Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ipa-polystyren

Zdravim, delam v byte nove podlahy drive tam byly desky, ted to betonuju a chci se zeptat jestli muzu na izolaci ipa dat rovnou polystyren, nekde jsem cetl, ze polystyrenu nedela dobre kdyz lezi rovnou na ipe, nevite co je na tom pravdy, pry se pak nejak rozpada, diky

Předmět Autor Datum
No, já jsem na tu lepenku podlahový polystyren položil a nikdo neprotestoval. A na slovo IPA opatrn…
rokator 02.09.2008 12:07
rokator
Jojo.. :-D ale už mně fleky slezly.., takže polystyren se opravdu nemusí lepit a ani nelepí, avšak m…
sHpy00n 04.09.2008 20:40
sHpy00n
nebo impregnovanou lepenkou typu A. :?: A jako asfalt?
čumil 04.09.2008 21:15
čumil
nene. Tady je to jinak. Asfaltové lepenky se dělí do tří skupin - typů : Z hlediska tloušťky se děl…
sHpy00n 04.09.2008 22:03
sHpy00n
Nechci kolegu dráždit, ale mě se strašně líbí IPA co má v sobě silnější hliníkovou fólii. Prý je to…
veckoo 05.09.2008 09:18
veckoo
Tuhle "IPU s hliníkem" tu právě mám, sice radon nenalezen, ale pro jistotu...
rokator 05.09.2008 20:21
rokator
Desky EPS se k podkladu připevňují mechanickým kotvením a lepením lepidly na bázi polyuretanu nebo a…
vydra 02.09.2008 12:35
vydra
Ja jsem myslel, ze ho jenom polozim na ipu a zaleju betonem, tak by to neslo???
kopecek81 02.09.2008 12:43
kopecek81
Ale stačí. U našich se na izolaci položil polystyren, na sucho, zalil se betonem a hotovo. Já jsem n…
rokator 02.09.2008 18:01
rokator
Už to tu někde je, polystren se nesnášel s dehtovanou lepenkou, to ho rozpouštělo. Jak název (spyH.…
čumil 02.09.2008 21:09
čumil
Já jsem v novostavbě udělal totéž, na asfaltové pásy s hliníkovou fólií jsem dal rovnou podlahový po…
Bill.44 19.03.2010 12:03
Bill.44
Nic.
kejki 19.03.2010 12:30
kejki
Taky jsme myslel, že dám rovnou na IPU polystyren, ale jak to tady čtu bylo by lepší tam ještě dát n…
MartinSekyra 19.03.2010 14:17
MartinSekyra
Martine, když dáte igelit mezi lepenku a EPS, tak se nic nestane. Ale když jí ho tam nedáte, tak se…
milan.cukrar 19.03.2010 15:29
milan.cukrar
Ale když jí ho tam nedáte, tak se taky nic nestane. Čekám Remcu, musí tu být každou vteřinu :)
zoul 19.03.2010 16:34
zoul
Ta ochrana před radonem je mým zlým snem,je to zase použití mediální informace k vyděšení obyvatelst…
Jabraka 19.03.2010 22:01
Jabraka
Kdo zjistí,za 10 let,v jakém stavu je vrstva izolace? Ve výtečném. Nejen po 10, ale i 20 a více let…
sHpy00n 19.03.2010 22:45
sHpy00n
sHpy00n, naprosto s Vámi souhlasím, páč ještě nebyl doložen (a jak by byli rádi odpůrci polyše), že… poslední
milan.cukrar 20.03.2010 07:48
milan.cukrar

nene. Tady je to jinak. Asfaltové lepenky se dělí do tří skupin - typů :

Z hlediska tloušťky se dělí asfaltové pásy na:
pásy typu A;
pásy typu R;
pásy typu S.

Asfaltové pásy typu „A“
Jsou to speciální papírové lepenky, impregnované primárním asfaltem. Existují ale i tenká polyesterová či skelná rouna, rovněž pouze impregnovaná. Tyto asfaltové pásy typu „A“ tedy nemají žádnou krycí asfaltovou vrstvu. Jejich tloušťka nepřevyšuje 1 mm a pro hydroizolační vrstvu střech i mostů jsou zcela nevhodné, a proto se zásadně nepoužívají.

(pozn. sHpy00n : notoricky známý jako térový papír. užitečný jen jako separační vrstva)

Asfaltové pásy typu „R“
Tyto asfaltové pásy mají tloušťku krycích asfaltových vrstev do 1 mm, přičemž jejich celková tloušťka nepřesahuje 2,5 mm. Ani tyto pásy pro vytvoření hydroizolační vrstvy plochých střech většinou nepoužíváme. Někteří výrobci však speciální typy asfaltových pásů typu „R“ používají do dvouvrstvého hydroizolačního systému jako spodní vrstvu. Pro izolace mostů se ani tyto typy zásadně nepoužívají.

(pozn. sHpy00n : jednostranně, nebo i oboustranně s posypem z křemičitého písku. zhusta používané na střechu králíkáren, kolniček apod. jinak první vrstva na dřevěné pobití, na kterou se následně natavují pásy typu S)

Asfaltové pásy typu „S“
Tyto asfaltové pásy mají tloušťku asfaltových krycích vrstev nad 1 mm, přičemž jejich celková tloušťka se pohybuje obvykle od 3,7 mm do 5,0 mm, výjimečně i nad tuto hranici. Hydroizolační vrstva z asfaltových pásů typu „S“ je tvořena jedním až dvěma pásy dle typu, a to v souladu s informativní přílohou „C“, uvedenou v ČSN P 73 0606 – Hydroizolace staveb – Povlakové hydroizolace – Základní ustanovení, případně dle údajů výrobce. Je-li počet asfaltových pásů vyšší než jeden, hovoříme o hydroizolačním souvrství. Z hlediska celkové funkčnosti jsou nejdůležitějšími komponenty asfaltových pásů druh použitého asfaltu a výztužná vložka.

(pozn. sHpy00n : to je ona.. moje milovaná, obecně profláknutá IPA)

Původně jsem chtěl toto dělení popsat vlastními slovy, v podstatě stejně, ale protože jsem našel moc pěkný článek Historie a současnost hydroizolačních materiálů, dovolil jsem si celý text převzít. Autor se snad nebude zlobit.

Nechci kolegu dráždit, ale mě se strašně líbí IPA co má v sobě silnější hliníkovou fólii. Prý je to protiradonové a drahé.
Líbí se mi to proto, že kdysi nám z toho někdo udělal část střechy na garáži. Když vrchní vrstva asfaltu odprýskne, dá se to dobře opravit a než se dostanu k opravě tak nikde nezateče.
Část střechy je udělaná s horší ipy a ta má v sobě hustou síťku asi ze silonových vláken (a ta nedrží tvar, když se to ohřeje a špachtlí se na to sáhne). To se mi ale nelíbí, protože ta je náchylná na poškození špachtlí při opravě a v krajích to při mojí nešikovnosti dělá zamotaný cucky. Kdežto pevná fólie si drží svůj tvar a nemá se jak poškodit.
Všude bych cpal tu se silnou fliníkovou fólií ať to stojí co to stojí ...
:-D

Špión promine, děkuji.
;-)

Desky EPS se k podkladu připevňují mechanickým kotvením a lepením lepidly na bázi polyuretanu nebo asfaltu za studena (bez organických rozpouštědel), případně lepením do asfaltu AOSI 85/25 za horka nebo lepením k teplem aktivovatelným THERM pruhům na asfaltových pásech. Tato upevnění potlačí přenášení a kumulaci rozměrových změn desek EPS.

Já jsem v novostavbě udělal totéž, na asfaltové pásy s hliníkovou fólií jsem dal rovnou podlahový polystyren a polystyren na podlahové topení a na to beton.Po nějaké době mi bylo řečeno, že je to hloupost,protože prý tato lepenka rozpouští polystyren. No a teď čekám co to vyvede.

Ta ochrana před radonem je mým zlým snem,je to zase použití mediální informace k vyděšení obyvatelstva,aby hodně utrácelo.Už jsem na různých webech proti tomu vystoupil,ale lidé,vyděšení propagandou,to je neštěstí.Srejně tak asbest a prasečí chřipka.
Pokud někudy neproleze voda,neproleze ani radon.A když neproleze sklepem a základy,proč by nešel okolo zahradou?
K tomu polystyrenu na Ypa izolaci.Asfaltové lepenky se vyrábějí impregnací vláknitých materiálů(dnes už ne papíru)ale na bázi skelných tkanin.K impregnaci se požívá roztoků,nebo disperzí.Dalším zpracováním se sice ředidla mají odpařit,ale kdoví?!Takže ta dělicí vrstva mezi asfaltem a polystyrenem je jistota.Kdo zjistí,za 10 let,v jakém stavu je vrstva izolace?
JABRAKA

Kdo zjistí,za 10 let,v jakém stavu je vrstva izolace?

Ve výtečném. Nejen po 10, ale i 20 a více letech vždy ve výtečném. Mněl jsem mnohokrát tu čest při rekonstrukcích. Pokud tam nebude vysoká teplota třeba 80°C a více, tak se nic neděje. Něco jiného je ovšem případ plochých střech s nedokonalou skladbou. Pokud nebyl izolant od krytiny oddělen dostatečnou vrstvou další skladby, docházelo v důsledku vysokých teplot k vysublimování polystyrenu a v momentě byl na světě další mýtus - blud, že se polystyren ztrácí. Zkrátka a dobře pokud je mezi krytinou (asfaltovým pásem), který navíc není opatřený reflexním nátěrem příliš slabá vrstva oddělujícího betonu, bude se zaručeně na polystyren přenášet výše uvedená teplota způsobená slunečním zářením v letním období. To pochopitelně polystyren při dlouhodobém působení nevydrží ztratí se - sublimuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru