Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno jakou autobaterii do O II 1,9 TDi?

Zdravím, budu muset pořídit novou autobaterku do své Octavia II, 1,9TDi (77kW), r.v. 2007 Hatchback.
Byla tam tato baterie: AKUMA 1 JO 915 105 AD / 12V 61AH 330A DIN
š-d-v 170/240/190
Prosím o radu, jakou baterkou ji nahradit.
Děkuju mils

Dávno vyřešeno - lock (Kurt)

Předmět Autor Datum
Z dotazu nevíme proč měnit typ baterie, ale když už, tak bych se zeptal v autoservise nebo tam kde a…
Scorpio 09.05.2010 07:07
Scorpio
Ptám se na případnou náhradu z toho důvodu, že mi bylo dvěma majiteli stejného vozu řečeno, že bater…
mils 09.05.2010 07:32
mils
Dva majitelé mají určitě daleko víc pravdy, než výrobce. Výrobce je totiž blbec, který do auta montu…
Kurt 09.05.2010 09:09
Kurt
[OT]Větší baterka přidá skoro stejně koní jako červená písmenka v nápisu TDI...[/OT]
Dale Cooper 09.05.2010 11:59
Dale Cooper
Vy jste mi ale vtipálek. Takhle už jsem se dlouho nepobavil. Baterie se do auta dává podle ceny. Zej…
Akime 26.02.2011 11:56
Akime
Tak aspoň, že máte lepší náladu. Mne zase pobavilo, že srovnáváte Octavii s Renckem a ještě na tomhl…
Kurt 26.02.2011 12:39
Kurt
neni to málo,když tam je,tak ji tam dej...ono taky záleží na výbavě,v plný výbavě bys měl třeba 72Ah…
Vrty 09.05.2010 08:21
Vrty
Děkuju za názor a radu, které si vážím i proto, že jsi mi ji tu napsal bez zbytečně namyšleného pato…
mils 09.05.2010 22:09
mils
V motorovém prostoru bude místo pro aku vymezeno,když použiješ akumulátor s větší kapacitou a stejně…
Jabraka 10.05.2010 16:05
Jabraka
Jestli můžu osobní doporučení,doporučuji Vartu a posílám odkaz,kde po zadání potřebných parametrů vy…
Furi 10.05.2010 17:29
Furi
Díky Vám za info. Stránky proštuduju.
mils 10.05.2010 23:41
mils
A neodepisuješ tu první autobaterii nějak moc brzo? Mě vydržela první autobaterie 7 let než jsem ji…
jeremiáš 11.05.2010 05:40
jeremiáš
No, tato zima byla první, co mě začala zlobit a to při stejném režimu používání vozu. Je jasné, že s…
mils 11.05.2010 11:40
mils
Autobaterii bych preventivně neměnil. Až klekne tak klekne, už jen proto že mám dojem že životnost j…
MM_tank 12.05.2010 01:56
MM_tank
LED světla jsou jen na frajeřinu, protože rozsvícený klasický světla mají na spotřebu vliv asi jedno…
Prasak 12.05.2010 06:15
Prasak
Zvedněte telefon,zavolejte do Škodovky kam jezdíte a podle VIN vám řeknou,jak silnou baterku podle v…
Furi 26.02.2011 17:53
Furi
Když už to někdo po půl roce vytáhnul, připojím malou poznámku. Přešel jsem před pár lety na baterii… poslední
jirka44 27.02.2011 21:10
jirka44

Ptám se na případnou náhradu z toho důvodu, že mi bylo dvěma majiteli stejného vozu řečeno, že baterka "61Ah 330A" do 1,9 TDi je dost málo. Tak jsem to tu prubnul, jestli se tu nenajde někdo, kdo by se v této věci trochu odborněji vyznal a případně poradil možnou náhradu. Ono na značnou část dotazů lze odpovědět "zeptej se u specialistů (stavebniny,autoopravny,zedníci,instalatéři....... )"

Dva majitelé mají určitě daleko víc pravdy, než výrobce. Výrobce je totiž blbec, který do auta montuje něco, co tam nepatří.
Pokud máte nové auto, a byla tam tahle baterie, mělo to svůj důvod. Nic jako "málo" neexistuje, baterie se do auta dává podle náročnosti elektrovýbavy (např. s klimou či bez) a klimatických podmínek - Švédsko, nebo Itálie?
Tím, že tam dáte "silnější" autobaterii si nepomůžete, protože se vám nebude dobíjet tak, jako ta 61Ah, čímž dříve odejdou desky v baterii a budete ji muset opět vyměnit.
Rada na závěr: dejte tam tu, co tam patří.

Vy jste mi ale vtipálek. Takhle už jsem se dlouho nepobavil. Baterie se do auta dává podle ceny. Zejména u Škodovky na to dbají. Ve svých OI i OII TDI v plné výbavě jsem měl vždycky totálně poddimenzované baterie (kupř. 540Ah/330 starovací proud), takže jsem třetí zimu už dobíjel a pokud ne, nenastartoval jsem. S patřičně dimenzovanou Vartou Silver.. se mi to u Renaultu nestalo 7 let.....Rada na závěr, ano dát tam tu co tam patří, nikoli tu co dává výrobce!

Tak aspoň, že máte lepší náladu.
Mne zase pobavilo, že srovnáváte Octavii s Renckem a ještě na tomhle pofidérním srovnání stavíte nějakou rádoby objektivní zkušenost.
Jinými slovy by se to, co jste napsal, dalo shrnout takto: v Octavii jsem měl slabou baterii, tak jsem do Rencka dal silnější a nemám problém. :puff:

neni to málo,když tam je,tak ji tam dej...ono taky záleží na výbavě,v plný výbavě bys měl třeba 72Ah,ale je to zbytečná investice...výrobce,ač si to mnozí nemyslí,dobře ví,proč tam je,co tam je...a jestli si to chceš měnit sám,tak se podívej do manualu pro octávku,když to uděláš špatně můžeš si smazat data z řídící jednotky

V motorovém prostoru bude místo pro aku vymezeno,když použiješ akumulátor s větší kapacitou a stejně velkou,je to pro auto plus.Pokud bude rozměrově větší,nebudeš ji moci upevnit náležitě na místě,nebo se ti s ní bude špatně manipulovat při dobíjení mimo vůz.Doporučuji dát takovou,jako je původní,v každém případě vol bezúdržbovku.
JABRAKA

No, tato zima byla první, co mě začala zlobit a to při stejném režimu používání vozu. Je jasné, že si člověk klade otázku, jestli se mi díky nějaké závadě nezměnil klidový odběr auta při parkování (alarm, zámky...) a nebo jestli to dobře dobijí. To dobijení mě ale kontrolovali a prý je dobré. Ona nyní, když je teplo, tak už nezlobí ale v zimě asi má větší samovybíjení či co. Tak se pravě chystám, že ji nejpozději před příští zimou vyměním. Bylo mě taky vysvětlováno, že ty nové baterky co mají tu vápníkovou technologii, mají vyrovnanou charakteristiku svého výkonu ale jejich konec ovšem přichází mnohem rychleji, než tomu bylo u "starých" klasických olověných akumulátorů. Tyto baterky prý byly vyvinuty proto, že mimo jiné se v autech začíná používat ten system STOP and GO nebo jak to jmenujou. Motor to po zastavení chcípá a pak těsně před rozjetím startuje. No a tyto baterky tyto časté starty mnohem lépe snášejí. Aspoń tak jsem to slyšel vysvětlovat A jejich teoretická životnost je prý cca 4 roky.

Autobaterii bych preventivně neměnil. Až klekne tak klekne, už jen proto že mám dojem že životnost je tak 3-4roky u těch nových. Výrobce auta baterii pochopitelně ojebal jak mohl, kdyby tam šla dát 44ah (to měla škoda100-1000) a vydrželo to aspon chvíli- aniž by hrozilo že lidi to auto přijdou vrátit celý tak by ji tam natuty dal.

Jinak se kupuje co největší kapacita, která se tam fyzicky vleze. Například já mám v žigulíku 66AH. Co se týká značky nebo tak nech si poradit, já vzhledem k autu volil mezi nejlevnějšíma bezůdržbovýma.A obecně bych se do nějakých extradrahých s "echt" stříbrnýma elektrodama a podobně nepouštěl.

Vypozoroval jsem že prodavači autobaterií -aspon tady místní- počátkem září cenu okamžitě nasolí o 2 a víc stovek na každém modelu.

Co se týká životnosti baterii/nutnosti dobíjet/možná i spotřeby paliva přemýšlel jsem o pořízení předních usporných LED světel pro denní svícení. Akorát se bojím že by mi to z žigula někdo čmajzl:-D

LED světla jsou jen na frajeřinu, protože rozsvícený klasický světla mají na spotřebu vliv asi jedno deci na 100km. A na baterku to taky nemá vliv, nebo jsem ho nikdy nezpozoroval a to svítím už od dob, kdy jsem dostal řidičák a ještě se svítit nemuselo. Baterku stačilo dobít vždy před zimou a vydržela 7 let.

Zvedněte telefon,zavolejte do Škodovky kam jezdíte a podle VIN vám řeknou,jak silnou baterku podle výbavy máte dát.Takové řeči,že nemáte dávat to co určuje výrobce je totální hloupost.Pro auto je vždy nejlepší originál určený výrobcem,pokud chcete aby vám vše fungovalo tak jak má!!!Dřív než se ozvou všichni odpůrci,tak to co tu píšu se týká novým vozidel s nějakou slušnou výbavou a ne starých Favoritů atd.

Zpět do poradny Nahoru