Avatar uživatele
tony2412

jak se platí za odvoz odpadu?

mám na mysli počet popelnic,u nás máme 5 popelnic a zdá se mi že je to málo,popeláři vědí kolik popelnic mají kde zaplaceno za počet popelnic?V každém domě je to přeci jinak,to mají napsáno na papíře že v tomto domě mají zaplaceno za 3 popelnice,jinde za 5 popelnic atd?A kolik se platí za 1 popelnici?
Doplňuji:
cukrar,myslím v Praze,máme 4 popelnice ty větší a je tady asi 80 lidí+restaurace pak tu byly dva obchody,ale momentálně zavřené,popeláři jezdí pondělí a čtvrtek,popelnice jsou brzo plný a lidi pak pytle pohazujou vedle popelnic na ty ale samozřejmě popeáři kašlou,jestli restaurace má svojí popelnici u nás na dvoře nevím,žádná není na zámek,každej to háže kde je zrovna volno,šlo mi o to jestli popelnici přiděluje obec,nebo je daný na kolik obyvatel připadne jedna popelnice,ale asi to je všude různý.....

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, suaeda před 3291 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

V každém městě/obci to může být trochu jinak.
U nás je platba za odpad součástí poplatků
spojených s bydlením a platíme ji zároveň s nájemným.

Přesné informace získáte na „svém“ obecním úřadu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
johana 56

Města a obce si platbu za svoz kounálního odpadu upravují vlastní vyhláškou.
U nás MÚ v únoru rozesílá všem občanům s trvalým bydlištěm na území města oznámení s částkou na každého jednotlivce v doácnosti.Platba na celý rok – složenkou,z účtu nebo přímo v pokladně MÚ (384.-Kč/ osoba).Neřeší se počet popelnic,ani četnost odvozu.Splatnost do konce května,domácnosti s více členy mohou částku po dohodě uhradit pololetně.
Poplatky máme celkem nízké,v městečku je zabudováno více velkokapacicitních ‚hnízd‘ na tříděný odpad.Výhodou je,že nedaleké papírny jednou za měsíc vykupují papír přímo výměnou za toaleťák.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

U nás na vesnici to funguje tak, že si na obecním úřadě koupím samolepky. Když potřebuji popelnici odvést, nalepím samolepku a dám popelnici před vrata. Popeláři samolepku strhnou a popelnici vysypou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gecco

Platbu za popelnici určuje obecní vyhláška.
A popelnice bývají označené nálepkou (pro daný rok a případně četnost svozu).
Takže buz definice, na jakou obec/město se ptáš, ti nikdo nic přesnějšího neporadí – zapátrej po vyhlášce patřičného obecního/městského úřadu…
___
Jen – pokud máš pocit, že ti kapacita popelnic (nebo četnost odvozu) nevyhovuje, můžeš požádat o popelnici další – a zaplatit ji…
😉
Doplňuji:
Oprava: „Takže buz definice“ → „Takže bEz definice“, omlouvám se, překlep…
😉

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Ano platí se od popelnice, firmě která svoz provádí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Někde se neplatí, např. v Mostě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Platba za svoz odpadu je v každé obci jiná a i jiným způsobem jsou rozmisťovány popelnice. Někde jsou popelnice vlastnictvím obyvatel, někde svozové firmy, někde města. Vše se řídí vždy místní, příslušnou vyhláškou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Tony, asi jste se ptal na počet popelnic nikoliv na platby.

Záleží z jakého jste města, či vesnice. Já mám u jedné nemovitosti popelnici a platím ročně. V lednu dostanu známku na rok, v únoru zaplatím.
V Pardubicích je poplatek na občana, množství popelnice jsou podle počtů platících v domě, a četnosti vyvážky. Každá popelnice je označena značkou.
Spravedlivě musím ale sdělit, že na pracovišti mám dvě popelnice placené, třetí mi mnoho let vyvážejí zdarma.
Zkrátka popeláři si pamatují, kolik kde je popelnic, páč nejsou hloupí…

Doplňuji:
po doplnění…
popelnice se označují litry, páč znám malé 110l, větší 120l, ještě větší 240l, pojízdné kontejnery.
Firmy musí mít svoje popelnice, označeny svým obchodním jménem. Pro obyvatele se vypočítává počet, dle tabulky, tuším 40l za týden na občana. Pokud se domníváte, že máte málo popelnic, někdy stačí dojít na obec, toto jim sdělit, a ono dodají potřebný počet, dle jejich výpočtu. Pozor, vypočtou jen při trvalém pobytu, jinak nevědí o lidech co tam bydlí.
Nevím jak je to v Praze, ale v Pardubicích je tento postup. Že by si popeláři neodvezli igelitové pytle, které jsou u popelnic, to si v Pardubicích určitě nedovolí..
Dokonce i převrácenou popelnici, která byla vysypána silným větrem, pečlivě uklidili.

Upravil/a: cukrar

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Na naší vesnici (280 obyvatel ,spadáme pod větší město…6000obyvatel) platíme popelnici na Městském úřadě a to 540 Kč za osobu/rok.A vůbec neplatí to, že tady máme i kontejnery na tříděný odpad, platit musíme i když se třídí.
Tím nás město diskriminuje, protože jak jsem se dozvěděl, v jiných městech je, že se platí jen za to co je v popelnici, TAKŽE CO NEVYTŘÍDÍŠ, TO ZAPLATÍŠ.
Popelnice se odváží každý týden.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Je to v každém městě či vesnici jinak. U nás ve městě se např. platí na hlavu 1,5× více než uvádí <johana 56>. V některých menších obcích si kupují občané známky na jeden odvoz. Když dotyčný chce vyvézt popelnici přidá k ní známku. Naštěstí se tam nekrade. Zajímavý systém mají zaveden ve Švýcarsku. V obchodě se koupí speciální pytle na 65 litrů případně na 25 litrů odpadu. Jsou vyrobeny z pevného plastu opatřeny tkaničkou na zavázání a 2× týdně je lze ráno plné vynést před dům, kde je popeláři seberou. Větší pytel tam ovšem stojí 10 franků (inu tamní ceny a mzdy). Ještě musím dodat, že tento odpad se neukládá do jam, ale likviduje ve spalovnách.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek