Avatar uživatele
autacek

Co to znamená, že se semkneme? A je takové semknutí bez jakékoli nápravy vůbec k něčemu dobré?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, johana 56 před 2352 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Pokud se nesemknete v jeden šík (bez mezer), vždy se najde koridor, ktorým je možno nápravě zabránit.
Jak nás učil Žižka… Nepřátel se nelekejte a na množství nehľeďte. I zde husité semkli vozy v pevnou zeď a zabránili panské jízdě je rozdrvit.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Semknout (se)

  1. stisknout sevřít : semknout rty
  2. kniž. seskupit, spojit : semknout všechny síl

Dnes jde o sloveso knižní, takže spíš se lidé seskupují, sppjují atd.

Něco z minulosti

Bývalý prezident dr. Beneš se ve svém projevu, obracel na české občany s význou …"semkněte se v jednu širokou národní frontu, terá by byla schopná uskutečnit pád okupační německé moci a zrádcovského háchovského režimu… " I když tato výzva nebyla jednoznačná.

2. V hlavě mně zní jeden bombastický slogan -„sejdeme se v jednom šiku, vybudujem republiku.“ Mám dojem, že se slova objevila někde v souvislosti s únorem 1948.

3. Kdy se lidé spojili v nové době? Bylo to v r. 1968, kdy se všichni (snad) postavili proti okupaci. Ale nakonec se nechali zlomit. Doba normalizace.

4. Listopad 1989 – semknutí studentů a herců. Pozdějí ztráta iluzí.

5. Současné volby – že lidé nejsou semknutí, svědčí výsledky voleb. Napadlo mě, že skupině nejednotné, znesvářené se vládne lépe než skupině semknuté. Starý Ŕím – rozděl a panuj.

6. Myslím si, že se lidé dovedou semknout při různých katastrofách – u nás záplavy, příspěvky na Charitu, postižené dětí atd. Nic není černobílé.

Karel Čapek
„Celý náš život se utváří mezí tím, co nechceme a co musíme.“

Mnozí nemusí, protože jednak mají krátkou paměť, jednak se mají dobře, hrají si jen za svém písečku. Zkrátka, „je to člověk dneška, O včerejšku nic neví a pro zítřek nehne prstem“, napsal Jan Sobotka.

Myslím si, že nepřítelem semknutí je lhostejnost …

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Tak například v době budování socialismu se národ každoročně semkl v boji o zrno. V praxi to znamenalo, že se pracující z továren a úřadů povinně zapojovali do žňových prací všude tam kde zemědělci nestíhali nebo něco zanedbali.
Permanentně jsme též byli semknuti v utužování soudružských vztahů, poskytování internacionální pomoci a boji o světový mír.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Muffz

Pokud máš na mysli nynější semknutí „pravicových“ stran v politice, kteří jdou společně proti ANO, protože nedokážou unést osobní prohru ve volbách, tak ne, není to k ničemu dobré. Jen budou proti všemu, co ANO navrhne, a za pár roků to s velkou slávou navrhnou sami jako svůj nápad.

Kdybychom se naopak my jako občané dokázali semknout, tak už stojíme na Václavském náměstí a demonstrujeme proti tomu, jak máme špatně nastavený systém, ve kterém vyhraje trucování politických stran proti straně, která právoplatně demokraticky a hlavně jednoznačně dokázala vyhrát volby.
A takové platíme z daní. Je to ostuda.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

Tak semknutí je určitě dobré,obzvláště s nějakou fešnou ženou.;-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Co míníte obratem „semknutí bez jakékoli nápravy“?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
magorvkleci

Semknutí je podle mne podobné chování stáda nebo hejna, kde jde o to, aby predátoři sežrali ty, co jsou na okraji a aby byli zachováni ti, co jsou bezpečně uvnitř a co tomu semknutí velí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

Znamená to, že semkneme půlky a budem hrdě kráčet vstříc zkáze a zmaru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Část se semkne, ale většinou to nevalně dopadne. V roce 1938 zrada a bobky, v roce 1948 soudruh Kléma vše proti kapitalismu, zaberem co se dá, v roce 1968 se soudruhem Dubčekem bude báječný komunismus ve Varšavské smlouvě, v roce 1970 tlupa normalizátorů se soudruhem Husákem, v roce 1989 nejsme jako oni, láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí, vše proti socialismu, uloupneme státu co se dá, budem lákat ovečky na výhodné pujčky a poté je exekutory oškubem, v roce 2017 miliardář spasitel nás zachrání, poněvadž miliardáři nejlépe rozumí obyčejném lidem a záhadně bohatnou velmi poctivě, chytře, mazaně a občas poddaným i něco rozdají.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

autacek, „semknutí bez jakékoli nápravy“… znamená to „prijať vopred prehratý boj“?

před 2352 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek