Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kalibrační sonda lcd do 5000Kč?

ahoj,
mám LCD dell 2209wa a všímám si, že barvy jsou malinko ujeté, ale ještě bych to bral, kdyby se detaily ve stínech, nebo tmavých scénách neslévaly do jedné tmavé..popřípadě černé barvy..prostě tmavé scény skoro neobsahují detaily

proto uvažuji, že bych si pořídil co nejlevnější sondu, která by ale dokázala znatelněji srovnat barvy a především, nebo alespon ty detaily v tmavých scénách - mám zatím vyhlídlé sondy: Eye-One Display 2 a Spyder 3 .. jen nevím, jestli by muj problém dokázaly "narovnat"

ocenil bych vaše rady a názory,
děkuji

Předmět Autor Datum
Stáhnout jas, poladit kontrast a gamma, třeba pro každou barvu zvlášť. Kupovat na tohle sondu je dos…
karel 02.08.2011 13:15
karel
a to pomocí nějakého programu, nebo v ovladačích GK?..co jsem tak zkraje nahlédl, tak nějaké větší m…
tazatel 02.08.2011 13:24
tazatel
Jas a kontrast jde nastavit na monitoru z menu, gammu přes ovládací panel ATI nebo nVidia. Žádné vět…
karel 02.08.2011 13:46
karel
ok zkusím to a pokud to nepomůže, tak myslíš, že by ta sonda v karjním řešení tento problém pomohla…
tazatel 02.08.2011 14:16
tazatel
Sonda to nespraví, monitor se stejně musí doladit před jejím použitím. Opravdu to není úplně jednodu…
karel 02.08.2011 14:22
karel
Sežeň si někoho kdo sondu má a za úplatu ti to zkalibruje. Kupovat k monitoru s aktuální cenou 6200…
MM_tank 02.08.2011 17:43
MM_tank
IPS se ti podaří zkalibrovat celkem slušně. Zkus někde z výprodeje sehnat Gretag-Macbeth Eye sondu,…
mif 02.08.2011 19:38
mif
díky za vaše reakce mif: o profilech jsem četl, ale prý každé lcd je jedinečné a daný profil pro da…
tazatel 02.08.2011 22:26
tazatel
tak jsem vyzkoušel už dva profily , které jsem správně naistaloval(koukal jsem i pro jistotu na post…
tazatel 03.08.2011 11:25
tazatel
Tak to je divné. Předpokládám, že's tam nasáčkoval několik profilů a přepínal mezi nimi. To jsi fakt…
mif 03.08.2011 19:16
mif
vše mám, jak říkáš..i nainastalovaný "inf" a vizuál absolutně beze změny...fakt už mě to štve...a kr…
tazatel 03.08.2011 23:11
tazatel
Na overclockers.com se přetaktovávají i myši. Co si od takového nesmyslu slibuješ? Můžeš se podívat… poslední
karel 03.08.2011 23:24
karel

Jas a kontrast jde nastavit na monitoru z menu, gammu přes ovládací panel ATI nebo nVidia. Žádné větší možnosti nejsou potřeba, lepší monitory umožní nastavit barevnou teplotu přímo v Kelvinech. Nastavení se většinou ukládá do LUT, ale třeba Adobe Gamma Loader umí vytvořit barevný profil monitoru.

Sežeň si někoho kdo sondu má a za úplatu ti to zkalibruje. Kupovat k monitoru s aktuální cenou 6200 sondu za pět táců, kterou potom nevyužiješ a která nemusí zafungovat podle tvých představ je podle mě blbost. Nebo monitor střel, přidej pět táců a kup lepší.

IPS se ti podaří zkalibrovat celkem slušně. Zkus někde z výprodeje sehnat Gretag-Macbeth Eye sondu, ne ale příliš starou (snímač v sondičce hnije). Co ti brání stáhnout profil monitoru (jistě jsou) a na kalibraci se vysrat? Mám zkušenosti, že ani LCD Eizo za pětimístnou sumu bez profilu a s pouze kalibrací nedává to pravé ořechové - naopak profil víc odpovídá WYSIWYG, než dodatečná kalibrace. Tak teď si vyber... ]:)

díky za vaše reakce

mif: o profilech jsem četl, ale prý každé lcd je jedinečné a daný profil pro dané lcd, nemusí být ok u jiného, byť by se jednalo o ten samý typ...ale možná bych to vyzkoušet nakonec mohl:)

Tak to je divné. Předpokládám, že's tam nasáčkoval několik profilů a přepínal mezi nimi. To jsi fakt nezaznamenal žádný rozdíl v zobrazení ::)? Oproti standardnímu profilu Windows to obvykle bývá nebe a dudy. Máš správný ovladač ke grafice? Máš "nainstalovaný" .inf monitoru?

edit: Pevně věřím, že máš v menu monitoru (RGB) nastavenu volbu sRGB. Jinak se s tím nedomluvíš. Pro kalibraci (i pro změnu profilu) nastav maximální kontrast (to zřejmě nepůjde - sRGB automaticky nastaví max), poloviční (50%) jas. Musí to jít.

vše mám, jak říkáš..i nainastalovaný "inf" a vizuál absolutně beze změny...fakt už mě to štve...a kromě toho jsem narazil i na možnost toto LCD pomocí upraveného ovladače( http://www.overclockers.com/forums/showpost.php?p= 6280080&postcount=159 ) vyladit až na 76Hz(cesta: vlastnosti-nastavení-upřesnit-monitor-vlastnosti-o vlaač-akt. ovladač) a vůbec mi ho nechce sebrat "nevidí ho"

každopádně se mi sice podařilo nahrubo vytáhnout ty detaily ve tmavých scénách, pomocí soft. zvýšení jasu, ale s tím, že jas musím vytáhnout dost a obraz je potom dost přesvětlený - což není to co jsem chtěl..sice detaily jsou už fajn, ale na ukor "mlhy" .. proto jsem myslel, že by kalibrace zjemnila tyto tmavé přechody, bez nutnosti zvyšovat takto jas

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru