Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem mokrá stěna uprostřed???

Dobrý den pánové, ráda bych znala váš názor na právě dokončenou stěnu, kterou jsme nahodili hliněnými omítkami, kvůli lepšímu odvádění vlhka z chodby. Chodba vyschla, ale stěny jsou uprostřed mokré a flekaté. Přikládám foto. Zbytek chodby už je dávno vyschlý, ale tato stěna ne a ne. Na fotografii kde je šedivý špric je ten samý problém, ale nachází se přesně v místě vedení komínu a ten nemá žádný kovový kryt, takže bych předpokládala že je to tím.Ale stěna protější je pro nás záhadou..:-( Už jste se někdy někdo s něčím podobným setkal a popřípadě jak to řešit? Díky za rady Karlička

Předmět Autor Datum
Protože stěna je čerstvá,je to způsobeno charakterem hliněné omítky.Vápenná omítka tvrdne chemickou…
Jabraka 15.11.2009 13:00
Jabraka
trošku upravíme tu chemickou cestu - vápenná malta prvořadě tuhne díky vysychání ( značnou část vody…
Scorpio 15.11.2009 18:01
Scorpio
Scorpio,Malta ztvrdne až tehdy,až bude veškeré vápno (hydroxid vápenatý)zneutralizováno kyselinou uh…
Jabraka 15.11.2009 19:09
Jabraka
Principiálně máš pravdu. Ale vznik uhličitanu v maltě je opravdu tak pomalý proces, že cihly u sebe…
Scorpio 16.11.2009 13:54
Scorpio
...v několik staletí staré maltě jej bude méně než vlastního hydroxidu. Dovoluji si nesouhlasit. Ki…
Jack 16.11.2009 11:55
Jack
Jistě, v roztoku v laborce. Pokud postavíte stěnu jen z písku a vápna a budete spoléhat, že do týdne…
Scorpio 16.11.2009 14:01
Scorpio
Chce to ještě počkat, určitě to uschne. Jen pro obraznost, jak dlouho je ta stěna nahozená ?
Scorpio 15.11.2009 17:56
Scorpio
Pěkný večer.stěna je cca 1 - 1,5 měsíce hozená...:-):-/
Karlička 15.11.2009 18:25
Karlička
Za tu dobu by už si měla být suchá celá, ale jak už tady byl onapsáno, v těch místech mohlo být použ…
Scorpio 15.11.2009 19:07
Scorpio
Že je vlhký pruh od komína,mě nepřekvapuje.Zatím jste asi netopili,takže v komíně průvan ochlazuje k…
Jabraka 15.11.2009 19:12
Jabraka
No, ten komín skutku môže byť pričina, v mieste prechodu cez strešnú krytinu nejako blbo olemovaný,…
Joseph 15.11.2009 20:14
Joseph
Dobrý večer,napište k jakým účelům stavba sloužila dříve,neboť podle stropů mi připomíná určitý druh…
Lubomír 15.11.2009 23:54
Lubomír
Asi máte na mysli původní užití místa jako chlévů ( třeba )? Na kotovinu to taky nevypadá ?
Scorpio 16.11.2009 07:43
Scorpio
Dobrý den,přesně tak,potom je veškerá práce s fleky na zdech složitá,neboť sole ze stání a vlhkost n…
Lubomír 16.11.2009 08:39
Lubomír
Jo,jo, taky jsem použil několik cihel z komína. Černá místa jsem oklepal, ale i tak přes to hodil ze…
Scorpio 16.11.2009 10:27
Scorpio
Dobrý večer, svatá pravda s tím původním účelem...:-):)) Dříve u té zdi kde jsou ty mapy na hlíně by…
Karlička 18.11.2009 19:25
Karlička
To mě nenapadlo s tím dřevem.určitě se stane že všechno dřevo není úplně ok.Z druhý strany toho komí…
Karlička 18.11.2009 19:20
Karlička
Dobrý večer,píšete,že jste odizolovali podlahy,tu zeď také?Jestli ne,tak se jen stav zhoršil voda vz…
Lubomír 18.11.2009 20:10
Lubomír
Kdyby to byly fleky způsobené tím že teče kolem komína, bylo by to skoro po celé výšce komínového tě…
Scorpio 19.11.2009 07:00
Scorpio
Jsou i nepodřezané domy, které nejsou mokré. Musíte mít ale výborný odvod vody ze střechy a okolo do…
kejki 19.11.2009 22:09
kejki
Nikdy bych nevěřil věcem jako je výborný odvod vody ze střechy a okolo domu - to říkám jsouce "vyško…
Scorpio 19.11.2009 22:54
Scorpio
Dobrý den, řešíme uplně stejný problém jako jste měli vy. Nahodili jsme stěny hliněnou omítkou a mám… poslední
martina.vilisek 24.08.2011 15:54
martina.vilisek

Protože stěna je čerstvá,je to způsobeno charakterem hliněné omítky.Vápenná omítka tvrdne chemickou cestou.Voda a hydroxid vápenatý se vzdušným CO2 vytvářejí CaCO3.Hliněná omítka pouze vysychá.Pak záleží na tom,v jakém stavu je zdivo.Pokud se některá část zdiva víc nasákla při,nebo před stavbou,musíte počkat,až vyschne zcela.
JABRAKA

Principiálně máš pravdu. Ale vznik uhličitanu v maltě je opravdu tak pomalý proces, že cihly u sebe při stavbě drží zejména díky adhezi a vlastní tíze.
Na to, aby z 50kg vápna vznikl vápenec je potřeba 29,7 kg CO2. Pokud jsem dobře počítal, tak toto množství kysličníku je obsaženo ve 46000 m3 vzduchu. No pochybuju, že takové množství difunduje skrze stěnu tak rychle, aby maltu vytvrdil a stěna nám nepadla. Své tu splní i přídavek cementu který to podrží.

...v několik staletí staré maltě jej bude méně než vlastního hydroxidu.

Dovoluji si nesouhlasit. Kinetika reakce Ca(OH)2+CO2--->CaCO3 + H2O je poměrně vysoká a pokud omítka před dokonalým zatvrdnutím není neprodyšně uzavřena nějakým super nátěrem, dochází k přeměně hydroxidu do několika dní/týdnů (podle tloušťky).

Jistě, v roztoku v laborce.
Pokud postavíte stěnu jen z písku a vápna a budete spoléhat, že do týdne z toho bude vápenec tak jste vedle. Taková malta se drolí jako perník. Proto se do ní dává i něco cementu aby to všechno drželo, vápno si pak může reagovat jak dlouho chce.

Za tu dobu by už si měla být suchá celá, ale jak už tady byl onapsáno, v těch místech mohlo být použito více vody při zpracovávání.
Tedˇ budu střílet od pasu. Je to "ryze" přírodní materiál a u takového se může stát, že nějaká odchylka v surovinovém základě se bude chovat jinak. Budˇ potřebuje více rozdělávací vody nebo třeba méně ochotně vodu pouští.
U té stěny se špricem (šedé), pokud je to v místě komína může jít o kondenzovanou vodu z paliva. Stává se to když se topí mokrým palivem, nebo když topič neumí topit. To znamená, že je topeniště často přeplněno palivem, špatně to hoří a spaliny mají nízkou teplotu. Voda ve spalinách neodchází komínem, ale natahuje se do zdiva, protože to není dostatečně vyhřáté.Jestli jsem dobře viděl, tak pod tím flekem jsou čistící dvířka, topíte tedy penvými palivy? Pokud ano, tak by mohlo platit co jsem psal o tom topení.

Dobrý večer,napište k jakým účelům stavba sloužila dříve,neboť podle stropů mi připomíná určitý druh zařízení ve kterém by se mohl ten problém s mapami na zdech nacházet i po opětovném nahození.Nebo,jestli zeď byla postavena dodatečně,tak z jakého materiálu,tím myslím,jestli z nabouraného a odkud?

Dobrý den,přesně tak,potom je veškerá práce s fleky na zdech složitá,neboť sole ze stání a vlhkost nasáklá do stěn z napáječek tvoří mapy na zdech.Máme verandu postavenou z cihel z bouračky,dvě cihly tam stále vylézají obrysem a odstínem na malbě,jsou to cihly ze starého chlívku,podobně se chovají cihly z komínů.A to tam ty cihly jsou od roku 1972,takže to vnich drží perfekt.

Dobrý večer, svatá pravda s tím původním účelem...:-):)) Dříve u té zdi kde jsou ty mapy na hlíně byli chlévy.Z druhé strany této stěny jsou nyní dva pokoje, ale dřív to byl chlév. Pod jednou místností navíc vedli zřejmě svodové trubky z hlíny které tahali vodu do podlah co nad nimi byli. Ty jsme vykopávali,odizolovali podlahy,ale problémy jsou pro změnu na té stěně. Pakliže by šlo o soli zkondenzované v cihlách, lze proti tomu něco dělat???? :-/ Na jedné straně je nahozená klasická omítka a na té druhé v chodbě hlína...

To mě nenapadlo s tím dřevem.určitě se stane že všechno dřevo není úplně ok.Z druhý strany toho komína jsou teda kachláče a komín je velikej, cihlovej a mám průměr minimálně 50x50 cm, takže spíš sázím na to vlhko od komína,protože jsme tu na horách, pořád tu prší a je vlhko a komín nemá kryt. Pustili jsme se do opravy celýho baráku, takže teprve přicházíme na to co a jak...:-) Když se nám konečně podařilo odizolovat podlahu tak zase začalo toto.. Díky za radu.

Dobrý večer,píšete,že jste odizolovali podlahy,tu zeď také?Jestli ne,tak se jen stav zhoršil voda vzlíná tudy ,kde má možnost,chybějící izolace,je to podobný jev,jako když si lidé obloží vlhký cokl domu obkladačkami ,tak pak vlhko vyleze až nad obklad.Docela jsem měl strach,že jsem Vás odradil tím odhalením původu stavby,jsem kluk z venkova,tak mi to prostředí připadlo povědomé.Kámoš přestavuje na obytno velký prasečák, vnitřky už jsou téměř hotové,člověk se snaží jak může.Nevím,nejsem odborník na mokrá zdiva,ale žádnému nahození,nebo nátěru nevěřím.Spíš tu stěnu obložit nějakým materiálem plus odvětrání za obkladem.Jak jsem výše napsal,kdysi jsme renovovali dům a stavěli z čeho se dalo včetně různých bouraček a ty cihly z prasečáku nebylo možné zamalovat,stále byly vidět,teď je na nich obklad ze sololaku a je po ptákách.Jsou vidět jen z venku a to je v kolně.Jinak hledejte na netu návody na sanaci vlhkého zdiva,mám i s tímto názvem knihu staršího data,ale technologie jsou dnes někde jinde.

Kdyby to byly fleky způsobené tím že teče kolem komína, bylo by to skoro po celé výšce komínového tělesa.
Jestliže tam byly chlévy je to odtud. Nepíšete, zda jste odizolovali vedle podlah i zdi. Pokud ne, tak to byla chyba. Když se pokládá hydroizolace, musí se položit jak na podlahy tak pod zdivo ( už jsem to tady na poradně někde psal). Jinak se vlhkosti nelze zbavit. Nějaké odvětrávání je k ničemu, navíc v oblasti, jak píšete, kde je vlhčí klima.
Ale pozor, takového typu fleků jako máte se ani podřezáním zdí nezbavíte, vylezou vždy když se na stěnu dostane voda - malování. Prostě při schnutí opět valezou ven.
Podřezat zdi - pokud už máte hydroizolaci na podlaze zalitou betonem tak je to kolosální problém protože už jen tak nespojíte izolaci podlahy a izolaci zdi - a po vysušení stěny bych to obložil( asi nejlepší sádrokarton ).

Jsou i nepodřezané domy, které nejsou mokré. Musíte mít ale výborný odvod vody ze střechy a okolo domu. Pokud se v domě nebydlí, navlhnou i domy s izolací. Jestli se po okrajích fleků dělají bílé výkvěty, je to 100% pozůstatek chléva, nitráty. Nepomůže nic, než zakrytí předstěnou, ale v případě, že stěna není vodorovně izolovaná, musí být předstěna odvětrávaná. Nevím, kdo doporučuje hliněnou omítku, moje zkušenosti s jílem ve zdech jsou proti, táhne to vodu.
Počítejte s tím, že budete víc topit a větrat, zdi vysychají dlouho.

Dobrý den, řešíme uplně stejný problém jako jste měli vy. Nahodili jsme stěny hliněnou omítkou a máme ještě asi horší fleky než jste měli vy. Zajímalo by mě, jak se vám podařilo problém vyřešit, moc by nám to pomohlo, nevíme si rady, co s tím. Máme hliněné omítky na všech stěnách. Moc díky!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru