Avatar uživatele
dgfdgf

Co to vlastně znamená odpuštění?

Já vážně nevím, co to znamená, takže toho asi nejsem schopnej.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Nuk nuk, annas, vagra, briketka10 před 2695 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpuštění obvykle chápeme ve dvou významech.

  1. v užším smyslu jde o rozhodování, přemýšlení, snahu odhodlat se k odpuštění. To každý neumí.
  2. V širším významu už ten, komu bylo ublíženo, dotyčnému odpustil. Je to důkaz toho, že jedinec nšel cestu, jak zvládnout emoce, které vznikly při zradě, ublížení, zklamání atd.

V procesu odpuštění hrají důležitou roli naše emoce a prožívání. Uvědomíme si, že nám někdo ublížit, někdy vědomě, záměrně, jindy nevědomky. Cítíme nespravedlnost a vznknou negativní emoce.

Postupně si uvědomíme, zda je potřeba, často i nutnost odpustit. Někdy je to dlouhodobý proces, podle toho, jak moc člověk toho druhého zranil, jak mu ublížil. Odpuštění souvisí s toleranci, schopností vyrovnat se se zlem. Je důležité si uvědomit na základě čeho se člověk rozhoduje, které uznává hodnoty atd. Slůvko „promiň“ musí být myšlené upřímně a opravdově, nikoliv jako pouhé gesto.

Trápit se minulostí jistě člověku neprospívá. Je třeba žít přítomností.
Čas hojí rány, ale odpustí-li člověk, zapomenout často nemůže. Člověk je nedokonalá bytost – zla je kolem něho stále dost.

Jak napsal filozof Arthur Schopenhauer: Odpustit a zapomenout znamená vyhodit cenné zkušenosti oknem“.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
paul1

Ono je to obsaženo už v tom slově „odpuštění“ – tzn. pustit, vypustit. Myslím, že se k tomu hodí i slovo zapomenout, ale to bývá někdy těžké, záleží na tom, jak dalece Vás zasáhlo slovo, nebo
slutek, kdy k ublížení došlo, tedy jakýsi stupeň ublížení a také hodně záleží na tom, kdo Vám
ublížil. Pokud je to člověk, kterého máte rádi, tak bývá to odpuštění snadnější.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Odpuštění znamená vědomé, dobrovolné a jednostranné zrušení závazku či povinnosti. Ten, kdo odpouští, zbavuje toho, kdo je mu dlužen nebo kdo mu ublížil, závazků, které tím vznikly.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

Něco jako promiň, že jsem Ti způsobila bolest,
a Ty jí to odpustíš. Už chápeš, co to znamená?

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Odpuštění je stav, kdy se někdo dejme tomu dopustí něčeho prot Vám, ale Vy jste schopen s ním nadále komunikovat v dobrém. Pokud člověk někomu odpustí, nemusí to nutně znamenat návrat k původnímu. Třeba v partnerském vztahu neb omanželství, dojde-li k nevěře, nemusí odpuštění nutně znamenat, že se k sobě ti dva vrátí, ale znamená, že si tu nevěru nepřipomínají, nevyčítají a dovedou být alespoň přáteli.
Jde-li o nějaký jiný prohřešek, neznamená odpuštění, že ho budeme přehlížet nebo dokonce schvalovat, ale že už jej druhému nebudeme neustále omlacovat o hlavu a připomínat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Odpuštění je podstatou náboženství a stejně tak vnitřních duchovních a duševních přeměn organizmu. Mnozí léčitelé toto zvýrazňují, stejně tak je to podstatou motlitby – Otčenáš a pod.
Smyslem života je prožít jej co nejlépe, pokud je to možné, s tím co máme k dispozici .. Myslím materiální stránku a naše schopnosti duševní. Pokud nám vadí , že nám někdo někdy řekl nebo udělal, něco škaredého a my na to pořád musíme myslet a trápí nás to a tato skutečnost způsobuje, že k danému člověku nemáme upřímný vztah, protože si ho ztotožňujeme s tím co nám řekl, je třeba na to nemyslet a danému člověku odpoustit, nechat ho být. Ono se to sice lehce řekne, a pochopí, ale není to rozumová akce, spíše citová. Člověk si nepamatuje to dobré, ale spíš to špatné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek