Avatar uživatele
jirka F

Co to znamená, když je pečárka polní (žampion) vespod (pod kloboukem) černá?

Našel jsem několik pečárek polních, ale měly takový černý spodek (zahodil jsem je radši), druhá pečárka ho měla zase hnědý ale co vlastně znamená ta černá barva?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? suaeda před 3151 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
suaeda

Odpoveď byla označena jako užitečná

Starší plodnice některých i jedlých druhů žampionů (pečárek) mají spodní část, kde jsou výtrusy hnědočernou. Běžně jsme je smažili. Ale houby je třeba trochu znát. Jedlé jsou všechny, některé méně často a některé jen jednou.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?jirka F Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quentos

Pečárek je několik druhů, některé mají skutečně černé lupeny (jestli to je to, co rozumíte tím „spodkem“). Mohla to být i pečárka zápašná http://houby.na­turatlas.cz/pe­carka-zapasna – takže to zahození mohlo být i rozumným krokem…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

No – asi to nebyla pečárka polní… Co pečárka lesní?
😉
Příště si jednu vezmi a urči ji podle atlasu (a nebo nafoť, uploadni foto na web a sem dej odkaz – koukneme se…
😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Luxx

tento žampion byl podle mně nezávadný, taky jsem byla před pár dny na žampiony a tyto (zespodu tmavě hnědé) jsem normálně sbírala a následně upravila a jedla… žampiony pěstované ve velkém a uměle, které se následně prodávají např. v řetězcích – to je jiný druh, který má hymenofor růžový, tak možná proto tě ta tmavá barva odradila :)

POZOR však na žampion zápašný – ten se pozná tak, že po narušení jeho povrhu (nejčastěji jeho nohy po odříznutí) začne žloutnout… tento druh je nejedlý a vyvolává silné žaludeční křeče, což ve výsledku vede ke zvracení či výplachu žaludku na pohotovosti

před 3150 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek