Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kouř z krbu v místnosti

Dobrý den,
v rodinném domě topíme v krbu. Krb je umístěn v přízemí. Výměník z krbu je husím krkem vyveden do podkroví, kde je teplý vzduch poháněn ventilátorem a hnán do místností. Poslední dobou je po příkládání dřeva do krbu cítit kouř v podkroví. Jak je možné, že se kouř z krbu dostane přes výměník do místností v podkroví ? Jedná se přeci o dvě navzájem nepropojené soustavy, že ? Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Teplý vzduch ženeš do podkroví.Ale odkud bereš studený vzduch,který přivádíš do výměníku?Přeci z mís…
Jabraka 09.01.2011 21:43
Jabraka
ano jedná se o dva prostory které nejsou,nebo spíš neměli by být propojeny.Teplý vzduch ženete do po…
sphagi 10.01.2011 13:47
sphagi
Než pohánět teplý vzduch do podkroví, tak bych spíš tlačil studený vzduch z podkroví ke krbu (opět v… poslední
Kachlík 11.01.2011 21:50
Kachlík

ano jedná se o dva prostory které nejsou,nebo spíš neměli by být propojeny.Teplý vzduch ženete do podkroví z míst nad krbovou vložkou kde ovšem vede i kouřovod z vložky do sopouchu komína.Teoreticky jsou možnosti dvě kudy se nepříjemný pach ze spalin dostane do podkroví a to buď že je netěsnost kouřovodu na trati vložka-komín a po přiložení než dojde k řádnému roztopení se celá soustava zaplynuje a stane se že malé množství spalin se dostane mimo kouřovod(pozor ale i sebemenší množství spalin je poměrně dost cítit) a druhá možnost že nad dvířkama do oniště je mezera a při prudkém otevření se dostane kouř do prostoru výměníku odkud je teplý vzduch hnán do podkroví.Při přikládání zkuste jen kousíček pootevřít přikládací dvířka chvilku počkat než se spaliny v topeništi ztemperují a pak pomalinku otevřít a pak přiložit.pokud se dvířka otvírají moc rychle tak průvanem vytahneme kouř z ohniště do místnosti.Pomůže i přisávání vzduchu do místnosti kde je krb.

Než pohánět teplý vzduch do podkroví, tak bych spíš tlačil studený vzduch z podkroví ke krbu (opět ventilátorem). Pokud vytahujete vzduch z místnosti s topeništěm, tak trošku komplikujete práci komínu, který potom "nemá tah", a kouří do místnosti. Je lepší mít v cimře s krbem malý přetlak…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru