Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem interiérová zvuková izolace (speciální polystyren, SDK nebo jinak?)

Ahoj všem,

řeším následující problém. V bytě v Praze mám na jedné stěně výklenek (cca 2,5 m na 2,5 m), kde je zúžená stěna s vedlejším bytem a je zcela srozumitelně slyšet i poměrně normálně hlasitý hovor. Je to problém jen tohoto výklenku a chtěl bych ho efektivně a zároveň ekonomicky vyřešit. Jako možnosti jsem doposud zvažoval:

1. speciální polystyren (kročejový nebo podlahový) nalepit montážní pěnou. Je mi jasné, že na to pak nic nepověsím (je to jen výklenek a s nemožností cokoliv pověsit bych se vyrovnal). Co vidím jako problém při daném řešení je estetická a hlavně vhodná povrchová úprava. Lze nějakou stěrkou a pak natřít? Je to vůbec z hlediska zdravotní nezávadnosti vhodné pro interiér? Co třeba nalepení tapety? Jak řešit zásuvku?

2. spřažená předsazená sádrokartonová stěna (např. akustická modrá deska od Rigips). Jak je to náročné na instalaci, je tam třeba nějaká speciální výplň mezi SDK a stávající stěnu. Jak řešit zásuvku?

3. něco jiného? ale co?

Budu vděčný za všechny rady, nápady a instrukce. Moc Vám děkuji.

Martin

Předmět Autor Datum
Jak je to zhlediska útlumu zvuku nevím, ale polystyren lze natáhnout lepidlem s perlinkou a na to kl…
leo444 29.09.2010 17:42
leo444
Polystyren útlum zvuku neřeší.Pokud bys chtěl zatlumit jen ten výklenek,doporučil bych zakrýt jej sá…
Jabraka 29.09.2010 17:49
Jabraka
Osobně bych tam dal přestěnu ze sádrokartonu - dá se na ni něco pověsit, zásuvku taky uděláš. A vypl…
Prasak 29.09.2010 18:08
Prasak
Dobrý den, modrá akustická deska na předsazenou stěnu, za ní izolace Orsil AKU ve dvou vrstvách. V m…
radek2 29.09.2010 19:33
radek2
Nevím jak je výklenek hluboký, ale já totéž vyřešil plnými cihlami, místo malty jsem cihly zabalil d… poslední
Rumíček 30.09.2010 21:30
Rumíček

Jak je to zhlediska útlumu zvuku nevím, ale polystyren lze natáhnout lepidlem s perlinkou a na to klasický štuk+malba.
Zásuvku v polystyrenu řeším kusem porobetonové tvárnice(bílá, šedá)cca 25 na 25cm, kterou dám do stěny místo polystyrenu, do tvárnice pak vykroužím díru pro klasickou elektroistalační krabici na zásuvku.(případně spojovací krabice pro dvojzásuvku vedle sebe, typu tango aj.)
Do sádrokartonu se táké vyrábějí elektroinstalační krabice, není problém kdekoliv udělat zásuvku.

Polystyren útlum zvuku neřeší.Pokud bys chtěl zatlumit jen ten výklenek,doporučil bych zakrýt jej sádrovláknitou deskou místo sádrokartonu a za ní výplň minerální vatou,lehce vloženou,s mezerou.Sádrovláknitá deska umožní i montáž elektrorozvodů.
JABRAKA

Nevím jak je výklenek hluboký, ale já totéž vyřešil plnými cihlami, místo malty jsem cihly zabalil do novin navlhčených škrobem. Výsledek jsem opět potapetoval několika vrstvami novin a navrch dal tapetu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru