Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Acer Aspire 3000-nefunkční klávesnice, kuriózní závada

Ahoj všem,
podělím se o možná pro někoho zajímavou zkušenost. 2 notebooky Acer viz výše, kupované najednou, odešly také najednou, resp. v průběhu 1 týdne. Problém u obou: nefunguje klávesnice, v BIOSu funkční, ve Windows ne. Notebook se kouše, nejde vypnout ani desetisekundovým držením tlačítka, nutno vyjmout baterii. Odvšivení systému, memtest, nakonec reinstal. Zdá se být OK, předáno zákazníkovi zpět k užívání. Za 2 dny opět stejná závada. Rozebrání NB, vyčištění kontaktů CPU, RAM, klávesnice atd. Zdá se být OK, předáno. Druhý NB prošel stejnou anabází, jenom po tom všem se okamžitě kousl. Moje reakce následuje pod "dotazem".

Předmět Autor Datum
Vyjmul jsem baterii, nedal ji zpět a připojil jenom adaptér. Notebook se rozeběhl a chodí bez problé…
strejdabrabenec 29.11.2008 22:28
strejdabrabenec
Mám mnohaleté zkušenosti s notebookama Acer Aspire 3000 a 3630. U obou mi do jednoho roku odešla bat…
chodim do lesa 01.08.2011 04:12
chodim do lesa
dobrý den , je to sice pár let zpátky, ale u mého acer aspire 3690, druhý den po zapnutí nejde kláve… poslední
stimul11 30.11.2013 13:00
stimul11
Jsou to podivuhodné stroje. http://www.techsupportforum.com/hardware-support/la ptop-support/224642-…
karel 29.11.2008 22:31
karel
Tak jsem zase za blbce. :-D Celej den si s tím hraju a Ty si řešení vygooglíš za 5 vteřin. Jdu se za…
strejdabrabenec 29.11.2008 22:35
strejdabrabenec
hmm koukám že pravidlo acer=šhit platí dál v týhle galaxii
MM_tank 30.11.2008 02:48
MM_tank
acer=šhit To je celkem bez debaty, v tomhle případě ale těžko říct-vadnou sérii baterií prý vyrobi…
strejdabrabenec 30.11.2008 07:53
strejdabrabenec
neodpověděl nikdo ?? také mám obdobný problém.
Jura.Ne 11.11.2009 10:59
Jura.Ne
Řešení máš hned v prvním příspěvku.
host 11.11.2009 11:31
host
Nebo druhém - výměna baterie.
jbo 11.11.2009 14:49
jbo
Klavesnicovy kontroller je v notebookoch v EC = embedded controller (to je uController ktory bezi sa…
MM.. 11.11.2009 14:50
MM..
Tohle mi taky dělala baterie... stačí odpojit. Taky v tom nefunguje USB Wifi. USB dává málo proudu,…
sobtik 11.11.2009 16:21
sobtik
Měl jsem ten samý problém - nejela klávesnice ani touchpad. Zkoušel jsem vytáhnout baterku a nastart…
chlo0opek 15.05.2013 10:04
chlo0opek

Vyjmul jsem baterii, nedal ji zpět a připojil jenom adaptér. Notebook se rozeběhl a chodí bez problémů. Po zastrčení baterie opět ten samý problém. Na baterii problém. Zkoušeno několikrát, ověřeno. Resumé-zahodit baterku, provozovat bez ní dokud se ten krám nerozsype. Tohle mě dostalo.

Mám mnohaleté zkušenosti s notebookama Acer Aspire 3000 a 3630. U obou mi do jednoho roku odešla baterie a přesně tyto problémy, kousání systému, nefunkční klávesnice, sekající se touchpad a mnohé další. Problém je však v systému, ale i v baterii. O pár modelů napřed (stále se stejnými MB i bateriemi), přišli na tuhle chybu i v Aceru a tak začali do orig. systémů (XP a Vista) dávat patch, který toto všechno opravil a baterie fungovaly dále bez problémů, pouze neukazovaly aktuální stav nabití, pokud že jste re-instaloval OS tak tento patch již nezískáte a musíte koupit novou baterii, nebo ntb používat nez ní. Tato chyba je u této řady baterií normální a stává se průměrně do 1 roku (zatím jsem z 21 acerů této řady nenašel ani jeden, starší 1 roku, aby nebyla nefunkční baterie a těmito problémy). Vsadím se, že ta vaše stav nabití také neukazovala ;-)

dobrý den , je to sice pár let zpátky, ale u mého acer aspire 3690, druhý den po zapnutí nejde klávesnice, baterie je ko, ale!!! dal sem jinou výdrž asi 10 minut, klávesnice nejde, vyjmul sem baterii večr a ráno zapnu bez baterie a nejde a nejde, udělal sem výměnu kláesnice ze stejného typu a stejně nejde....nevím nevím...

Tak jsem zase za blbce. :-D Celej den si s tím hraju a Ty si řešení vygooglíš za 5 vteřin. Jdu se zastřelit do rybníka.
EDIT:zajímavé vlákno, bohužel v tom "svém" systému nevidím žádný český ekvivalent zařízení

'battery that complies with Microsoft ACPI module'

. Takže řešení typu zahodit baterku bude platit nadále.
Ale stejně je to zvláštní. Jelikož tahle křápy mají defaultně FAT32, při každém startu po kolapsu nabíhá scandisk. A ta klávesnice nefunguje už v tuhle chvíli.

Klavesnicovy kontroller je v notebookoch v EC = embedded controller (to je uController ktory bezi samostatne a SW v PC (BIOS) s nim komunikuje cez LPC bus (to je taky pozostatok ISA), s baterkou a nabijacim kontrollerom komunikuje EC cez I2C a dalsie informacie (S3, S4, S5 atd) ma aj cez I/O piny).

Kedze jeden uController robi klavesnicu aj baterku, tak problem jeho firmware (napr. zacyklenie, ak to programoval debil - co je bezna prax), alebo chyba v ACPI t.j. v BIOSe samozrejme moze znefunkcnit klavesnicu v zavislosti na baterke, a naopak.
Riesenie zavisi od toho ze kde je chyba. Chyba v BIOSe sa riesi updatom BIOSu, zvycajne aj nejaky problem v EC firmware sa da odrbat upravou BIOSu takze pozret ci aacer nevydal k tomu crepu novy BIOS, ak ano naflashovat.
Keby bola vadna baterka tak jedine vymenit baterku (pozor, to ze to bez baterky nabehne este neznamena ze je blba baterka, trebars sa len znizila informacia last charged capacity co je normalne, a chyba v BIOSe alebo EC firmware moze sposobit blbnutie aj ked baterka je vpodstate ok).

P.S. z toho ze pises ze sa to prejavi len vo Win, usudzujem ze problem je najskor v BIOSe alebo aspon sa da riesit updatom BIOSu.

Měl jsem ten samý problém - nejela klávesnice ani touchpad. Zkoušel jsem vytáhnout baterku a nastartovat bez ní, ale nepomohlo. Nakonec jsem noťas rozdělal, u větráku byl takový menší chomáček prachu, tak jsem to vyčistil, složil, vrátil baterku a už jede opět normálně. Takže můžete zkusit i toto, když vyjmutí baterie nepomůže..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru