Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kopie operacniho systemu

Dobry den,potrebuji vytvorit kopii systemu pro jineho clena domaci smecky,rozdelil jsem disk a chci na neho pomoci acronisu nahrat zalohu,problem je v tom ze se timto zbusobem nevytvori boot menu a nemohu vybrat pri startu systemu ktery spustit. Mam Win.Xp a nechci pouzivat jiny zavadec nez win. Snad se mi to povedlo popsat srozumitelne,jsem zacatecnik,dekuji predem za radu.

Předmět Autor Datum
1) Druhá kopie by nejspíš nebyla legální 2) Nechápu, k čemu by ti byly dva stejné systémy na jednom…
Eva_M 18.09.2007 17:12
Eva_M
Jen doplním, že pokud nebudeš schopný nějakým zavaděčem skrýt disk, aby se druhá kopie cítila na C:,…
Jan Fiala 18.09.2007 17:38
Jan Fiala
s tou legalnosti si nejsem jisty,ale vzhledem k tomu ze to je na stejnem pc tak asi vycitky mit nebu…
pako 18.09.2007 17:40
pako
Aha, tak jestli máš tu druhou instalaci pro dítě, tak vřele doporučuju obstarat dítku vlastní počíta…
Eva_M 18.09.2007 18:11
Eva_M
A že to dítka zbořit umějí ! Existuje ještě jedno řešení-kompromis mezi oběma popisovanými. Koupit r…
strejdabrabenec 18.09.2007 18:57
strejdabrabenec
To vypada dobre !
pako 18.09.2007 19:02
pako
Nebo rovnou dva šuplíky a měnit. A v PC žádný disk.
L-Core 18.09.2007 19:13
L-Core
oba disky můžou být v pc naráz nejpozději do doby, než se dětem podaří spustit správce disků diskmgm…
lední brtník 18.09.2007 19:52
lední brtník
dekuji vsem za rady a nazory,to me cekaj zajimave casy...................:-D poslední
pako 18.09.2007 20:17
pako

1) Druhá kopie by nejspíš nebyla legální
2) Nechápu, k čemu by ti byly dva stejné systémy na jednom pc. Daleko lepší se mi zdá mít na počítači jedny Windows a nechat uživatele, ať se každý přihlašuje do SVÉHO profilu. Budou mít svoje oddělená data, emaily atd. Nebo máš nějaký důvod, proč to nechceš řešit pomocí uživatelských účtů?
3) Dva systémy zaberou zbytečně moc místa na disku, znamená to též dvojí aktualizaci, údržbu a ochranu.

s tou legalnosti si nejsem jisty,ale vzhledem k tomu ze to je na stejnem pc tak asi vycitky mit nebudu

uzivatelske ucty jsou reseni ale treba spyware terminator ktery pouzivam nezvlada vice uctu,pc pouzivam pracovne a pripada mi jednodussi vytvorit pro zviratko cely system a svuj zaheslovat nez se desit kdy obejde omezeni uctu protoze se da obejit,dalsi vec je ze programy se daji spustit pri trose sikovnosti i z omezeneho uctu.
velikost disku me nelimituje,320 G,co se tyka udrzby a aktualizaci tak prave doufam ze ho to po par padech systemu donuti k ukaznenosti a ja to vyresim opetovnym nahranim ze zalohy za par minut.
Ty deti jsou neuveritelne sikovne!

Aha, tak jestli máš tu druhou instalaci pro dítě, tak vřele doporučuju obstarat dítku vlastní počítač s vlastní licencí windows. XP OEM nejsou drahé. Jednak se nebudete oba "prát" o jeden počítač, když ty budeš potřebovat pracovat a dítko bude chtít pařit, a dále se nebudeš muset bát, co ti dítko - byť nechtěně - provede s pracovním strojem a případně i s daty.

Věř mi, mluvím z vlastní zkušenosti - mám 2 syny :-D Kromě toho mám řadu zkušeností i ze svého okolí, kde nejdříve hodný tatínek chtěl sdílet pc s ratolestí. Časem stejně došel k závěru, že řešením bude druhý pc, jenže to poznání ho stálo hodně času a někdy i peněz, které byly vynaloženy na opětovné uvedení pc do provozuschopného stavu, a to několikrát. Takové havárie se samozřejmě stávají v nejméně vhodnou dobu, kdy tatínek potřeboval nutně něco dělat a dítku se "nějak" podařilo zbourat systém... Já nic, tati, fakt, ono samo! :-/

A ještě něco: Na svém pc se dítě naučí nejrychleji to, co potřebuje, protože za ním nikdo nebude stát a "Pozor, ať s tím něco neprovedeš! Večer potřebuju pracovat."
A když dítko něco zkazí? No co, tak si to prostě opraví nebo se naučí si to přeinstalovat. Přijde o svoje data (zejména herní?) - jeho problém, příště si dá pozor a bude zálohovat atd.

A že to dítka zbořit umějí ! Existuje ještě jedno řešení-kompromis mezi oběma popisovanými. Koupit ratolesti vlastní disk, dát ho do šuplíku, nastavit aby při prázdném šuplíku PC bootoval z disku který je uvnitř a při zasunutí disku do šuplíku bootoval z něho. Samozřejmě na ten šuplíkový nainstalovat systém. Svoje Windowsy zaheslovat. Řešení hardwarově vyjde na +- patnáct stovek ,je bezpečné a ověřené.

oba disky můžou být v pc naráz nejpozději do doby, než se dětem podaří spustit správce disků diskmgmt.msc (tvoje neaktivní windows v té době nebudou disk nijak chránit). čili experimentoval bych u nich s power-user právy, nebo user + právo zápisu do jejich program files, ale ani náhodou admoš, jsou-li ti tvoje instalace a data milé.

jinak postup je jednoduchý - necháš svoji instalaci, na druhý disk pustíš znovu instalaci xp - půjdou zaregistrovat patrně jen přes telefon, kopneš/zedituješ boot.ini na svojem i jejich disku:

[boot loader]
timeout=16
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="tvoje Win XP na 1.disku" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="jejich Win XP 2.disk" /noexecute=optin /fastdetect

a pak se do jejich win přihlásíš jako admoš, a stejným nástrojem diskmgmt.msc nastavíš jejich disk jako active=bootovací. nějakým partition managerem z diskety/cd nastavíš oddíly na svojem disku jako skryté (ten diskmgmt.msc krám to neumí).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru