Avatar uživatele
pizlicka

muze byt uzavrena kupni smlouva mezi manzeli???

chci si od manzela,s kterym jsem v rozvodovem rizeni,odkoupit za symbolickou cenu auto.muzeme mezi s sebou uzavrit kupni smlouvu???auto jsme do sjm nezanesli.
Doplňuji:
ocko,tam se jeste na tom autu splaci dluh a manzel nechce,abych jej platila ja.a ta kupni smlouva je kvuli pojistovne.musi se zrusit pojistka a udelat nova,jelikoz ja bydlim nyni v jinem meste.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kapka před 4255 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
baghira

Samozřejmě ano, pokud jsou svéprávní :)
Doplňuji:
dr Axl: rozsah SJM je dán zákonem, nikoliv laickými licitacemi. Tudíž i auto, coby nemovitý majetek, tam může spadat a nemusí. A pokud tazatelka tvrdí, že auto v sjm není, tak to beru jako fakt.

Upravil/a: baghira

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Pokud jsi v rozvodovém řízení, měla bys mít právního zástupce.
Ten by ti snadno vysvětlil, že rozsah SJM je dán zákonem, nikoliv laickými licitacemi. Tudíž i auto, coby nemovitý majetek, tam spadá.
Pokud jste je do něj z nějakých privátních důvodů nezařadily, dokud nejste rozvedeni, mělo by být nejschůdnější je tam dodatkem doplnit, kde v dohodě, co komu zůstane, není problém je převést na tebe. Symbolické odstupné mu můžeš dát nezávisle na oficiálních podkladech pro soud.
Stále stačí jen převést na registru vozidel na sebe, což je bez problémů, dokud budoucí rozvodové rozhodnutí nenabyde právní moci.
Teprve pak budeš před tváří zákona samostatná. Do té doby jsi stále papírově vdaná, se všemi dopady, bez ohledu na to, že spolu už dávno nemusíte žít.
P.S. baghira zapomíná na protimluv, jak si mohou manželé vzájemně cokoliv prodávat, když by to stejně financovali ze společných peněz?
Maximálně by jeden druhému mohl darovat např. osobní dědictví, jež nespadá do SJM. Notabene majetek je společný, čili jej užívají oba, kupovat svou vlastní věc je jaksi kocourkovské.
Doplňuji:
(Otázka patří do rubriky Občanské právo).

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Pokud všechno podnikáte kvůli pojistce na dotyčné auto, změňte pouze potřebné údaje u pojišťovny. Pro pojišťovnu je někdo jiný majitel vozu, provozovatel a pojistník- informujte se přímo u pojišťovny . Otázka bydliště je důležitá hlavně v tom, kam a komu se poukazují složenky na uhrazení pojistného.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
seewa

Jenom doporučím udělat skutečný převod vozidla v registru. Většina pojišťoven nebere kupní smlouvu na auto mezi manželi jako důvod ke zrušení pojistky. Potom vznikají problémy s duplicitou smluv povinného ručení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Pizličko, proč věci řešit jednoduše a v rámci právních zvyklostí, když si můžete zkomplikovat život,viď?
Žádná kupní smlouva tady nemá co dělat. Vy si sepíšete „Dohodu o rozdělení majetku“, kam zanesete i to auto a napíšete, že auto zůstane Tobě. Jediné, co potom ještě bude třeba provést je přepis auta z manžela na Tebe.
Aby rozvádějící se manželé mezi sebou při dělení majetku sepisovali „Kupní smlouvy“, tak to slyším opravdu poprvé.
Doplňuji:
Dluhy jsou stejně jako majetek součástí „Dohody o rozdělení SJM“
Pizlicko, pokud jde o tuto stránku věci, opravdu oba hledáte, kde si dělat problémy úplně zbytečně.
Pro pojišťovnu bude dokladem Dohoda o vypořádání majetku. Tím, že panuje veřejně povědomí, že pro zrušení pojistné smlouvy je nejjednodušším dokladem kupní smlouva, není řečeno, že nejsou jiné právní doklady jí na roveň postavené. Pokud se převádí v rámci rozdělení SJM vozidlo z jednoho manžela na druhého, bere toto pojišťovna jako zákonný důvod k ukončení pojistné smlouvy. V žádném případě nelze změnit pojistnou smlouvu tak, že se změní pojistník. Taková smlouva by neřešila technickou opravu a nemohla by být tedy pojišťovnou akceptována. Při změně pojistníka musí být stará smlouva zrušena a nová vystavena na nového pojistníka. Pokud si vyberete stejnou poojišťovnu, tak s tím mít určitě problém nebudete.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Je potřeba vědět o jaký typ rozvodu jde a také zda auto nepatří z nějakého důvodu do výlučného vlastnictví manžela.
Jestli jde o rozvod dohodou podle §24 zák. 94/1993, tak jednoduše auto zapíšete do vašeho majetku v dohodě o vyrovnání majetku, po rozvodu si auto přehlásíte na sebe a nemusíte uzavírat žádnou kupní smlouvu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

hlada to napsal jasně, nač ještě pochybovačné plky?

před 4255 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

ad baghira,

  1. tazatelka píše, že je nezanesli, tzn. že kdyby tam od počátku nepatřilo, tak by zmínka byla nedůvodná.
  2. Bez ohledu na předchozí vlastnická práva, nemoho za doba trvání manželství, nemůže kupovat jeden z nich něco ze společných peněz, tím méně jeden od druhého.

Laskavě si přečti odkazy, tady nejde o babské a diletantské rady. Toto je odborná rubrika a dikce zákona je jednoznačná – na kecání jsou chaty, tam si může každý navymejšlet do alelujá.

před 4255 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Podrobný postup vypořádání SJM je v odkazu, je toho 28 stránek přímo z právní praxe. Tady se živelnost a diletantismus opravdu nevyplácí.
http://www.bez­platnapravnipo­radna.cz/onli­ne-zdarma/rodinne-pravo/spolecne-jmeni-manzelu/6222-darovani-majetku-mezi-manzeli-informace.html
http://www.bez­platnapravnipo­radna.cz/onli­ne-zdarma/majetek-pri-rozvodu.html

před 4255 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek