Avatar uživatele
lukas.zmizik

jsou nelegální masové kuličky nebo lasagne s koninou méně kvalitní než např. legální turistický salám nebo junior?

protože když se kolem toho objevil takový humbuk jaký se objevil, měl sem zato, že jde o jakousi „metyl“ aféru II. a furt sem se ptal, v čem ta konina je vlastně tak nebezpečná…

a pak sem zjistil, že je to jen kvůli špatně napsaným etiketám, že se to v nich nepřiznává. proto se tyto potraviny zabaví a zničí, ale skvělý a výživný turistický salám anebo jiné pochutiny z polska, které jim tam jezdí solit a dochucovat silničáři, ty nám nevadí – soudě dle toho, že kolem toho proběhl jeden šot ve zprávách a jinak nic moc – zato o koňském masu slyším furt…

já bych si koninu dobrovolně nekoupil, koně jsou pro mne roztomilé zvířátka, ale když už to u nás máme a pan Bendl ty potraviny chce zlikvidovat, ptám se, jaké logice nebo zákonu to odporuje, kdyby to udělal jako ve francii, že by etikety přelepil informací o jiném složení a bylo by po problému?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? iceT, anonym, briketka10 před 4045 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Falšování potravin je obrovský byznys a konečně to začíná i EU řešit.
Postupy jsou natolik masové a sofistikované, že i příslušné orgány přiznávají, že je čím dál, tím obtížnější je odhalovat.
viz odkaz ve zdroji:
Doplňuji:
Cožpak jsi neviděl Černé ovce – Klamavé názvy potravin? (viz odkaz níže:
http://www.ces­katelevize.cz/i­vysilani/1097429889-cerne-ovce/

Brokolicová polévka s pár % brokolicového prášku, kuře se 4 % sušeného prášku z drůbežích separátů, tzv. pomerančový džus bez jediného obsahu pomerančové složky a plno dalších, – samé náhražky, plniva, mouka, sója, emugátory, konzervanty, éčka, barviva atd.

Zdroj: http://www.no­vinky.cz/ekono­mika/294732-falsovat-se-mohou-az-tisice-tun-potravin-je-to-obrovsky-byznys-tvrdi-sef-szpi.html

Upravil/a: anonym

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
beer

Tady vůbec nejde o legální/nele­gální. Jde pouze o klamání spotřebitele, kdy je jedno maso nahrazeno levnější koninou, aniž by o tom spotřebitel věděl.
Jinak koňské maso s dietologického hlediska je velmi kvalitní. Takže z hlediska zdraví a výživy je konina určitě kvalitnější a lepší, než Junior či Turist za pár kaček.
Doplňuji:
Slovo ..pouze.. bylo myšleno ironicky – asi mělo být v uvozovkách ))

Upravil/a: beer

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www, briketka10 Nahlásit


Avatar uživatele
briketka10

myslím jen, že to bylo o těch etiketách
a chybějících údajům, kdyby výrobce
napsal, že ten a ten výrobek namísto
hovězího masa obsahuje koňské, tak by
zřejmě takový humbuk nenastal, ale je
otázka, jestli takové výrobky s koňským
masem šly na odbyt .. mě by nevadily :))

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
odpomass

Výrobky s koninou samozřejmě nelegální nejsou, jen se musí pravé složení objevit na obale. Nikdo nechce jíst něco, o čem neví, co to je. Ty výrobky jsou zabavené, proto si s nimi může ministerstvo dělat prakticky co chce. Samozřejmě by bylo rozumné, dát je potřebným. O kvalitě by se dalo polemizovat, protože záleží především na ostatních složkách – tzn. kolik soli, koření a různého masného (a nemasného) separátu v těch výrobcích je.
Koňské maso bych taky nejedla, ale je pravda, že nejím ani tyto takzavné „suché“ salámy, ani salámy typu junior. Tohle nejsou prospěšné výrobky snad pro nikoho…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek