Avatar uživatele
procsy122

musí se zakládaní ohně jen za učelem opečení buřtu =D někde hlásit popřípadě jakou by měl mít výšku atd a

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Damiana, Mapel, akcul před 4350 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Také záleží kde ho dělám. Na soukromém pozemku, na zahradě a podobně hlásit nemusím. Oheň by měl být ohraničen , aby se zabránilo šíření, na místě by měl být dostatek vhodných hasebních prostředků, musí být minimálně 50 m od lesa , v dostatečné vzdálenosti od hořlavých věcí. Nesmí se rozdělávat za větru. Výška ohně neni nikde stanovena. Tato všeobecná pravidla mohou být ještě doplněna a zpřísněna obecní vyhláškou

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
honza19hk

Ze zákona o požární ochraně mají tuto povinnost jen osoby právnické a podnikající,ale je lepší ho hlásit(aspoň ty větší).Hasiči by také mohli přijet k vám že jim někdo hlásil že tam hoří.Pak by to byl zbytečný výjezd.Pozor na místa kde pálíte a na počasí.

Výňatek ze serveru Požáry.cz:

Ze zákona o požární ochraně (zákon č.133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů) – všichni občané si musí při pálení počínat tak, aby nedošlo ke vzniku požáru. V případě nedodržení zásad požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně, mohou být lidé postiženi pokutou až do výše 20 000 Kč, pokud svým jednáním způsobí požár, mohou dostat pokutu až ve výši 25 000 Kč.

Právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou povinny každé spalování hořlavých látek na volném prostranství – tedy i pálení „čarodějnických“ ohňů – včetně přijatých protipožárních opatření -předem oznámit územně příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. Při nesplnění této povinnosti může být právnické osobě nebo podnikající fyzické osobě udělena pokuta až do výše 500 000 Kč. HZS kraje pak má při nahlášení pálení pravomoc nařídit přijetí dalších podmínek pro bezpečnost spalování, či spalování zcela zakázat. Každopádně i v případě, kdy pálení čarodějnic organizují samotní občané jako fyzické osoby, hasiči doporučují celou akci dopředu oznámit Hasičskému záchrannému sboru ČR.

Při ohlášení je třeba uvést místo a čas pálení, osobu odpovědnou za pálení včetně kontaktu na ní a také přijatá protipožární opatření. Tímto předběžným ohlášením se zamezí zbytečným výjezdům k domnělým požárům, neboť během čarodějnic hasičům obvykle narůstá počet planých poplachů. Doporučujeme domluvit se také s dobrovolnými hasiči v dané obci, aby na místo pálení dohlíželi. Při „pálení čarodějnic“ nepodceňujte momentální počasí. I slabý vítr může způsobit rozšíření ohně na okolní porosty nebo domy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

Větší ohně se musí hlásit hasičům, jina můžeš přijít k pokutě. To platí i ovelkých vatrách při Čarodějnicích, většinou je tam někdo z hasičů jako dozor.
Doplňuji:
Pozor i na soukromém pozemku musíš hlásit větší ohně!!! Hasičí vyjíždí k ohni a teprve potom zkoumají o jaký pozemek jde.

Upravil/a: Mapel

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mapel

Je zajímavé, jak je zde rozřířeno hodnotit otázky kladně, když jsou evidentně nepravdivé. Je to asi z toho, že nebudu hodnotit zákony a vyhlášky, ale jen vlastní zkušenost i když je protizákonná. Potom tazatele uvádim na nepravou cestu porušení zákona. Stojí vám to za to?

před 4350 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek