Avatar uživatele
juie

Co vše se peče, vaří … na velikonoce???

Potřebovala bych nutně vědět co se peče,vaří…
na velikonoce kromě vajíček,králíčků a vajíček.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5142 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Tradiční velikonoční pokrmy

Výběr jídel, které se během oslav jara objevovaly v minulosti na našich stolech, závisel nejen na poměrech rodiny, ale lišil se i podle jednotlivých oblastí.
Přípravy na Velikonoce začínají Škaredou středou, kdy by se na našem stole mělo objevit chuťově výborné, ale na pohled ošklivé jídlo. Hospodyňky často dělaly bramborové placky nebo bramboráky, které před podáváním potrhaly, aby jídlo působilo nevzhledným dojmem.

Na Zelený čtvrtek by na našem stole neměla chybět jarní polévka, která by obsahovala nějaký zelený akcent – kopřivy, špenát nebo petrželku a jiné čerstvé bylinky.

Na Velký pátek se zpravidla drží půst, ale kdo ví, že nevydrží celý den o hladu, může si dopřát rybu.

Na Bílou sobotu začínají ty pravé hody a na stole se objevuje velikonoční nádivka s jarními bylinkami nebo kopřivou a uzeným masem, většinou podávaná s bramborami. Samozřejmě nesmíme zapomenout na mazanec, do kterého při pečení hospodyňky nařízly kříž, který měl symbolizovat ukřižování.

Na nedělní Boží hod velikonoční se připravují především pokrmy z nejrůznějších masíček. Nejcennější bylo maso skopové, protože si ale málokdo mohl dopřát skutečného beránka, byl nahrazován pečivem ve stejném tvaru. Hospodyňky pekly beránky z kynutého či třeného těsta a ozdobovaly ho zelení a stužkou, ostatně sladký beránek patří k velikonoční výzobě dodnes.

Symbolem Velikonoc je vejce, které značí zrození nového života. Na Velikonoční pondělí tak přišla na řadu vajíčka ve všech podobách od smažených vajíček až po vajíčkové pomazánky.

Zdroj: http://veliko­noce.chytraze­na.cz/prubeh-velikonoc/tradicni-velikonocni-pokrmy-8760.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
BEAES

Na zelený čtvrtek se dělá špenát, nebo něco zeleného, do masa se dělají jarní nádivky, peče se beránek z třeného těsta, koláče. Mazanec by také neměl chybět.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
quentos

u nás mazanec a koblihy ;{)= jinde např. velikonoční beránek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
HOMER

Myslím si že upéct se může všechno jako kdykoli jindy(bábovka,ko­láčky,preclíky atd.),navíc se právě na velikonoce často peče velikonoční beránek,mazanec nebo tzv. jidáše a další…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek