Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno grub rescue (file normal.mod not found) + BIOS problém

Dobrý večer všem,

už dva dny bojuju s problémem, který jsem si zcela zbytečně vytvořil. Na svém notebooku mám Windows 8, ale pro studijní účely jsem se rozhodl nainstalovat si v dualbootu i linux, se kterým mám minimální zkušenosti. Nejprve jsem takto rozchodil OpenSuse (s výběrem OS nebyl problém), ale ten mi nevyhovoval a tak jsem zkusil nainstalovat Linux Mint. Hloupě jsem zvolil tu nejdrastičtější možnost a všechny partitiony s OpenSuse jsem smazal, ale po tomto kroku jsem do W8 stále ještě nabootoval (stačilo v BIOSu přehodit pořadí bootování). Problém nastal až po instalaci Mintu, jenž mi nešel nabootovat přímo (BIOS ani W8 zavaděč mi nedali na výběr), ale pouze s pomocí jeho instalačního live DVD, který s jeho spuštěním neměl problém. Já chtěl ale mermomocí funkční dualboot, a tak jsem v Mintu spustil boot-repair, který mi vše rozhodil. Během zkoušení všech možných tipů, co jsem vygooglil se mi navíc podařilo omylem nastavit v BIOSu defaultní nastavení (omylem jsem před kliknutím F10 kliknul na F9). Výsledek je ten, že se mi po spuštění objeví GRUB s chybovou hláškou a BIOS vidí možnost nabootování pouze W8 a DVD-ROMku pouze tehdy, když do ní vložím médium s linuxem (ať už OpenSuse nebo Mint, dvd s žádnými Windowsy nebo UBCD nevidí), přestože předtím tam byla DVD-ROMka na výběr dokonce dvakrát, i když v ní žádný disk nebyl. Zmizela také možnost bootu do OpenSuse.

GRUB hlásí error: file `/boot/grub2/x86_64-efi/normal.mod' not found.

Máte nějaké tipy? Já už jsem úplně zoufalý, takže předem děkuju všem, kteří mi dokážou poradit.

Předmět Autor Datum
A ještě dodám, že jediné, na čem mi záleží, jsou ty Windowsy, zbytek klidně obětuju. Myslím, že by s…
Honza21 05.10.2013 21:35
Honza21
Treba tu nejakeho kvalitniho vestce najdes, ale podle toho popisu se nejaka rada moc dat neda. Poku…
RedMaX 05.10.2013 23:08
RedMaX
Win8 tam podle všeho stále jsou, jen se k nim nelze dostat a nespustím ani jejich instalační CD, tak…
Honza21 05.10.2013 23:19
Honza21
docela husta patlanina tech 9 partitionu Nevidim duvod, proc bys nespustil instalacni CD Win8, to n…
RedMaX 05.10.2013 23:28
RedMaX
Jo, je jich tam moc, ale těžko se můžu nějakých zbavit, 1., 2., 3., 4. a 6. patří systému a Windows,…
Honza21 05.10.2013 23:34
Honza21
A ještě dodám výpis po boot-repair. 6198348
Honza21 06.10.2013 00:18
Honza21
Vyřešeno, pohrál jsem si znovu s boot-repair a Windows naskočily. Problém ale byl i v BIOSu, musel j…
Honza21 06.10.2013 01:33
Honza21
Teoreticky by malo stacit prehodit aktivnu particie z tej, kde je Grub na tu, kde je Win loader pre… poslední
fleg 06.10.2013 09:00
fleg

Treba tu nejakeho kvalitniho vestce najdes, ale podle toho popisu se nejaka rada moc dat neda.

Pokud je na prvnim primarnim partitionu stale nainstalovan Win8 a nesmazals ho, tak by fixboot a fixmbr z opravne konzole mohly pomoct, ale Win8 neznam, tak nevim presne jak to tam je.

Win8 tam podle všeho stále jsou, jen se k nim nelze dostat a nespustím ani jejich instalační CD, takže nedostupná je i opravná konzole. Rád přidám jakékoliv další info, ale nevím, co přesně mám specifikovat (BIOS, rozdělení disku...). Možná pomůže výpis z GParted - 2vljl3p.jpg

Nicméně děkuju moc za radu.

docela husta patlanina tech 9 partitionu

Nevidim duvod, proc bys nespustil instalacni CD Win8, to nema a nemuze mit s grubem nebo linuxem nic spolecneho. Dneska se da bootovat casto primo ze Setupu (BIOSu) nebo holt si musis nastavit spravne poradi botovani a musi to jit.

Jo, je jich tam moc, ale těžko se můžu nějakých zbavit, 1., 2., 3., 4. a 6. patří systému a Windows, 5. mám na data a zbytek si vytvořil Linux. Důvod, proč nespustím CD Win8 je ten, že ho BIOS ignoruje. DVD-ROMku normálně vidí (někde jsem jí tam zahlíd vypsanou jako připojenou), ale v boot menu se zobrazuje jenom tehdy, když v ní mám linux cd. Zkoušel jsem Win8, WinXP, jinou verzi WinXP a ještě nějaké záchranné médium, ale BIOS na ně zkrátka kašle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru