Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto jak odstranit rez z nože

ahoj, našel jsem na zahradě starý zavírací nůž. Je obalený rzí. Chtěl bych ho zkusit vyčistit. Poradíte mi prosím čím? Myslíte si, že by to šlo coca colou nebo kofolou?

Předmět Autor Datum
Kyselina fosforečná.
albert 24.04.2014 22:40
albert
kyselina fosforečná aspoň přes noc a pak nechat vyvařit v hrnci a vyfoukat fénem nebo vzduchovou pis…
kamzl 24.04.2014 22:58
kamzl
"Existuje zaručený a vyzkoušený recept, jak takové nářadí zbavit rezu a nemusíme kupovat v drogerii… poslední
filuna 25.04.2014 10:59
filuna

"Existuje zaručený a vyzkoušený recept, jak takové nářadí zbavit rezu a nemusíme kupovat v drogerii ne právě levný odrezovač, protože si pomůžeme z domácích zdrojů.

Potřebujeme k tomu vodu, kuchyňskou sůl, ocet a kyselinu citrónovou, kterou lze nahradit citrónovou šťávou.

Rezavý předmět vložíme do staré porcelánové nebo keramické misky, nalijeme na něj vodu, přidáme asi dvě lžíce octa, kávovou lžičku kyseliny citrónové nebo 3 lžíce citrónové šťávy a lžíci soli. Vše necháme v klidu působit.

Když se k dílu asi po dvou hodinách vrátíme, narušíme povrch rzi, třeba obyčejnou houbičkou na nádobí, tedy její drsnou stranou a ještě asi hodinu počkáme. Potom je již zřejmé, že chemie zapůsobila. Nářadí je od rzi očištěné a my je už můžeme jenom osušit a hbitě se pustit do naplánovaného díla."

Vyzkoušej, mě tohle fungovalo (nemohl jsem si teď vzpomenout na poměr, tak jsem dal do googlu "domácí odrezovač" a hned jsem dostal mraky výsledků, toto je jeden z nich

Zpět do poradny Nahoru