Avatar uživatele
Dezerth

kolik gramů hořké čokolády by měl člověk denně sníst, aby byl zdravý?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Kerberus, majdule před 4734 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Něco o čokoládě.
Čokoláda nepatří mezi úplně nezdravé potraviny, ale má vysoký obsah tuku a cukru. Pro některé z nás vhodná není, například pro diabetiky, lidi s nadváhou nebo vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

Kolik může konzumovat čokolády zdravý člověk?

Problém je v tom, že 100 gramů čokolády představuje asi 500 kilokalorií, to je téměř čtvrtina denní dávky normálního energetického příjmu.

A jaké klady tedy čokoláda má?

Obsahuje flavonoidy, prokyanidiny, které příznivě působí na stěny cév, také jako antioxidant, údajně jsou prospěšné pro krevní destičky.

Je lepší mléčná nebo hořká čokoláda?

V té hořké je více kakaa, asi kolem 70 procent. V mléčné zase cukru, tuku a sušeného mléka. Pro zahnání únavy by měla více přispět čokoláda hořká.

Jde dohromady čokoláda a děti?
Není potřeba se jí vyhýbat, ale nesmí nahrazovat normální stravu. Jako pamlsek ano, místo oběda ne. Někdy se říká, že sladkosti mohou zvýšit nervozitu, nesoustředěnost, agresivitu a mají vliv na kažení zubů.

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/kolik-muzu-snist-cokolady

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
sejtanka

Tak nevím,jestli čokoláda slouží k tomu aby byl člověk zdravý,ale je pravda,že je skvělá na nervy,takže bych zhltla denně aspoň pásek čokolky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aloevera5

Čokoláda hořká, tedy ta pravá, má mnoho pozitivních vlastností a to tím větší, čím vyšší je procento obsažené kakaové hmoty – vybírejte ty s alespoň 70% kakaové sušiny. Čokoláda je prospěšná pro svůj vysoký obsah flavonoidů, tedy látek, které působí jako antioxidanty, ve 100 g je jich až 53 mg. Dále obsahuje kofein a theobromin, tedy látky zvyšující postřeh a schopnost soustředit se. Čokoláda uvolňuje v těle hormony štěstí, takže zlepšuje náladu a obsahuje také několik důležitých minerálů – fluor, který zpevňuje zuby, draslík, který působí proti stresu a hořčík, který příznivě působí na funkce mozku, zabraňuje krevním sraženinám a trombózám a podporuje dobré dýchání. Třísloviny obsažené v čokoládě zase ničí bakterie v ústech.
Obzvláště hodnotná je čokoláda vyrobená z nepražených kakaových bobů – tyto boby jsou ušetřeny tepelného zpracování a zachovávají si tak vyšší obsah prospěšných flavonoidů i ostatních látek.

Čokoláda i přes své pozitivní vlastnosti stále obsahuje velké množství tuku (i u velmi kvalitních čokolád je to minimálně 40 g na 100 g čokolády). Tento tuk navíc patří mezi tuky nasycené a tak by čokoláda neměla být ani pod záminkou obsahu flavonoidů konzumována příliš často. Navíc i kvalitní tmavá čokoláda je kalorická, porovnejte:

  • 100 g hořké čokolády má cca 2080 kJ
  • 100 g mléčné čokolády má cca2160 kJ
  • 100 g bílé čokolády má cca 2260 kJ

Pokud si občas dopřejte kousek kvalitní hořké čokolády, je to v pořádku.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek