Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kování na truhlu - jak udělat dojem starého železa?

Ahoj,
dávám dohromady starou asi 100letou truhlu.Byla celá dokola okovaná pasovinami,které se ale rozpadli věkem.Mám k dispozici buď plech nebo pasoviny různých druhů - ale jen nové a to se mi ke staré bedně nehodí.Sháněl jsem na šrotě něco podobného,starého a řádně zrezlého,nic jsem však nenašel.
Zajímalo by mě ,zda se dá nějakým způsobem z nového matroše(pasoviny)udělat starou,tak aby byla vyrezlá nejen povrchově.Napadla mě nějaká kyselina,nejdřív to nabombírovat a pak nějak naleptat ,nebo co já vím...:-/
A jestli vymejšlim kraviny tak se omlouvám:-)
díky s pozdravem Torturus

Předmět Autor Datum
http://moryen.webnode.cz/products/patina-na-zelezo -1-litr-cerna/ ale trochu drahá sranda :-) možná…
Uroboros 22.02.2012 22:22
Uroboros
Dobrý den,zkuste nahlédnout zde: http://www.kovopolotovary.cz/kategorie/pasoviny-zd obene/ ,nebo zad…
Lubomír 23.02.2012 13:11
Lubomír
Zdravím, jsem nástrojař a mohu doporučit poněkud odborný postup, ale kovář, nebo zámečník pro to vyb… poslední
bunny 23.02.2012 20:39
bunny

Dobrý den,zkuste nahlédnout zde: http://www.kovopolotovary.cz/kategorie/pasoviny-zd obene/ ,nebo zadejte výraz pasovina rýhovaná,nebo zdobená.Tu povrchovou úpravu bych řešil,co jsem našel,podle výrazu patinování oceli,nebo černění,používají zbrojíři,je spousta samo domo návodů,které pod těmito výrazy najdete.Neumím to takto na dálku posoudit,ani rozměry pasoviny,neznám rozměry truhly,aby to nebylo humpolácké.Výše uvedený odkaz nabízí i spoustu dalších prvků,které jsou za slušné ceny,třeba vyberete i další doplněk na Vaši truhlu.:-)

Zdravím, jsem nástrojař a mohu doporučit poněkud odborný postup, ale kovář, nebo zámečník pro to vybaven to zmákne jedna dvě. Dělal jsem tak povodní orezlé velké panty na vrata. Důležité je to porádně obrousit ocelovým kartáčem, nejlépe bruskou a očernit olejem. To se dělá tak, že se železo, může být i nové, opálí autogenem až do červena a ponoří se do nádrže s olejem. Tam se s ním musí pohybovat aby se olej lokálně nepřehříval. Důležitá zásada je, aby oleje bylo hodně, protože když s tím rozpáleným kovem vyjedete moc k hladině, může ten olej chytnout. Kováři to tak dělají, takže ty lázně k tomu určené mají.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru