Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak schovat "na pár let" elektřinu do země?

zdravim. chci se zeptat na jednu vec. z rozvodove skřinky mi jde kabel elektřiny přez garaž, přez chraničku stěnou ven před garaž. Tam je smotek asi 30m kablu elektriky pro planovanou vystavbu altanku do budoucna. Nechci to nechat jen tak volně ležet v zemi. Jak to ošetřit, zabalit, schovat ten kablik pod hlinu, aby mi to nenavlhlo a třeba za 7 let jak tam budu stavet altan, tak aby byl kablik plně funkční? přemyšlel sem to dat do nejake plastove nadoby s vičkem, a utěsnit třeba pěnou, až tam nejde vzduch, a zakopat cca 40cm do země. dobrý nápad? nebo udělat to jinak?

děkuji

Předmět Autor Datum
Kábel by som ukončil tzv. "acedurkou" a pokojne zakopal. Radšej ale vyčkaj komentáre radcov.
pilot 23.06.2013 12:59
pilot
Na "acidurku" bych se nespolehl. Použil bych už vzhledem k ceně ukončovací tavné čepičky s lepidlem,…
mirektatra 23.06.2013 13:51
mirektatra
Ďakujem za tip. Bude sa určite niekedy hodiť.
pilot 23.06.2013 14:23
pilot
takže to stačí tak a kabel nechat tak? nic se nestane kablu v zemi? nemelo by pokud nebude v chranič…
dziedziniorz 23.06.2013 18:20
dziedziniorz
No, zasyp jej jemným pískem, nebo jinou trvale sypkou hmotou, která neobsahuje ostré větší předměty…
mirektatra 23.06.2013 22:02
mirektatra
Osetri hlavne koniec kabla proti vniknutiu vlhkosti napr. namocenim do roztaveneho parafinu, pouziti…
ok 23.06.2013 20:58
ok
Před 40ti lety, když jsem se učil, se kabely namáčely do asfaltové "zalévací kabelové hmoty", ale to…
mirektatra 23.06.2013 22:08
mirektatra
Pred 40timi rokmi sa sa vyrabali presne take iste PVC kable ako teraz, akurat v tom materiali bolo m…
ok 24.06.2013 09:46
ok
Za drahou technologii fakt nepovažuju "záslepku" ze smrš´tovačky s lepidlem, když stojí asi 20,-Kč a… poslední
mirektatra 24.06.2013 19:21
mirektatra

Na "acidurku" bych se nespolehl. Použil bych už vzhledem k ceně ukončovací tavné čepičky s lepidlem, které se nasunou na konec kabelu a horkovzduškou "smrsknou" a slepí s kabelem. Funguje to snad i do rybníka :-).
Třeba od:
http://www.skeldo.cz/eshop-kategorie-msrstovaci-ka belovecepicky.html

P.S.: čísla udávají rozměr před smrštěním/nejmenší rozměr po smrštění. Pokud čepičku nemají v místním obchodě, použijte jinou "smršťovací" bužírku, ale s lepidlem uvnitř (jsou dražší), kterou necháte při smrštění částečně volně přečnívat přes konec kabelu a ještě za tepla volný konec bužírky citlivě stisknete plochými kleštěmi. Ověřeno.

No, zasyp jej jemným pískem, nebo jinou trvale sypkou hmotou, která neobsahuje ostré větší předměty (může být i přesátá hlína, ale blbě se to z ní potom vykopává). On kamínek, který ostrou hrankou tlačí několik let do stejného místa v izolaci, udělá jistojistě dírku, která kabel může i znehodnotit. Nezapomeň dát asi 30cm nad kabel výstražnou fólii, nebo alespoň cihly. Lépe se to pak hledá a kabel se nenakopne.

Před 40ti lety, když jsem se učil, se kabely namáčely do asfaltové "zalévací kabelové hmoty", ale to byly pancéřové kabely (ANKOP), s parafínovanou papírovou izolací uvnitř, pancéřovým pláštěm a jutovým asfaltovaným omotem. Dneska jsme snad už o něco dál s materiály, ne? :-/

Pred 40timi rokmi sa sa vyrabali presne take iste PVC kable ako teraz, akurat v tom materiali bolo menj plniv, ktore mali usetrit zakladne zlozky.
V otazke vsak ide o prakticke a rychle zabezpecenie kabla proti vode a slnku. Samozrejme, ze sa da kupit 30kg pixla asfaltu alebo za taku istu cenu pol kila epoxidu, ale praktickejsie je roztopit v malej plechovej krabici jednu alebo dve parafinove sviecky, strcit do nej koniec kabla a nechat stuhnut. Dotazujuci, predpokladam, nemieni kvoli provizornemu utesneniu nakupovat drahe technologie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru