Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem likvidace studny

zdravíčko, máme zahradní domek u kterého je hluboká studna asi 5 metrů, je pouze pul metru od stavby!, vždycky když zaprší tak se spodní voda skrze ní dostane do sklepa, jaký je nejvhodnější způsob se jí zbavit? zasypat? zabetonovat?, nepište mi prosím názory jako přikrejt atd., CHCEME SE JÍ ZBAVIT. děkuji moc

Předmět Autor Datum
jakmile ji "zacpeš", tak v tom sklepě budeš mít vodu trvale
Uroboros 16.03.2013 09:30
Uroboros
Podle meho existence studny muze mit na hladinu spodni vody jen prave opacny vliv, tj. snizovat ji,…
lk1 16.03.2013 09:35
lk1
nevím jestli je to studna, vypadá to spíš jako kanál, o průměru 60cm, prostě betonová roura pět metr…
spiriggg 16.03.2013 09:39
spiriggg
ale nejspíš asi slouží aby se odlejvala voda ze sklepa je hloubš jak podlaha sklepa no
spiriggg 16.03.2013 09:41
spiriggg
Nejdřív bych zkusil čerpat vodu z té studny, nejspíš by pak nebylo potřeba čerpat jí z toho sklepa -…
Uroboros 16.03.2013 11:58
Uroboros
Taktéž si myslím že "studna" sloužila ke snížení hladiny spodní vody a tím k odvodnění sklepa. A že…
sHpy00n 16.03.2013 13:16
sHpy00n
Bych tam dal cerpadlo s hladinovym spinacem do 2 - 2.5m, aby to odcuclo prebytecnou vodu. Tim by se… poslední
bahno 16.03.2013 16:09
bahno
Dobře zvažte, jestli opravdu chcete studnu "zmrtvit". Raději bych se zeptal nějakého hydrogeologa, a…
mirektatra 16.03.2013 13:44
mirektatra

Podle meho existence studny muze mit na hladinu spodni vody jen prave opacny vliv, tj. snizovat ji, pokud napr. casto ze studny vodu tahate.
Jestli myslis opak, klidne ji zasyp, pak ale budete muset tu vodu tahat ven primo ze sklepa.
A vis vubec kolik papiru povoleni projektu a penez stoji nova studna?

nevím jestli je to studna, vypadá to spíš jako kanál, o průměru 60cm, prostě betonová roura pět metrů pod zem,nevím k čemu slouží a chceme se jí zbavit, protože je přímo uprostřed pergoly, vodu ze sklepa odčerpáváme čerpadlem, nebudeme mít v plánu stavět jinou studnu, takže si myslím že to zasypání je nejvhodnější

Nejdřív bych zkusil čerpat vodu z té studny, nejspíš by pak nebylo potřeba čerpat jí z toho sklepa -tj. sklep, ale hlavně celý barák by byl sušší.

PS: Že nepotřebuješ studnu teď, neznamená, že se ti v budoucnu nebude hodit. První co bych zkusil je fakt vyčerpávat vodu z té studny a v případě, že to bude fungovat, tak na ní jen položit betonovej dekl, nebo ještě líp, z ní udělat pěknou studnu s vrátkem nebo pumpou. V zahradách to působí celkem pěkně, od jara do podzimu navíc vodu, kterou bys odčerpával, můžeš "zdarma"zužitkovat na záhony, trávník atd...

Jinak se prostě zasypávají vším co je zrovna po ruce (kamenivo,písek, hlína...), ale zasypání studny u baráku v 99% případů vede k tomu, že se zvedne hladina vody a natlačí se právě do sklepa. Předci byli v tomhle mnohem uvědomělejší a věděli, proč tam něco takového je. Krom toho z toho vodu taky nejspíš odebírali, takže ta hladina byla pravděpodobně hluboko pod sklepem a studna fungovala jako takové odvodnění pozemku.

Bych tam dal cerpadlo s hladinovym spinacem do 2 - 2.5m, aby to odcuclo prebytecnou vodu. Tim by se zabranilo pronikani vody do sklepa.

A samotnou studnu bych klidne zamaskoval, nevim co je v planu za podlahu do pergoly, ale urcite se to da udelat tak, aby byla studna "pod podlahou" a nicemu neprekazela, vicemene aby nebyla vubec videt. A voda zadarmo se muze hodit, napousteni bazenu nebo chlazeni sudu piva..

Dobře zvažte, jestli opravdu chcete studnu "zmrtvit". Raději bych se zeptal nějakého hydrogeologa, ale myslím, že se k tomu používá "bentonit". Je to směs prášku s vodou, která se nalije do dutiny a při tuhnutí nabobtná, čímž uzavře a utěsní prostor. Těsní se tak unikání tlakové vody z vrtů, kdy tlak ze zeměkoule vytlačuje vodu a je to nežádoucí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru