem před lety opravoval jednu pumpu, tak mi pan prodavač radil použít výhradně živočišný tuk, protože těm kůžím je nejbližší, rozhodně víc než rostlinný nebo syntetický tuk. Dnes, po pár letech, opět při koupi manžety a klapky na ruční pumpu, jsem se chtěl ujistit - a na můj dotaz, čím namazat, mi radil, že to je jedno, třeba stolním nebo lněným olejem. Jen trochu namazat, aby manžeta nenabobtnala. Tak pak se v tom vyznejte. Asi to nechám na pár dní v teple zabalené v pytlíku s vepřovým sádlem. Pumpa bude na zahrádce a trocha mastnoty kytkám vadit nebude.

a na můj dotaz, čím namazat, mi radil, že to je jedno, třeba stolním nebo lněným olejem

Chápu, že pumpa není psací stroj, leč měl jsem v práci kolegu, který servisoval právě mechanické psací stroje - nejméně rád měl vždycky ty, kteří stroj namazali stolním olejem. Po čase došlo k tomu, že olej nejen nemazal, ale naopak lepil, takže stav byl ještě horší, než kdyby nebyl namazán vůbec (to, jak špatně se ta lepivá vrstva dostávala dolů snad zmiňovat nemusím).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru