Avatar uživatele
šmoulík

mám přebytek kofeinu a nevím jak se toho zbavit

mám takový dotaz mám hrozně moc kofeinu v sobě trpím nespavostí agressí a strátou energie potřebuji pomoct jak kofeion omezit?
Doplňuji:
a vodu mohu pít jakou koliv i třeba ochucenou nebo jen čistou a co džusy ??

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5340 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
alenka901

Jedním z nepostradatelných rituálů většiny z nás je ranní šálek kávy. Na mnoho lidí kofein zabírá, proto na jeho pomoc spoléhají i v případě velké únavy. Často tak snadno vypijí i šest sedm hrnků za den.

Lékařské výzkumy však ukazují, že odpovědí těla na takový přebytek kofeinu může být naopak značné utlumení smyslů. Během odpoledne pak člověk ztrácí pohotovost a kromě celkově nižšího výkonu hrozí i nežádoucí chyby v zadaném úkolu.

S kávou tedy opatrně, optimální jsou maximálně tři hrnky za den. Podpořit je můžete občas nějakým energetickým nápojem, který obsahuje i další účinné látky (např. guaranu). Především ale nezapomínejte na význam vody – člověk si má dopřát 2–3 litry tekutin denně.
Pomoci může výběr správného světla
Daniel Kripke z kalifornské univerzity shrnuje názor odborníků: „Jasné světlo Vás udrží vzhůru. Těm z Vás, kteří mívají problém s překonáváním únavy na pracovišti doporučuji jasně bílý či modravý odstín, fluorescenční žárovku bez ultrafialového světla.“

Při vědeckých výzkumech totiž právě takové světlo prokázalo nejlepší výsledky v boji proti ospalosti a to zejména v dopoledních hodinách. Žárovku na sebe tedy nasměrujte ihned po příchodu do práce. Nový prvek v kanceláři Vám alespoň částečně pomůže.
Máte sedavé zaměstnání? Hýbejte se!
Místo posílání emailů a telefonování mezi kancelářemi raději vyřizujte záležitosti osobně (jde-li to). Pořiďte si na pracoviště nějaké zpestření – například gymnastický míč na sezení, či chytrou plastelínu. Mlsání není sice příliš dobré na linii, ale nakrájenou mrkví nic nezkazíte.
Polovina světa si dopřává spánek v pracovní době
V posledních letech se prosazují nové trendy – japonské firmy například začaly na pracovištích vytvářet „spací místnosti“. Odpočinek po obědě se nosí například i v Itálii, Španělsku nebo Číně. Je vědecky dokázáno, že i na dostatečně odpočatého člověka přijde v odpoledních hodinách útlum. Právě snížení produktivity práce se ale snaží předcházet podniky, kde je umožněno si po obědě schrupnout.

Podle Sary Mednick ze Salk Institute „si zaměstnanci, kteří si v krizové chvíli zdřímnou, udrží efektivní výkony i v pozdním odpoledni. U některých pak produktivita dokonce roste.“ Říkáte si právě, že byste stejně neusnuli? I to se prý dá natrénovat: „Během několika týdnů se z Vás může stát člověk, který zavře oči na patnáct minut a probudí se poté bez problémů a zcela osvěžen.“

V našich zeměpisných šířkách zatím poslední metoda vyznívá spíše jako sci-fi. Můžeme jen doufat, že dříve či později tu podobná móda také najde své místo. Ostatní zmíněné tipy Vám ale již nyní pomohou k udržení pozornosti během pracovního dne.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
LuciJe

Kofein se do těla dostává ve stravě a nápojích (káva, čaj, kola a další) a je vylučován zhruba do 5 – 6 hodin po požití. Stačí tedy omezit jeho příjem a případně urychlit jeho vyplavování pitím dostatečného množství vody.

Zdroj: cs.wikipedia.or­g/wiki/Kofein

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dandi

zkuste začít pít jen čistou vodu a pokud se váš stav nezlepší, tak si zajděte za doktorem at vám poradí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Mohu doporučit věc, kterou mám vyzkoušenou sama na sobě.
Nevím, kolik šálků kávy pijete denně, ale zkuste je postupně, po jednom nahradit kávovinovým nápojem, vitakávou nebo carrem, popřípadě jinou podobnou obilnou „kávou“ (Ne však instantní kávou, ta obsahuje stejné množství kofeinu, jako mletá pražená káva).
Kávoviny totiž mohou působit trochu jako placebo a valstně to funguje podobně, jako náhražky nikotinu u kuřáka. Některé obilniny navíc tělo čistí.
Pokud ve Vás vyvolává dobrý pocit ten šálek s teplým nápojem, můžete si do něj ostatně dát i cokoliv jiného. Ale pozor!!! Ne černý, zelený nebo bílý čaj. Čaj obsahuje jen o málo menší množství kofeinu než káva, takže ten by Vám moc nepomohl. Zkuste bylinky, pročišťující účinek má například třezalka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
miney777

poradím jen – ke každému kafču alespoň vypít jednu sklenku vody – a omezit kafčo mx. na 2 denně.. a na pročištění je dobrý kopřivový čaj – nebo zelený čaj (ten pomáhá mě a i mi chutná)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Osobně bych asi vynechal kávu, protože ta obsahuje kofeinu nejvíce. A pokud máte pocit, že to bez ní nezvládnete, tak zkuste třeba bílý kratom, který vás taky nakopne. Jen pozor na dávkování a určitě ho aplikujte jen tehdy, když nebudete řídit. Za mě osobně je to fajn věc, ale jak říkám, chce to dobře vychytat správnou dávku.

Avatar uživatele
novaklen

Tak toto vám nezávidím. Také se teď snažím si odvykat od kofeinu a určitě to není jedoduché. Začala jsem ale pít kávu bez kofeinu a to docela pomáhá. Na kávě jsem skutečně byla závislá, jednalo se u mě i o takový rituál a právě ta bez kofeinu je pro mě docela dobrá náhražka. Občas ale také trpím ztrátami energie, což není příjemné. Hlavně v práci. V tomto mi ale zase pomáhá třeba kratom od Krupa kratom – http://adamkru­pa.cz/

Nový příspěvek