Avatar uživatele
špulka

kolik si musim vydelat aby se mi vyplatilo pracovat na ŽL. Myslím tím minimum

Doplňuji:
Mám možnost pracovat jako krejčová na žl ale stale mi neni jasné jak budu ohodnocená páč mi bylo řečeno čím víc kusu obleceni ušiju tím víc si vydelam. Ale zatím mi nebylo řečeno jak jsou jednotlivé kusy oblečeni ohodnocené tudíž nevím jestli mi stačí ušit 2 saka nebo jich musim ušit asi 10 abych si vydelala. Jediné co mi bylo řečeno je že zatím muzu zůstat na 3 měsice na úřadu prace a po 3měsicich zjistim jestli mam na to živit se na ŽL.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Pájo před 4210 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Je to skutečně individuální, ale v podstatě by měla být dostatečná částka, která Ti po odečtení nákladů bude stačit na živobytí. Tady záleží na Tvé náročnosti.
Budeš-li mít měsíční čistý zisk (příjmy – výdaje) cca 15 tisíc, z toho odečteš odvody na zálohy OSSZ, ZP a daň z příjmu, zbude Ti nějakých desettisíc.
Stále platí pravidlo, že kdo podnikal, ten se snaží sehnat zaměstnání, a kdo je zaměstnancem, ten se snaží osamostatnit a být podnikatelem.
Jsou samozřejmě výjimky v podobě úspěšných podnikatelů, ale to nejsou většinou žádní živnostníci.
Podnikání sebou nese řadu problémů, starostí, vyžaduje zodpovědnost, přesnost a alespoň omezené právní povědomí.
Pokud máš práci, tak bude nejlepší si v klidu sednout s nějakou účetní (nebo s živnostníkem podnikajícím ve stejném oboru), která má s podobným podnikáním zkušenost, a projít si možná rizika a doladit představy, které zatím o své budoucí činnosti máš. Jestliže i potom budeš přesvědčená, že to pro Tebe bude lepší, běž do toho. Lépe je s rozhodnutím nespěchat, než za pár měsíců trpce litovat.
Pro začátek bych Ti doporučila, abys zkusila alespoň pár měsíců podnikat na vedlejší pracovní poměr. Je to nejspolehlivější způsob, jak získat konkrétní představu a ověřit si možnosti.
Doplňuji:
S tím ÚP je to vcelku rozumné řešení. Tak máš možnost si ověřit, jaký objem práce bude třeba vykonat, aby sis vydělala. Obecně vzato jako krejčová by ses uživit měla. Teď ještě záleží na tom, jak bude Tvoje práce ohodnocena. To zůstává stěžejní otázkou. Samozřejmě bys na tom byla o něco lépe, kdybys pracovala sama na sebe. Je tu ale zase úskalí toho, že bys na vše byla sama. Dále je třeba si jako živnostník získat dobré jméno.
Pusť se tedy do toho, držím Ti pěsti. Kdybys něco potřebovala probrat, klidně mi napiš do interní pošty. Hodně úspěchů.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Deli

Doplním předešlé odpovědi: Pozor na nový zákon, budeš-li pracovat v jednom krejčovství, měla bys tam být zaměstnaná a ne pro ně pracovat na ŽL. Může to být postižitelné pokutou pro Tebe i zaměstnavatele.
Jako krejčová na ŽL bys měla mít i svou provozovnu, mít ji zapsanou v rejstříku, označenou atd. Pak bys měla pracovat nejen pro jedno krejčovství, ale pro různé subjekty a zákazníky.
Také zvaž následující: podnikatel nemá narozdíl od zaměstnance hrazenou dovolenou. Jelikož si budeš platit nejspíš miminální částky na zdravotní a sociální, budeš mít v případě nemoci zoufale malou nemocenskou a málo si budeš spořit na důchod.
Na to ohodnocení jednotlivých kusů se zeptej, to je dost podstatná informace.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Michal Kole

To je velmi individuální.

Pokud máš např. maloobchod s plaveckými potřebami a máš drahé dodavatele, drahý nájem, … tak musíš mít logicky větší tržby, aby jsi pokryla náklady a něco ti zbylo.

Záleží třeba jak si vedeš účetnictví, zda si jej vedeš sama nebo si někoho platíš. Jaké máš zálohy na sociální a zdravotní pojištění (vypočítává se to z příjmů za minulý rok).

Osobně do podnikání nelez, protože jako podnikatel máš víc strarostí než užitku.

Zaměstnanec jde do práce odkroutí si osmičku a doma si dá nohy na stůl, otevře pivo, pustí televizi, prst si dá do nosu, ale podnikatel si odkroutí vlastní živnost, a pak ještě musí dělat papíry, objednávat materiál, …

Zákony jsou složité a stačí malá chyba a hned sankce a ani úředníci na úřadech nemají povinnost ti poradit a když poradí, ale blbě tak odpovědnost neseš ty a ne ten úředník co ti blbě poradil.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Tuším, že ti nabídli klasický „švarcsystém“. Budeš pracovat ve firmě na živnostenský list.
Pokud do toho půjdeš, tak jedině na písemnou objednávku, kde bude uvedeno co si u tebe objednávají a za kolik. Problém bude v tom, že oni ti nabídnou cenu za odvedenou práci jako plat kdybys tam byla byla zaměstnána. Zdůvodní to krizí, konkurencí levné východoasijské produkce atd.
nevím – kdybych byl v nouzi, asi bych po tom šáhl, ale snažil bych se co nejdřív postavit na vlastní nohy – zakázkové šití (problém je, že moc lidí koupí v obchodech, než na zakázku) a nebo si vymaslet takové šítí, které na trhu chybí. Což je vlastně jeden ze základů podnikatelského úspěchu – nabídnout to co na trhu schází – vedle kvality i nový druh služby či výrobku.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek