Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto dřevo nebo plast?

Plánujeme výměnu oken, pořád váháme, jestli dřevo nebo plast, ale za dřevo mluví dlouholeté zkušenosti a osvědčenost jako stavební materiál. Může mi někdo podat skutečně reálný výklad o životnosti plastového okna?

Téměř po šesti letech se ptát na vysvětlení je poněkud.....pozdě. (Kurt)

Předmět Autor Datum
Ta, co vyhazovali Němci, byla jenom zažloutlá, žádné deformace jsem neviděl. To byly ty nejstarší. J…
kejki3 08.01.2009 08:51
kejki3
Nekoupit plastové okno z Polska se mu asi jen tak nepoštěstí. I veleslavená VEKRA má okna ( mám na m…
Schizo 08.01.2009 14:45
Schizo
Před vánoci jsem měnil okna na plastové. Vybral jsem dražší profil se středovým těsněním a takové po…
Montgomery 08.01.2009 18:06
Montgomery
Můžeš mi napsat pro jaké plastová okna si se nakonec rozhodl? Díky.
Magi 14.01.2009 19:46
Magi
Vybral jsem okna z profilu Schüco Corona SI 82. Šestikomorové, hloubka rámu 82mm. Okno v kuchyni jse…
Montgomery 17.01.2009 00:17
Montgomery
Než čekat na http://www.sezam.cz/ctyrhran-10x10-s-vnitrnim-zavi tem-delka-14cm/i24245-ctyrhran-10x10…
kejki3 17.01.2009 10:24
kejki3
Vzhledem k tomu, že je k jedné klice (asi přinytovaný) napevno, tak takové jednoduché řešení nelze p…
Montgomery 17.01.2009 14:52
Montgomery
prosím Vás vysvětlete mi jak to dřevo pracuje a dýchá rád se poučím.Josef poslední
dabac 19.11.2014 16:50
dabac
Spousta firem má vlastní linku a nebude živit někoho jiného. Ve Slaném např. Regno, na Kladně Vorlíč…
kejki3 08.01.2009 18:07
kejki3
Jen abych to uvedl na pravou míru. FIXNÍ neznamená nastavovaný, ale VCELKU, VKUSE. To o čem píšete…
Schizo 09.01.2009 08:13
Schizo
Jasně, že je to přehánění, ale likvidoval jsem 100 let stará okna z činžáku a pokud by jim někdo jed…
kejki3 09.01.2009 09:02
kejki3
Naprostý souhlas;-). Nikomu se nebude chtít po 7-10 letech natírat žlaby či oplechování štítu z plec…
Schizo 09.01.2009 09:43
Schizo
Nezlobte se na mě, ale to co tady píšete jsou solidní bludy, kterým bohužel někteří věří. Jako předs…
Roman44 15.05.2014 22:44
Roman44
Jednoduchá úvaha ode mě ... Mám dost peněz na nová okna a jsem ochoten připlatit za kvalitu? Jsem "…
veckoo 17.01.2009 18:11
veckoo
:-D:-)To znamená, chci kvalitní, co vydrží bez péče a ještě se stavebními a uživatelskými chybami. P…
kejki3 17.01.2009 18:48
kejki3
A v čem je to dřevěné Eurookno kvalitnější?? Napuštěné a lepené dřevo nazýváte přírodní materiál??
Montgomery 17.01.2009 20:02
Montgomery
Děkuji za názory, nakonec jsme se rozhodli pro dřevěná eurookna,doufám že jsme udělali dobře. Určitě…
aketek 02.02.2009 12:13
aketek
ja ma plastove aj ked som fanda prirodných veci no bol som prehlasovany ked som zistoval ako to je s…
fanda06 16.05.2014 22:18
fanda06
No buď tomu nerozumíte nebo záměrně lžete. Tvrdit, že nalakované a naimpregnované dřevo nějak dýchá…
Karel44 19.11.2014 16:27
Karel44
Má odpověď patřila uživateli "Schizo", netuším proč se zobrazuje až zde dole.
Karel44 19.11.2014 16:30
Karel44

Ta, co vyhazovali Němci, byla jenom zažloutlá, žádné deformace jsem neviděl. To byly ty nejstarší.
Já je mám jen 12 let, zažloutlá nejsou, jediné co odešlo byly kličky od jedné firmy. Od druhé vše OK. Komfort při mytí je nesrovnatelný, údržba 0. Jen to chce nekupovat levnější exempláře z Polska, tady jich jsou plné stavobazary.

Nekoupit plastové okno z Polska se mu asi jen tak nepoštěstí. I veleslavená VEKRA má okna ( mám na mysli rámy oken ) vyráběná v Polsku ( hlavně kvůli ceně, sám jsem na vlastní oči viděl ). U nás v paneláku si výměnu oken realizoval každý sám a musím říci, že co firma, to jiný profil, jiné kování, jiná cena, ale komplet všechny Made in Poland. A to tam bylo 5 firem z celého okolí . Asi takhle :

- Pro plast mluví jasně cena, je skoro 1/2 ceny dřevěnných oken a opravdu nulová údržba .

- Proti je jejich absolutní těsnost, která hlavně v panelových bytech, pokud se dostatečně nevětrá dokáže nadělat pěknou paseku a dle mého názoru horší zvuková izolace rámů oproti dřevu.
Co se životnosti týče, myslím si, že dnes jsou plasty již na takové úrovni, že vás přežijou bez úhony.
Ikdyž jsme u kamaráda renovovali stará špaletová dvojitá okna a řeknu vám, že i po 50letech je stačilo pouze přebrousit a natřít luxolem. Jsou z borovice a byly naprosto netknutý !

Do rodinného domku jsem si ale dal dřevěnná Eurookna z fixního hranolu a je to super. Dřevo je opravdu léty prověřený materiál a hlavně, dřevo pracuje a dýchá, ikdyž je třeba ho jednou do roka natřít balzámem proti vyprašování UV filtru z nátěru .

Před vánoci jsem měnil okna na plastové. Vybral jsem dražší profil se středovým těsněním a takové poláci (jejich prodejci) běžně nenabízí. Zaměřují se především na cenu. Polaci dělají především z profilu Aluplast, Gealan a Veka s dorazovým těsněním. Na druhou stranu ani polské okna nemusí být špatná.
Co se týče srovnání s dřevěnými (Euro), tak si myslím, že vlastnosti jsou srovnatelné. Těsnost (absolutní)bude stejná pokud si nepřiplatíte za nějaký systém větrání (ClimaTec_70, Corona Vento atd. u plastu) - Eurookna mají také nepropustná těsněni. Představa, že dřevo dýchá je poněkud mimo. Dřevem vzduch neprochází, maximalně je schopno vázat vodu, ale to je u oken záporná vlastnost, které se bráníme napoštěním a nátěrem. Taktéž výraz - dřevo pracuje je spíše naškodu. Eurookna jsou z lepených hranolu, aby nepracovaly - nekroutily se. Plast má rozhodně větší tepelnou roztažnost než dřevo.
Já osobně jsem vybral plast z důvodu ceny, ale ne to nejlevnější.

Vybral jsem okna z profilu Schüco Corona SI 82. Šestikomorové, hloubka rámu 82mm. Okno v kuchyni jsem objednával s větrací klapkou Corona Vento CT 82 (+300Kč). Toto je ovšem třeba výslovně požadovat. Nikdo mi to nenabídnul. Mikroventilace (4. poloha kliky) je na nic.
Zatím je akorát nedořešený problém s vchodovými dveřmi, kde jsou krátké kliky (čtyřhran) - dělají se standartně na profily 70mm a těch 12mm navíc chybí.

Původně jsem chtěl okna z profilu KBE, ale nenašel jsem v dohledu žádnou firmu, která vyrábí okna z tohoto profilu ve verzi se středovým těsněním.

Vzhledem k tomu, že je k jedné klice (asi přinytovaný) napevno, tak takové jednoduché řešení nelze provést. Já s tím zatím ani nic moc dělat nemůžu (asi bych to navařil), jelikož to zatím řeší dodavatel a výrobce dveří - ale zatím je ticho, tak jsem zvědavý, kdy se kdo ozve.

Spousta firem má vlastní linku a nebude živit někoho jiného. Ve Slaném např. Regno, na Kladně Vorlíček.

Pokud někdo chce netěsná okna, stačí mu stará. Může si pomoct vynálezem mikroventilace, což je právě vyřazení těsnění.
Pokud dřevoprůmysl není schopen dodat rovně rostlé smolné dříví, lepí špalíky do "fixního hranolu". Je to jen o něco lepší než dřevotříska. A s tou údržbou - spousta lidí to prostě nezvládá, takže pak musíte poměrně nová okna z paneláku vyhodit, přestože nový nátěr a přetěsnění vyjde laciněji.
O prostupnosti vzduchu skrzevá dřevěný rám mám vážné pochybnosti. A pokud vám eurookno větrá mezi rámem a křídlem, tak je zfušované. A jestli ještě někdo přidá oblíbený argument o recyklaci dřeva, tak dřevo ošetřené proti houbám nebo dřevokaznému hmyzu se nesmí spalovat. Okna, která přistanou ve sběrném dvoře, zbaví skla vytlučením do kontejneru a rámy i s žaluziemi se skládkují.

Jen abych to uvedl na pravou míru.

FIXNÍ neznamená nastavovaný, ale VCELKU, VKUSE.
To o čem píšete " Lepení špalíků " a odvoláváte se na neschopnost dodání rovně rostlého dřeva se jmenuje CINKOVANÝ HRANOL = napojovaný.

Ikdyž je tento CINKOVANÝ hranol to nejlevnější co si u Eurookna můžete objednat
( Ale já psal o FIXNÍM, tedy lepším a také dražším cca 6-10% oproti Cinku ) je naprosto, ale naprosto někde jinde, než vámi zmiňovaná dřevotříska . Asi jste si dělal legraci ne ? Dřevotříska není nic jiného, než drcené dřevo, odpad při řezání s pojivem ( lepidlem ) tlakově lisované .
CHtěl bych vidět někoho, kdo by si dal dělat okna z dřevotřísky :-D.

Eurookno, pokud je certifikované má jasně dáno jaký hranol smí být použit . Ať tak, nebo tak je to MASIV a záleží jen na vás z jakého dřeva Smrk-borovice-meranti-buk-dub...

A ještě, nikde jsem nepsal, že mi okna větrají mezi křídlem a rámem tím, že dřevo dýchá jsem měl opravdu na mysli, částečné pohlcování vlhkosti a její opětovné vypouštění.
Mám v panelákovém bytě taky plasťáky, zase vyhrála cena, ale do rodinného domku jsem si dovolil dát Eurookna, ano, tak drahá, na údržbu naprosto tragická okna, co pohlcují částečně vlhkost a určitě se po čase zkroutí, nebo pasknou a já je vyhodím .
Hlavně mě hned nechytejte za slovo, sdělil jsem jen svůj názor a pokud vím, tak jsem napsal, že plasty jsou dnes na úrovni a okna majitele přežijí, je to jen a jen na něm pro co se rozhodne. Myslím si že velké plus je u plasťáků cena a ta je opravdu 50% oproti Eurooknu. O recyklaci nepadlo slovo, je to nesmysl, nikdo si snad nemůže kupovat okna kvůli tomu, že je za 30 let chce recyklovat .

Toť vše.

Jasně, že je to přehánění, ale likvidoval jsem 100 let stará okna z činžáku a pokud by jim někdo jednou za 10 let věnoval minimum péče, byla by funkční dodnes, s třetím sklem a frézovaným těsněním, které se dnes nabízí, lepší než plast.
Problém je, že od války na ně nikdo nesáhl, přitom všichni mluvili o svých bytech, svých podlahách, svých koupelnách. Jen okna byla cizí.
A vím o paneláku, kde právě místo výměny zvolili pořádnou opravu a ušetřili hromadu peněz. Pod tím "příšerným" nátěrem bylo krásné dřevo.
Eurookna, která jsem viděl, byla z toho napojovaného dřeva. hornbach, výroba Slovensko, Eurookna na štítku.
Okna z dubu se velmi špatně natírají, kvůli tříslovinám. Na jihozápadní straně to byla tragedie.

Já vím, že síly ubývají, nechci za 30 let překládat znovu střechu, nechci dělat znovu fasádu a nechci mít opelichaná okna. Taky je možné, že na to nebudu mít z důchodu peníze. Vidím na rodičích, jak se zuby nehty brání každému zásahu do stárnoucího domu. Zanešené potrubí se bude řešit, až budou nosit vodu od darlingu.
Před rokem a půl vyměněné palubky na 1kv m nejsou natřené, totéž po výměně radiátorů navařené trubky. Teď se nám to nehodí, je odpověď kdykoliv. Nejde o peníze, ale nechuť k změnám a ruchu.

Naprostý souhlas;-).
Nikomu se nebude chtít po 7-10 letech natírat žlaby či oplechování štítu z plechu. Je to sice zdánlivě šetření, ale opak je pravdou. Všechno se jednou vrátí a bohužel, tam kde se na začátku šetřilo, se to rozhodně vymstí.

Na domek jsem se opravdu snažil dát to nejlepší v poměru cena / výkon a samozřejmě i podle mých finančních možností . Např. vámi zmiňovaná střešní krytina - Na domku rodičů ( původně to byla stodola z roku 1938 ) po rekonstrukci v roce 1977 zůstaly cementobetonové tašky až do loňského roku, bez jaké koliv újmy. Dal jsem BRAMAC PROTECTOR( dneska se přeci na střechu dává Bramac :-D ), myslím si že jen kdyby odvedl stejnou práci, je to opravdu na 3 generace.

Je to tak, že 30 let na to neměli peníze, nebo čas, nebo se prostě nechtělo a tak je to se vším. Teď mají kompletně předělaný domek, už zbývá jen zateplení ale co jsem si vyslechl a stále poslouchám .CHce to radikální změnu a zase na hoooodně dlouho, protože potom, se zase nebude chtít, nebo nebudou peníze .....

Ale co se týče těch oken, myslím si, že natřít je ( jde jen o navlhčený hadřík v balzámu ) jednou za rok, třeba při mytí, je snad v poho, alespoň ze začátku.

Nezlobte se na mě, ale to co tady píšete jsou solidní bludy, kterým bohužel někteří věří. Jako představa, že dřevěná okna nějak dýchají mi přijde úsměvná, ano jde o přírodní materiál, který může "pracovat", avšak je na něm povrchová úprava a dřevem rozhodně nemůže projít vlhkost, kterou doma vytvoříte (dýcháním, vařením, sprchováním, apod.).

Sám vlastním okna od Vekry a tak jsem si zjišťoval, jak to s nimi je. Vekra vyrábí okna v česku z německých plastových profilů Veka, Salamander a Brügmann. Sám jsem si vybral dřevěná okna, ale ne proto, aby dýchala, ale proto, že preferuji přírodní materiály.

Jednoduchá úvaha ode mě ...

Mám dost peněz na nová okna a jsem ochoten připlatit za kvalitu? Jsem "kutil" a jsem ochoten o ně pečovat?
- Vybrat dřevěná a těšit se z přírodního materiálu.

Mám málo peněz? Nechci o ně pečovat a jen je občas omyju? Mám je do extrémnějších prostor, kde je např. výroba potravin, kde se vaří a je stále vlhko? Kde se málo topí, nebo skoro vůbec ne a třeba jen v mrazech? Určitě se mi budou hodně rosit zevnitř a bude stékat voda...
- Vybrat plastová a nebrat od soudruhů z Polska. Aspoň bych zvážil Sulko a podobná kvalitnější s kvalitním kováním.

Děkuji za názory, nakonec jsme se rozhodli pro dřevěná eurookna,doufám že jsme udělali dobře. Určitě nám nebude dělat problémy údržba oken, když jsem udržovala naše špaletová okna (opálit starou barvu,napustit fermeží, základní nátěr, vrchní nátěr), tak u eurooken to bude brnkačka.

ja ma plastove aj ked som fanda prirodných veci no bol som prehlasovany ked som zistoval ako to je s plastom bolo mi povedane od viacerych dodavatelov ze dolezite su na okne komory a hlavne je kovanie ja mam kovanie Maco co je rakuske a u nas na Sk sa da povedat ze jedno z najlepsich
samozrejme ked nam bol montovat zalizie chvalil aj plast kedze don nemohol prevrtat dieru a hovoril ze su to tie z jednych najkvalitnejsich okien ....ale to je moj nazor

No buď tomu nerozumíte nebo záměrně lžete. Tvrdit, že nalakované a naimpregnované dřevo nějak dýchá je naprostý nesmysl. A při výběru oken jsem požadoval komponenty vyrobené v Německu, všichni se bili do prsou, že jejich komponenty jsou německé nebo tvrdili, že je to jedno. Vekra mi navrhla, že nemají problém s tím uvést do kupní smlouvy, že okna jsou z komponent vyrobených v Německu a taky dodali certifikáty, tak o původu nepochybuji. Myslím, že jste ten typ co všude byl, všechno viděl a od všeho má klíče :-D

Zpět do poradny Nahoru