Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co vsechno muze zpusobovat "bad block" na HDD?

Docela by me zajimalo, co vsechno muze zpusobovat "bad block" na pevnem disku.

Dam priklad - kopiruji data na pevny disk (vse je v poradku). Teplota cca 40 st., bez vibraci . Vecer vypnu PC, rano zapnu a 3 soubory jsou jiz nekopirovatelne (necitelny blok...). Proc? Muze to zpusobit radic disku??? (moc se mi to nezda...).

Diky za podnetne rady.
Změna předmětu, původně: Co vsechno muze zpusobovat BB na HDD? (LaKr) (Kráťa)

Předmět Autor Datum
Jestli ti neodchází HDD do věčných lovišť. Co udělat CKDSK /f? Možná to stále ukládá na stejné špatn…
Kráťa 04.08.2008 13:13
Kráťa
Jakmile se na disku objeví první "viditelný" BB, znamená to, že disk je již plný vadných bloků a rec…
touchwood 04.08.2008 13:14
touchwood
99% vadny disk, zvysne percento je vadny kabel k disku, pretaktovane zbernice, ak je to externy disk…
MM.. 04.08.2008 13:15
MM..
Diky vsem za rady. Nastesti to system jeste neoznacil za BB, ale pouze za necitelne misto. Po zmene… poslední
gd 04.08.2008 14:45
gd

Jakmile se na disku objeví první "viditelný" BB, znamená to, že disk je již plný vadných bloků a recovery místo, kde se relokují vadné soubory je již plně obsazeno a firmware už nemá "z čeho brát". Znamená to taky, že chyb bude přibývat prakticky geometrickou řadou (téměř ve všech případech), protože to znamená, že plotny trpí zásadním poškozením, ať už čistě fyzikálním, nebo mechanickým. Tyto další ("kolaterální") chyby vznikají především dalším a dalším "ojížděním" uvolněných mikročásteček o plotnu (při kontaktu plotna - mikročástice - hlava), proto ta geometrická řada.

Řadič na to samozřejmě vliv nemá, řešení je pak jen jedno - koupit nový disk a odzálohovat data; starý disk do elektroodpadu.

Diky vsem za rady. Nastesti to system jeste neoznacil za BB, ale pouze za necitelne misto. Po zmene radice je to uz opet citelne... I kdyz do dneska to jelo uplne v pohode, disk ma najeto 29 hodin...

Mozna nizka uroven prenaseneho signalu nebo neco jineho. :-(

Jeste bych se chtel zeptat na nejaky soft (podporujici NTFS), ktery v pripade necitelneho mista (ci skutecne poskozeneho bloku) dokaze cist dal a data z poskozeneho mista nahradi necim jinym (treba nuly...). Nekolik programu jsem jiz vyzkousel, ale jakmile dosly k onomu necitelnemu mistu skoncily. Zbytek souboru jsem jiz nedokazal preperovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru