Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem externí disk - Boot menu

..Pěkný den..mám takový sen..V PC mám 3 HD a v šuplíku 320GB externí disk.Nechal bych v PC asi jenom jeden SATA, zbytek vyhodil..Tady bych nainstalil Linux, aby manželka a dětičky mohli řádit ve virových vodách :-Da já bych si na externí 320 dal poctivé XP..Teď jde o to, jestli by to fungovalo..Jakým systémem by se spouštěl PC.:-(.Jestli před zmáčknutím tlačítka bych musel 320 přes USB zapojit..který systém by se spouštěl? Nebo až po spuštění tam připnout externí disk, ale jak pak spustit xp?:?: V PC bude zřejmě Ubuntu a jeho tzv. GRUB řeší spouštění dvou systémů na disku..Ale tam bude vlastně jenom jeden a druhej bych připnul..Pokud mně někdo trochu pochopil, poraďte..:i:
Změna předmětu, původně: externí disk (LaKr) (Kráťa)

Předmět Autor Datum
USB je na chod OS pomale rozhranie. Spravil by som to tak, ze HDD s Linuxom by som dal na Master a…
2laak 10.11.2008 09:50
2laak
..to 2laak:Dakujem..podstatné je to, že USB to nezvládne..musím to nejako vymyslieť ináč..
bortak 10.11.2008 10:26
bortak
dej oba systémy na jediný disk, ten se stupidnějším bootloaderem (xp) instaluj jako první, pokud nec…
lední brtník 10.11.2008 10:47
lední brtník
...Všem děkuji:-D:-D:-D..tak jsem dosnil:-(:-(..babě koupím noťas a bude klid.:-)..
bortak 10.11.2008 11:42
bortak
MS oficialne nepodporuje Win (XP) na USB disku (su tam nejake technicke problemy ktore debili v MS a…
MM.. 10.11.2008 14:01
MM..
Dodam zkusenosti, cteni/ukladani je (co se tyce rychlosti) zhruba polovicni oproti internimu disku.… poslední
JR_Ewing 10.11.2008 14:33
JR_Ewing

USB je na chod OS pomale rozhranie.

Spravil by som to tak, ze HDD s Linuxom by som dal na Master a ten by sa bez interakcie spustal automaticky. Potom by som este pripojil cez (S)ATA ten HDD s WinXP, ktory by som vyberal z biosu, zrejme budete mat nejake tlacitko (F8 alebo podobne) na QuickBoot menu, kde by ste vyberal ten vas 320GB XP disk.

dej oba systémy na jediný disk, ten se stupidnějším bootloaderem (xp) instaluj jako první, pokud nechceš používat nějaký os selector třetí strany.
v linuxu akorát nemusíš povolit uživatelkám automount xp disku.
nebo tam nech jediný systém, ostatně windows už z minulého století umí více uživatelských účtů - a taky jim nastavovat neadministrátorská práva.
ještě něco - pokud se rozhodneš mít více systémů na více (logických) discích, svému externímu disku nastav jen extended partition (žádný primární oddíl) - ušetříš si problémy.

MS oficialne nepodporuje Win (XP) na USB disku (su tam nejake technicke problemy ktore debili v MS asi nemaju zaujem riesit, dolezitejsie je ze to ma novu znelku). Nie je to pomale, pomale su len mozgove bunky debilov v Microsofte :)
Neoficialne a velmi komplikovane sa to da rozbehat ale na to si zober tyzden dovolenky :))

Dodam zkusenosti, cteni/ukladani je (co se tyce rychlosti) zhruba polovicni oproti internimu disku. Tedy subjektivne posuzovano z chodu aplikaci a her.
Pokud tomu clovek nerozumi, tak je to dele nez na tyden ;-) kdyz vsak clovek ovlada, tak to v podstate spociva jen ve vytvoreni instalacniho cd pomoci N-Lite, instalace a chod uz je vcelku normalni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru