Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem firmware/driver rozdíl?

Proč se třeba v Linuxu, když instaluji ovladač k síťové kartě, říká tomuhle ovladači firmware (firmware-iwlwifi, firmware-atheros, ...)? Nemělo by se tomu správně říkat driver? A firmware být jen software, co se nachází přimo na daném zařízení a řídí jej?

Předmět Autor Datum
protože to firmware je. Ovladač je v jádře, ale ke své funkci potřebuje ještě firmware (což není kód…
touchwood 16.02.2014 12:28
touchwood
Takže, pokud správně chápu, tenhle kód zpracovává přímo síťová karta, jen na ní není uložený?
varvatos 16.02.2014 12:30
varvatos
přesně tak. Firmware = kód, který se vykonává na zařízení, nikoli na "hlavním" CPU (to "hlavní" je s…
touchwood 16.02.2014 12:47
touchwood
Tak snad je mi to jasný, díky moc za odpověď :-)
varvatos 16.02.2014 12:52
varvatos
firmware je nizkourovnovy kod obsluhujuci hardware na tak nizkej urovni a hlavne v takych rychlostia… poslední
KiloViktor 16.02.2014 12:57
KiloViktor

protože to firmware je. Ovladač je v jádře, ale ke své funkci potřebuje ještě firmware (což není kód x86, ale kód, jemuž "rozumí" čip na kartě). U PC je firmware součástí ovladače a "vidět" není, nicméně tam je.

přesně tak. Firmware = kód, který se vykonává na zařízení, nikoli na "hlavním" CPU (to "hlavní" je sice trochu nadbytečné, ale v tomto ohledu má smysl; CPU = Central Processing Unit)

edit: jinak dražší zařízení mívají vlastní Flash ROM, ve které je FW uložen (typicky řadiče disků), levnější a jednodušší zařízení naopak nějakou nonvolatile paměť na firmware nemají (typicky levné wifiny, DVB-T/S tunery apod.)

firmware je nizkourovnovy kod obsluhujuci hardware na tak nizkej urovni a hlavne v takych rychlostiach, ze ked by to mal robit ovladac, trvalo by mu to omnoho dlhsie. Prikladom moze byt prepinanie anten, ktore sa musia prepinat v case niekolkych mikrosekund. Hardware ma informaciu hodnoty signalu na kazdej antene a firmware rozhodne, ktora hodnota je lepsia a podla toho prepina anteny. Keby to robil ovladac, asi by to moc nefungovalo.
Ovladac robi uz o niekolko urovni vyssie a vyuziva funkcie z firmware. U Atherosu (a niektorych inych) sa to vola HAL.
Pri embeded zariadeniach sa celemu kodu hovori firmware aj ked aj tam existuje ovladac pre zariadenie (napriklad wifi karty) a dalsi firmware specialne pre wifi kartu. Router ma svoj procesor, ktory je iny ako ma wifi karta. Ta ma tiez procesor a nie len jeden.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru