Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem intel little valley 2 - chlazení

Kvůli takové menší bedně se slabším zdrojem, kam se nic nevešlo jsem si koupil výše uvednou desku. Zkusil jsem ji dát do té bedny bez zakrytí a jen tak jsem brouzdal po biosu a koukal na možnosti té desky. Dost mě zarazila velmi pozvolna se zvyšující teplota, která se dostala až k 60 stupňům celsia !! Pak už jsem to prostě nevydržel a pc vypnul. Chtělo by to asi chladit. Rád bych znal Vaše názory jaký větrák (chladič), a taky kam ho dát. Jestli nějaký lepší chladič přímo na procesor nebo spíš větrák do té bedny. Děkuji.

Předmět Autor Datum
http://www.abclinuxu.cz/blog/linux/2008/5/domaci-mi niserver-na-platforme-intel-little-valley-2
karel 18.06.2008 13:37
karel
děkuji za odkaz, je vidět že tato deska oslovuje linuxáře našel jsem spoustu dlouhých odkazů, kde to…
zdenekhribek 18.06.2008 17:45
zdenekhribek
A preco ta to irituje? Ked si v BIOSe tak CPU vpodstate bezi na 100% takze je to ako pri plnom zataz…
MM.. 18.06.2008 17:47
MM..
Ano měl jsem napsat teplota cpu ale nějak mě to vypadlo. Je zajímavé jak se tady dozvídám nové věci…
zdenekhribek 18.06.2008 18:14
zdenekhribek
Ja by som tam aktivny chladic necpal ved to bude jak vysavac. Mas tam moderne setrne komponenty ktor…
MM.. 18.06.2008 18:20
MM..
S tím aktivním chladičem na čipsetu jsi mě přesvědčil. Ale ta bedna je dělaná tak že na boku je menš…
zdenekhribek 18.06.2008 19:10
zdenekhribek
Já bych to opravdu nějakou dobu zkoušel provozovat bez úprav a sledoval teplotu. Něco přidělat se ta…
karel 18.06.2008 19:20
karel
přesně tak, zkusím - uvidím. I s tím ventilátorem souhlasím
zdenekhribek 18.06.2008 19:26
zdenekhribek
Ak je vetrak v zdroji, tak tam nejako je prudenie vzduchu uz vymyslene (napr. vzduch ide cez dieru o… poslední
MM.. 18.06.2008 19:36
MM..

děkuji za odkaz, je vidět že tato deska oslovuje linuxáře našel jsem spoustu dlouhých odkazů, kde to chlazení bylo probráno jen okrajově. Tento byl nejzajímavější. Bohužel máme v něčem opačný problém. Zatímco autor toho článku omylem dostal desku s větrákem na CPU já jsem na tom byl opačně. Ale zaujal mě tam názor že čipset topí mnohem víc než CPU. Náhodu mám zánovní chladič čipsetu uvidíme jak to půjde.
Ale horší to bude s tou bednou je tam je takovy menší perforování na boku a větrák by se tam dal dal dát jen 4cm a byl by problém s uchycením. Nebo vyříznout díru nahoře a připevnit tam větrák což je asi trochu pracnější ale myslím, že to bude účinější.

A preco ta to irituje? Ked si v BIOSe tak CPU vpodstate bezi na 100% takze je to ako pri plnom zatazeni. Pod Win by bez zataze mala byt teplota nizsia. Teda ak to je vobec teplota CPU co ti tam stupala (nepisal si ze teplota coho stupala)
Chladic na chipsete by si uz tam mal mat, nepotrebujes dalsi.

P.S. a desktopove intel CPU bezia do 85°C (a nejake mobilne aj do 100°C). Testuj to napr. pod Win speedfanom alebo pomocou core temp, bez zatazenia a pri zatazi (zataz napr. pomocou Orthos)

Ano měl jsem napsat teplota cpu ale nějak mě to vypadlo. Je zajímavé jak se tady dozvídám nové věci i když si myslím že mně už nic nepřekvapí - to že pod win je nižší zátěž než v biosu je pro mě dost překvapivé, skoro až šokující!!! Na druhou stranu to vysvětluje proč jsem v biosu vždy našel vyšší teplotu než třeba v tom speedfanu. Dobrá informace, moc děkuji.
Ten chladič na čipset jsem myslel aktivní s větrákem (a zase to tam nenapsal..) Mě to připadá zajímavý nápad dát větrák na čipset - když tedy hřeje víc než CPU.
- jednou jsem viděl jak byl tepelně odrovnán athlon do socketu A (přišel jsem pozdě) a tak mě víc než 60 st. dost irituje i když je to asi zbytečná panika (irituje - zajímavé slovo dnes už se moc nepoužívá)

Ja by som tam aktivny chladic necpal ved to bude jak vysavac. Mas tam moderne setrne komponenty ktore su za urcitych okolnosti pasivne chladitelne, neviem ci je zrovna dobre robit z toho vysavac. Ak to ale bude v nejakom uzavretom kejse tak nejaky odvod vzduchu z kejsu by mal byt zabezpeceny, ak nie vetrak tak mnozstvom dier (prud vzduchu bude vznikat kvoli rozdielnej teplote - teply vzduch stupa, ak ma kejs navrchu diery tak stupa z kejsu von - ale netusim ci tak slaby prud vzduchu pre tu tvoju dosku bude stacit ).

Co sa tyka Win a BIOSu. Dnesne CPU (a aj chipsety atd) hlavne od intelu maju hodne prepracovany powermanagement, ten ale moze fungovat len vtedy ak ho ma kto riadit. A ten niekto je OS (Win, linux apod) ptz OS vie ze kedy CPU potrebuje a kedy nie a teda pod Win je omnoho lepsi powermanagement (ak nic nerobis tak je CPU vacsinu casu v extremne setrnom mode). BIOS (setup) taketo veci nema (naco, kto by to programoval tak aby sa to voslo do 1MB flash) takze tam zvycajne CPU proste furt bezi s max. spotrebou.

Dnesne intel CPU su urobene slusne, po dosiahnuti max. teploty sa sami podtaktuju a tu max. teplotu urcite vydrzia.

P.S. ak sa bojis o chipset tak nan mozes dat nejaky vacsi pasivny chladic...

S tím aktivním chladičem na čipsetu jsi mě přesvědčil. Ale ta bedna je dělaná tak že na boku je menši perforovany okýnko asi 4 x 4 cm a na dvou bocích toho okna je zdroj který si tudy patrně nasává chladný vzduch. Jiné otvory pro poudění vzduch tam nejsou. Proto mi připadá rozumné udělat nahoře ( nad procesorem a čipsetem otvor a dát do něj větrák který bude odebírat teplý vzduch z čipsetu a procesoru.
Našel jsem nějaké články ( koneckonců ten Karlův odkaz je jedním z nich) kde se o teplotě a chlazení této desky nepříliš lichotivě psalo. A taky bych nerad aby kvůli teplotě docházelo k tomu podtaktování.
Přesto dám na tvou radu a zkusím nainstalovat systém a zkouknu tu teplotu speedfanem.

Ak je vetrak v zdroji, tak tam nejako je prudenie vzduchu uz vymyslene (napr. vzduch ide cez dieru okolo vsetkych komponentov ktore ochladi cez zdroj von), skus to najprv tak ako to je a uvidis ake budu teploty pod Win.
Sledovanie teplot napr. pomocou speedfan (ma aj graf), zataz napr. pomocou Orthos, prip. si mozes niekolkokrat po sebe zozipovat cele C:\Program Files, aby sa zapotil aj chipset a RAM a sleduj teploty :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru