Avatar uživatele
Mili @

Co víte o relikviáři svatého Maura?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4881 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
panenka

Relikviář svatého Maura je významná románská památka pocházející z první třetiny 13. století. Jedná se o druhou nejcennější památku v České republice (po českých korunovačních klenotech)[1] a vůbec nejvýznamnější románskou klenotnickou památku uloženou na českém území.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Re­likvi%C3%A1%C5%­99_svat%C3%A9ho_Mau­ra

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Relikviář svatého Maura je výjimečnou zlatnickou památkou na území České republiky. Co do hodnoty, je tento předmět srovnatelný s korunovačními klenoty, přestože je starší a umělecké práce jsou zde provedeny ve větším rozsahu.
Jako jediný stojí v typologické skupině domečkových, tumbových relikviářů, relikviář sv. Maura mimo působnost církve, zbývající jsou využívány k liturgickým účelům.
Relikviář sv. Maura měl velice pohnutý osud. Jeho objevení v roce 1985 se považuje za jeden z největších nálezů 20. stol. v tehdejším Československu. Jeho záchrana probíhala od roku 1991 do roku 2002. Restaurování relikviáře sv. Maura nemá ve světě obdoby. Žádný ze zbývajících domečkových relikviářů nebyl nikdy restaurován v takovém rozsahu jako relikviář sv. Maura........­.............­........

Zdroj: http://www.zamek-becov.cz/relikviar-sv-maura/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek