Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem mechanický barometr - nastavení? (dva šroubky vzadu)

Ahoj všichni,

dostal se mi do ruky barometr pokojový mechanický, zřejmě něco z bývalé NDR (nápisy německy), chci ho nastavit na ukazování správného tlaku, ale zadní strana oplývá dvěma šroubky!
Kdyby tam byl jeden, je to jasné, ale když jsou dva, tak se mi nechce točit, dokud nezjistím, na co který je - pomůžete mi je identifikovat?
(šroubky po krajích ignorujte)

Z těch "Nokia Fotek" to není moc vidět, ale jeden ten šroubek je umělohmotný vodorovně uprostřed, svisle trochu pod středem, druhý šroubek je mosazný vpravo, který má nad sebou šipky doprava a doleva.
Mám nastavovat tlak tím mosazným se šipkama, co myslíte?

Předmět Autor Datum
Pokud to funguje, tak bych to toho nezasahoval. Zřejmě to ukazuje správný tlak, přepočtený na hladin…
náhodný 17.06.2013 11:07
náhodný
No, chtěl jsem to trochu dostavit, on ukazoval dneska 1040 mBar. Nakonec jsem si řekl, že když u to…
lk 17.06.2013 12:14
lk
Pokud nejsi přímo z Prahy, můžeš zkusit tuto stránku.
Prim 17.06.2013 13:31
Prim
Trochu problém u klasických barometrů je, že jsou konstruovány na měření skutečného tlaku. Tedy neuk…
Zerozero 17.06.2013 13:43
Zerozero
Nemecke barometre su vo vyrobe kalibrovane na nadmorsku vyšku 200 m.n.m,dalej viz to,čo napisal Zero… poslední
audax 19.06.2013 20:53
audax

Pokud to funguje, tak bych to toho nezasahoval. Zřejmě to ukazuje správný tlak, přepočtený na hladinu moře. S přibývající nadmořskou výškou tlak klesá, což se používá u palubních leteckých výškoměrů. U některých barometrů se místní situace pro porovnání nastavuje ručkou s čudlíkem uprostřed ciferníku a pak se změna počasí porovnává od této hodnoty.
Pro funkci je hlavní podívat se, zda tlak klesá nebo stoupá a jak rychle. Většinou stačí slovní popis pěkně, déšť a hlavně se na něj dívat a sledovat a porovnávat se skutečným počasím.

Trochu problém u klasických barometrů je, že jsou konstruovány na měření skutečného tlaku. Tedy neukazují hodnotu, přepočtenou na hladinu moře. Tedy v určité nadmořské výšce například ukážou 800 hPa a hydrometeorologický ústav hlásí 1000 hPa.
Hodnota přepočtená na hladinu moře se udává pro sjednocení a představu o tlaku, bez vlivu výšky. Některé digitální barometry mají program na přepočet naměřeného tlaku na tlak na hladině moře. U těchto barometrů je třeba zadat nadmořskou výšku a barometr hodnotu přepočítává a ukazuje v hodnotě na hladině moře.
Kasický barometr výpočty provádět neumí, proto měří ve skutečné hodnotě. Pokud chceme aby se údaj shodoval s údaji HMÚ, tak je jediná možnost, nastavit barometr podle hlášení pro dané místo, například při tlaku 1000hPa. Potom bude barometr ukazovat přibližně správně. Ale musíme se smířit s tím, že čím více se bude tlak lišit od prvně nastavené hodnoty (1000hPa), tím více se bude rozcházet. Je to tím, že stupnice má průběh pro absolutní hodnotu a liší se od průběhu přepočtené hodnoty. Ale úchylka není tak velká, pro zhodnocení vývoje to stačí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru