Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem možnost napájení PC měničem 12V/220V

Chtěl bych se zeptat, máte někdo praktickou zkušenost s napájením PC (případně TV, DVD) obyčejnými měniči 12V/220V.
Zrovna jsem si jeden koupil (nějaká Čína) a v popisu je napsáno akorát, že má nějakou modifikovanou sinusoidu a že se nedoporučuje pro napájení citlivých zařízení jako jsou PC, TV a DVD. Mám to na jiné použití, přesto by mě to zajímálo, moc se mi ale nechce poslat do šrotu PC jenom pro mou zvědavost!

díky za zkušenosti

Předmět Autor Datum
PC zdroj (obecne jakykoli spinany zdroj) funguje tak, ze si nejprve usmerni stridavych 230 (jsou tam…
JR_Ewing 05.03.2010 08:21
JR_Ewing
A čím budeš krmit ten měnič ? Pokud by počítač (televize) měl spotřebu 100w tak měnič bude (při účin…
MM_tank 05.03.2010 08:29
MM_tank
Tak jde o zcela mimořádné použití. Třeba pokud bych dělal na PC něco, kde by mi výpadek elektřiny mo…
lupkovic 05.03.2010 11:01
lupkovic
PS: UPSka vyjde levneji, nez nabijecka (schopna dobijet baterku a krmit menit zaroven, tedy minimaln…
JR_Ewing 05.03.2010 11:52
JR_Ewing
To myslíš jako trvalý provoz nabíječka-baterie-měnič-pc ? Něco jako homemade online UPS ? Měnič trva…
MM_tank 05.03.2010 13:26
MM_tank
To je ale kravsky napsanej clanek.. vykon o 600% hmm.. to jako ze z 500VA udelam 3500VA?... hahaha..…
JR_Ewing 05.03.2010 13:42
JR_Ewing
No je to tam dost okomentovaný v diskuzi, myslím že sem autora taky solidně zprcal:-). Ale hodil sem…
MM_tank 05.03.2010 14:23
MM_tank
Ještě autor pozapomněl na opětovné nabití takovýho akumulátoru. Pokud to pak rychle neodpojí a nenab…
Prasak 05.03.2010 19:46
Prasak
Proč?
Pytlík 05.03.2010 20:16
Pytlík
No vlastně, pokud má ta UPS proudový omezení, tak jo. Ale zase se to bude nabíjet pěkně dlouho. Možn…
Prasak 05.03.2010 20:54
Prasak
No, nebudeme se tady hádat o pitominách. Byla by to ale moc amatérská UPS, kdyby nestihla současně n…
Pytlík 05.03.2010 22:08
Pytlík
Jde mi o nabíjecí proudy. Ta UPS přece není dělaná na nabíjení tak velkyho akumulátoru.
Prasak 06.03.2010 00:24
Prasak
I velky akumulator muzes nabijet malym proudem, bude mu to samozrejme trvat adekvatne dlouho.
JR_Ewing 06.03.2010 01:08
JR_Ewing
Snad nepředpokládáš, že před každým nabíjením vyleze z elektroniky UPS trpaslík s maličkými brejličk…
Pytlík 06.03.2010 06:02
Pytlík
Jo, asi máš pravdu. Když jsem s elektronikou začínal (prakticky na střední škole), tak začínaly přic… poslední
Prasak 06.03.2010 22:19
Prasak
Diskuse se zvrhla někde úplně jinam. Přesto děkuji za názory. Nepotřebuji mít PC neustále zálohované…
lupkovic 05.03.2010 15:12
lupkovic
A jaky vykon vobec ten menic zvlada? (je to na nom napisane). Ked zvlada vystupny vykon aspon 250W t…
MM.. 05.03.2010 15:31
MM..
Takže výkon má psán 1000W, což asi pravda určitě nebude, vzhledem k průměru přívodních kabelů, které…
lupkovic 05.03.2010 16:21
lupkovic
Frekvenciu to ma snad spravnu, inac by to nemohlo byt ani predavane a odpalilo by to uplne vsetky za…
MM.. 05.03.2010 18:04
MM..
Původně bych s prohlášením "zdroju v PC je tvar sinusovky ukradnuty" úúplně souhlasil, ale nejsem si…
Pytlík 05.03.2010 19:03
Pytlík
Frekvencia a tvar sinusoidy sú spínanému zroju v PC-čku ukradnuté. Sietové napätie je usmernené, mie…
Joseph 05.03.2010 19:05
Joseph

PC zdroj (obecne jakykoli spinany zdroj) funguje tak, ze si nejprve usmerni stridavych 230 (jsou tam na filtraci dost velke kondenzatory), pak nasledne to stejnosmerne napeti rozkmita na mnohem vetsi frekvenci a pak az nasleduje transformator. Pokud to neprodujuje extremni napetove spicky (vetsi nez tech 230), tak se to da v klidu pouzit na jakokoli moderni zarizeni.
Vyjimkou asi budiz mala radia, ktera maji jeste klasicky tranformatorek. Jo a nepripojuj laserovku, kdyz se ionizuje valec, tak ma takovy odber, ze to male menice neutahnou :-D

Druhou otazkou je pak uzemneni pristroje, ktere pri pripojeni pres menic neni zadne.

A čím budeš krmit ten měnič ? Pokud by počítač (televize) měl spotřebu 100w tak měnič bude (při účinnosti kolem 0,65-možná je menší) odebírat z baterie odhadem 150w- při 12voltech je to proud okolo 12,5A. No a běžná plně nabitá autobaterie řekněme 60a.h. to utáhne maximálně 5hodin (60/12,5). Pochopitelně v kamionu nebo na lodi je ta autobaterie větší. Zase baterie nabitá z půlky nebo méně nemusí zvládnout nastartovat auto.

Tak jde o zcela mimořádné použití. Třeba pokud bych dělal na PC něco, kde by mi výpadek elektřiny mohl udělat nějaký problém. Baterie by mohla být neustále dobíjená nabíječkou. Prostě nahradit v některých případech potřebnou UPS kterou nemám.
Jinak děkuji JR Evingovi za jeho pro mne povzbudivý názor asi to někdy vyzkouším.

To myslíš jako trvalý provoz nabíječka-baterie-měnič-pc ? Něco jako homemade online UPS ?
Měnič trvalý provoz podle mě dlouho nevydrží. Není na to dělaný. Spotřeba sestavy vzroste zhruba 1,5 krát normální spotřeby PC. Nabíječku schopnou krmit autobarii nějakýma 12-15a a přitom nepřebíjet taky těžko seženeš.

Pokud bych chtěl to samé co ty šel bych cestou¨stará UPS+velká autobaterie+dodělání chlazení ups
http://www.zive.cz/clanky/pretaktovavame-upsky/sc- 3-a-104562/default.aspx

Pokud to chceš "offline" - možnost zapnout PC když nebude elektrika tak je důležité jestli měnič zvládne nastartovat počítač aniž by se vypl protože počáteční špičkový odběr bude dost velký.
- to bych zase řešil sháněním benzín generátoru:-)

No pokud chceš začít změř nejdřřív wattmetrem spotřebu pc.

To je ale kravsky napsanej clanek.. vykon o 600% hmm.. to jako ze z 500VA udelam 3500VA?... hahaha.. ne, to opravdu ne, zvysi se vydrz a to dost podstatne.
Politika vyrobcu UPS je takova, ze cim vetsi vykon, ktery je UPS schopna dodavat, tim vetsi baterie. Jenze v praxi v drtive vetsine pripadu vykonem staci naprosto 500VA, ale delsi vydrz ji vnutime vetsi baterii. Coz samozrejme vyrobci neradi vidi, protoze misto UPSky za 20k prodaji UPSku za 3k, ke ktere si nekdo dokoupi za dalsi dva tisice baterii.

Dale pouziti kyselinove baterie bez elektroniky pro tyto baterie mi prijde jako solidni prasarna. Kdyz uz zvysovat kapacitu, tak rozhodne pridanim (paralelne) dalsi gelove bateri, potom se nemusi kroutit zadnymi potenciometry.

Jinak moje UPSka od belkinu (1500VA) udrzi server s routrem vic jak pul hodiny sama o sobe, pridanim dalsi baterie k prehrivani tranformatoru rozhodne dochazet nezacne.

Snad nepředpokládáš, že před každým nabíjením vyleze z elektroniky UPS trpaslík s maličkými brejličkami a nezačne pracně luštit parametry akumulátoru...
Max. nabíjecí proud UPS je dán a je jedno, jestli je akumulátor jak skříň. Holt budeš, Prasáku, lepší počítačník, než elektronik (ale to nic, každej jsme nějakej. Já jsem kupř. vyrostl na analogu a počítače jsem vlastně k tomu přidával)

Jo, asi máš pravdu. Když jsem s elektronikou začínal (prakticky na střední škole), tak začínaly přicházet počítače běžně do domácností a i my jeden domů pořídili, takže jsem klasické elektronice už moc nedal. Pár zesilovačů jsem zbastlil, dokonce i nějaký ty nabíječky, ale už je to dávno.

Diskuse se zvrhla někde úplně jinam. Přesto děkuji za názory. Nepotřebuji mít PC neustále zálohované proti výpadkům napěti! Proto bych v žádném případě nekupoval žádnou UPS, abych musel co 3 roky do ní cpát nové baterie. Šlo mi jen o to, že jsem si koupil měnič do auta na zcela jiné účely, ale přitom mi přišlo jako řešení, že pokud by bylo třeba udělat něco na PC (např. upgrade biosu apod) což by mi mohl výpadek napětí zkomplikovat, tak jestli bych mohl použít tento měnič (dočasně krmený autobaterii, kterou mám v autě udržovanou a tu případně zapojenou ještě na nabíječku, kdyby to mělo trvat dýl.). Přijde mi to jako úspora 3k za UPS, která pro mne opravdu jinak není nutná.

A jaky vykon vobec ten menic zvlada? (je to na nom napisane). Ked zvlada vystupny vykon aspon 250W tak ho pouzit mozes. (BTW. kedze je to nejaka cina tak by bolo dobre keby na tom bolo napisane aspon "400W" aby to realne zvladalo aspon tych 250W :)

P.S: ja by som vyrobok "nějaká Čína" takeho typu ani nezapinal bez toho aby som pri tom stal pripraveny s hasiacim pristrojom v ruke a ochrannym oblekom na sebe a ochrannym stitom na hlave :-), a rovno by som to odniesol do zberu odpadu kam to aj patri.

Takže výkon má psán 1000W, což asi pravda určitě nebude, vzhledem k průměru přívodních kabelů, které by musely snést 100A. Je ale fakt, že 500W vrtačkou jsem zkušel vrtat do dřeva 10 vrtákem a v pohodě. Na nějaké zátěžové testy nemám chuť, ani odvahu. Jednou se mi podařilo vrták zaseknout, takže ochrana měniče zareagovala a po uvolnění se normálně rozjel. Já myslím do 400W určitě v pohodě. Mně šlo spíše o to, jestli ta frekvence měniče neudělá něco ve spínaném zdroji PC, TV, nebo DVD.

Frekvenciu to ma snad spravnu, inac by to nemohlo byt ani predavane a odpalilo by to uplne vsetky zariadenia. Ked nenapises presne co tam v tom navode pisu tak ti nikto nemoze napisat ci to pouzit mozes alebo nie. Vseobecne neni ziaden dovod aby s tym bol nejaky problem, zdroju v PC je tvar sinusovky ukradnuty a mal by s tym normalne fungovat.

Původně bych s prohlášením "zdroju v PC je tvar sinusovky ukradnuty" úúplně souhlasil, ale nejsem si tak zcela jist, co to udělá, má-li zdroj aktivní PFC. Podle mého (velmi skromného) názoru je tvar sinusovky i aktivnímu PFC ukradený, nicméně se neodvažuji to tvrdit příliš vehementně a přesvědčeně...

Frekvencia a tvar sinusoidy sú spínanému zroju v PC-čku ukradnuté. Sietové napätie je usmernené, mierne filtrované a napája menič bežiaci niekde okolo 40-100 KHz /podla kvality jadra/ čím je frekvencia vyššia vychádza konštruktérom menšie jadro. Jediné čo môže zdroj odpáliť sú prepätia. Nemal by s tým byť žiadny problém. Bežne sa tieto veci používajú v autobusoch na dialkových linkách.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru