loading...
Předmět Autor Datum
Impedance by mela odpovidat vystupu ze zesilovace. V idealnim pripade by mela odpovidat. Pokud bude…
Jan Fiala 01.03.2012 14:17
Jan Fiala
Tedy, JaFi, jsi lepší programátor, než elektronik. Tvá odpověď je směsí pravd, polopravd a nesmyslů.…
Pytlík 01.03.2012 14:33
Pytlík
Co se tyka impedance, pokud mam zesilovac na vystupu 100 Ohmu a sluchatka 32 Ohmu, budu zesilovac za…
Jan Fiala 01.03.2012 14:43
Jan Fiala
Opět nelze vyslovit jednoznačný soud. Zesilovače se většinou dělají s velmi malou výstupní impedancí…
Pytlík 01.03.2012 15:14
Pytlík
0,1 Ohmu jako běžná výstupní impedance? Možná se něco změnilo, ale pamatuju si 4 nebo 8 Ohmu jako ty…
Jan Fiala 01.03.2012 15:30
Jan Fiala
Pleteš si, JaFi, impedanci reproduktorů (nebo reproduktorových soustav) s výstupní impedancí zesilov…
Pytlík 01.03.2012 17:32
Pytlík
u aktivních zdrojů, kde neřešíme odrazy signálu na vedení (nf a ss zdroje), se na impedance zdrojů n… poslední
lední brtník 01.03.2012 17:46
lední brtník
ohledně impedance nelze vyslovovat jednoznačné soudy ohledně toho, co je lepší a co horší. Jednozna…
MaSo 01.03.2012 14:50
MaSo

Impedance by mela odpovidat vystupu ze zesilovace. V idealnim pripade by mela odpovidat. Pokud bude impedance sluchatek nizsi, bude dochazet ke zkresleni pro vyssi hlasitosti, pokud bude vyssi, budes to ve sluchatkach slyset potichu.

Frekvencni rozsah udava nejnizsi a nejvyssi frkvenci, kterou jsou schopna sluchatka reprodukovat. Cim nizzi je spodni hodnota a cim vyssi je horni hodnota (samozrejme v pomeru k rozsahu lidskeho ucha), tim lip.

Podle hodnoty citlivosti poznas napr. odstup signalu od sumu. Sim vyssi, tim lepsi.

Tedy, JaFi, jsi lepší programátor, než elektronik. Tvá odpověď je směsí pravd, polopravd a nesmyslů.
- citlivost udává akustický výkon při stanoveném el. příkonu. Čím vyšší, tím hlasitěji sluchátka hrají. S šumem to nemá vůbec nic společného (když nic jiného, tak sluchátka nešumí - nikdy)
- frekvenční rozsah: dolní hodnota udává schopnost přenášet basy, horní zase výšky. Tady ses trefil
- impedance je vlastně odpor vůči střídavému proudu. Čím nižší impedance, tím nižší napětí je třeba na dosažení nějakého příkonu. Nelze však vyslovit závěr "čím nižší (nebo vyšší), tím lepší". Záleží na okolnostech, které nelze předem stanovit. Vůbec sobě nemusí odpovídat impedance zesilovače a sluchátek (a nutně nemusí tím nesouladem utrpět jakost signálu) a jak jsem naznačil - ohledně impedance nelze vyslovovat jednoznačné soudy ohledně toho, co je lepší a co horší.

Co se tyka impedance, pokud mam zesilovac na vystupu 100 Ohmu a sluchatka 32 Ohmu, budu zesilovac zatezovat vic, nez na co je staveny a pri vetsi hlasitosti bude dochazet ke zkresleni.
Pokud to bude naopak, ke zkresleni dochazet nebude, ale zjednodusene, sluchatka budou hrat mene hlasite, protoze zesilovac nebude dodavat potrebne napeti.
Trvam na tom, ze idealni stav je, kdyz mam odpovidajici impedanci zesilovace a sluchatek ;-

Za tu citlivost se omlouvam...

Opět nelze vyslovit jednoznačný soud. Zesilovače se většinou dělají s velmi malou výstupní impedancí (je to prostě vlastnost zesilovačů se zápornou zpětnou vazbou) a když, tak se impedance zvyšuje sériovým odporem (a zvyšuje se spíš jako ochrana proti zkratu, než kvůli čemu jinému).
A nepleť si to s vf. technikou, tam je třeba rovnosti impedance zdroje a zátěže. Tebou navrhovaný ideální stav ... no, chtěl bych vidět sluchátka s impedancí např. 0.1 Ohmu (což je naprosto běžná výstupní impedance zesilovače). Raději na tom "ideálním" stavu netrvej.

0,1 Ohmu jako běžná výstupní impedance? Možná se něco změnilo, ale pamatuju si 4 nebo 8 Ohmu jako typickou impedanci ;-)

Ale jak psal MaSo pode mnou, jde o to, k čemu sluchátka potřebuješ. Pro ruzné kapesní přehrávače, které mají pouze sluchátkový výstup vyberu sluchátka, která impedančně odpovídají. Protože právě tam se nejvíc projeví to nepřizpůsobení.

Pleteš si, JaFi, impedanci reproduktorů (nebo reproduktorových soustav) s výstupní impedancí zesilovače. To, že některý zesilovač je určen pro zátěž 4, nebo 8 Ohmů není dáno výstupní impedancí, ale (krom záměru konstruktéra) výstupním napětím a max. povoleným proudem. Prostě: Konstruktér hodlá vyrobit zesilovač 10W a z toho mu vyjde napájecí napětí, max. odběr proudu, max. ztráta na koncovém stupni - ale ne výstupní impedance zesilovače. Ta je co nejnižší.
JaFi, nehádej se. Já jsem, ze staré generace, já jsem vyrostl na analogu a mám tyhle věci zažité.
A ohledně těch kapesních přehrávačů: Samozřejmě, že tam se používá spíše vyšší impedance sluchátek, ale zase není důvod, aby nebyla výstupní impedance zesilovače co nejnižší. Pochop to. Čím nižší výstupní impedance impedance, tím nižší ztráty na ní. Kdyby měl zesilovač impedanci rovnu impedanci sluchátek, dosáhlo by se pouze poloviny max. rozkmitu výstupního napětí - a tentýž výkon, co by byl na sluchátkách, by se v podobě tepla (zbytečně) ztratil na vnitřním odporu zesilovače. No, a impedance sluchátek se volí taková, aby se při max. rozkmitu napětí dosáhlo požadovaného výkonu sluchátek.

u aktivních zdrojů, kde neřešíme odrazy signálu na vedení (nf a ss zdroje), se na impedance zdrojů nehraje, nebývá to ani možné nebo to nemá význam. ty zařízení mají skutečně minimální výstupní odpor, nanejvýš je u sluchátkových zesilovačů uměle zvětšen jako součást ochrany proti zkratu na výstupu, tam se dá naopak výstupní impedancí plýtvat.
ohled na zátěž se bere u výkonových zesilovačů kvůli návrhu pro rozkmit výstupního napětí, dále kvůli velikosti výstupního vazebního kondenzátoru. (u sluchátkových zesáků se předpokládá nejnižší používaná impedance - jak malý ten výstupní smd kond může být)

teorii o impendančním přizpůsobení jednotlivých částí napájecího zdroje jsem dokonce kdysi viděl v nějaké učebnici o elektronice nebo v modrém amaru o návrhu zdrojů, samozřejmě to není pravda.

jestliže dává můj stabilizovaný zdroj nebo výkonový zesilovač výstupní napětí/amplitudu 15V, a má skutečně vnitřní odpor 0.1ohm, dostanu z něj proud do zátěže 150A? případně ideálně impedančně přizpůsoben: 75A?
jistě že ne, zdroje / zesilovače se na to nenavrhují (kromě třídy a), aby jely v režimu, kdy polovinu výkonu ztratí na sobě.

vrátím se ke sluchátkám: v dobách kdy se všechno napájelo 2-3 tužkovými baterkami byl relativně přebytek rozkmitu výstupního napětí na výstupu. pokud mám dnes mptrojku napájenou jedinou 1.5V baterkou, velkou amplitudu na výstupu nedostanu - vysokoohmová sluchátka (třeba 300ohm) mi nebudou hrát tak hlasitě.
edit: naopak vyšší citlivost (akustická účinnost) mi k troše kraválu navíc může pomoct. tady jsou na tom předpokládám lépe i různé pecky a špunty, než klasická lehká otevřená sluchátka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...