Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem máte doma hasicí přístroj?

zdravím,

máme v obyváku (rod.dům) uzavřenou krbovou vložku na přitápění dřevem a tak mě napadlo co kdyby začalo hořet, nebo třeba olej na šporáku, kdybych někdy zapomenul zapnutý sporák a šel dlouhodobě vyměšovat.

máte doma hasicí přístroj nebo to nemá cenu a stejně nic neuhasím a mám spoléhat na hasiče?

sso

Předmět Autor Datum
Já je doma mam, všechno CO2 (sněhové), ne že bych ho doma někdy potřeboval, ale stát se může leccos,…
Uroboros 10.01.2012 20:52
Uroboros
Vzhledem ke sve lasce k asijske kuchyni a ponekud poladenymu horaku na sporaku povazuji blafnuti ole…
bahno - jinde 10.01.2012 22:03
bahno - jinde
Mám, a dokonce i v autě.
touchwood 10.01.2012 22:13
touchwood
V garáži mam CO2 a prášek, doma na chodbě taky CO2 a prášek, v kuchyni mam po ruce pěnový a v autě R…
manas 10.01.2012 22:15
manas
Co je to za hasící přístroj RHP?
kefud 11.01.2012 04:12
kefud
Ruční hacicí přístroj?
L-Core 11.01.2012 05:30
L-Core
Mám, práškový, pod kůlňou (průjezdná garáž). Synátor dva (barák + garáž) a k tomu v domě hlásič kou…
L-Core 11.01.2012 05:30
L-Core
Poté co nám chytlo na Silvestra v garáži už tohle nepodceňuji. Máme objednaný sněhový - do přízemí a…
Jack 11.01.2012 13:46
Jack
Já jsem celou rodinu vybavil do auta hasicím přístrojem pozor. ne sprejem a doma mám RHP 6kg 34A + h…
Thomas_Rayen 11.01.2012 16:08
Thomas_Rayen
Domnívám se, že u nové stavby je hasičák a čidlo požáru povinný. U starších domů je to na majiteli.…
čechy 11.01.2012 20:47
čechy
Minimaxy mám doma dva. Než přijedou hasiči, může být pozdě.
Filuta 12.01.2012 03:54
Filuta
Přwsně a než člověk napustí kýbl vody tak hoří půlka místnosti.............
Thomas_Rayen 12.01.2012 05:57
Thomas_Rayen
Profesionální hasiči mají na výjezd dvě minuti a průměrná rychlost auta se počítá 50km/h, tak pokud…
manas 12.01.2012 09:01
manas
Zdravím, zajímavá debata o dojezdových časem, u nás profíci kolikrát jedou na plný plyn i přes obec,…
tr 12.01.2012 15:24
tr
Takhle se dojezdové časy počítají, je to jenom teorie. Někde to můžeš hnát co to dá a někde se musíš…
manas 12.01.2012 16:05
manas
Nemám. Už jsem ho dokonce i vybral, ale zatím jsem pořád nevymyslel, kam s ním.
Kurt 12.01.2012 08:43
Kurt
(technická) je fakt, že tahle červená butylka moc parády nenadělá, ale na druhou stranu by se měla…
touchwood 14.01.2012 09:13
touchwood
Vlastním pouze byt a vůz. Čili krb, kotel ani dílna nehrozí. Potenciálně požárně nebezpečné zdroje m…
Kurt 14.01.2012 09:30
Kurt
v tom případě bych ho dal ke vchodovým dveřím (při hašení vždy musí zůstat místo na ústup), navíc je…
Uroboros 14.01.2012 19:45
Uroboros
Hasicí přístroj je dobrá věc,ale když nejste doma nebo nedejbože spíte je na h...o. Lepší je nedělat…
ss 13.01.2012 23:05
ss
Mám v autě, taky doma dva malé sněhové a v dílně velký sněhový. Už jsem jednou byl rád, že ho mám, k…
generál Failure 15.01.2012 00:04
generál Failure
Na co a k čemu. Nemám. Jakožto rozumný člověk vím, co a jak mám zapojený a dodržuji bezpečnost práce…
Blackmoon 15.01.2012 11:35
Blackmoon
Můžeš být rozumnej a opatrnej jak chceš ale stejně tě to může bejt prdplatné. Někdo může bejt opatrn…
manas 15.01.2012 14:11
manas
Osobně ho doma nemám, ale určitě ho doporučuji. Rozhodně s ním lze zamezit dalšímu rozvoji požáru a…
mvincik 16.01.2012 16:18
mvincik
Prešně tak.A než člověk doma ve stresu napustí kýbl vody to taky trvá nehledě na jeho ,,mizivou" has… poslední
Thomas_Rayen 16.01.2012 16:52
Thomas_Rayen

Já je doma mam, všechno CO2 (sněhové), ne že bych ho doma někdy potřeboval, ale stát se může leccos, v dílně při svařování už jsem ho i použil. Cokoli jiného je doma použitelný dost problematicky, hlavně co se úklidu týče, ale zase lepší mít tam bordel než vyhořet. Přístroje mam sice starší, ale zato jsem je dostal dá se říct zadara a CO2 jde snadno vyzkoušet. Dle mého v RD rozhodně k zahození není, ale těžko se za někoho rozhodovat, já už malej sněhovej vozim i v autě.
Na hořící olej hlavně nelít vodu, je to na malování celý kuchyně, překvapivě tak ale reaguje spousta lidí...

Vzhledem ke sve lasce k asijske kuchyni a ponekud poladenymu horaku na sporaku povazuji blafnuti oleje za naprosto normalni soucast vareni.
Za zasadni nevyhodu CO2 hasicaku povazuju upotrebitelnost k sudu a heftnuti neceho nekam, takze bych mel strach ze az to nedejboze prijde, tak si budu jenom nadavat.
Ale mame...

V garáži mam CO2 a prášek, doma na chodbě taky CO2 a prášek, v kuchyni mam po ruce pěnový a v autě RHP taky vozím. CO2 už jsou starší a o prášek s pěnou se mi stará kamarád. V počátku ten požár bez problému uhasíš, na hořící žrádlo na sporáku stačí vypnout sporák a přikrýt vlhkou utěrkou nebo si taky můžeš koupit hasicí roušku, v žádném případě nehasit vodou! RHP jsem použil akorát ten v autě, když na parkovišti před jedním obchodním centrem někomu začlo hořet auto.

mám spoléhat na hasiče?

Napřed si zjisti jejich dojezdové časy podle poplachového plánu:-).

RHP můžu jedině doporučit, já mam doma i požární hlásiče, taky doporučuji.

Domnívám se, že u nové stavby je hasičák a čidlo požáru povinný. U starších domů je to na majiteli. Osobně hasičák ( 6kg - práškový) v baráku pro jistotu mám. Vařím na plynu a přitápím krbem. Na zabezpečovačku jsou ještě připojený kouřáky a čidla na plyn. Ještě když jsem vlastnil žigulíka a při nastartování se mi začalo kouřit (bodudík nechytlo celý auto) z palubní desky, spálil se přitom celý svazek drátů od pojistek. Od té doby vozím i v novém autě taky hasičák. V garáži pro jistotu taky (2kg) jeden je. Podle mě investice do hasičáku není tak veliká naproti tomu co může zachránit. Než přijedou hasiči, tak může být půlka baráku v plamenech.

Profesionální hasiči mají na výjezd dvě minuti a průměrná rychlost auta se počítá 50km/h, tak pokud je stanice vzdálená třeba 10km tak můžou přijet klidně za 10-12 minut. Dobrovolné jednotky mají na výjezd 5minut JPO II a 10minut JPO III a V tak jestli to má místní jednotka vzdálená třeba 1km tak můžou přijet za 7 až 12min. Za tu dobu dokážou plameni způsobit pěknou škodu, jak něco blafne tak to jde pěkně rychle a co nezničí oheň tak zničí kouř a pak i voda.

Všechny dojezdové časy jsem jenom odhadl, nepočítal jsem to.

Zdravím, zajímavá debata o dojezdových časem, u nás profíci kolikrát jedou na plný plyn i přes obec, prostě co je cisterna MAN schopna dát, párkrát jeli do zatáčky po dvou kolech. Jinak výjezd od vyhlášení poplachu mají do cca 40-50 sekund(auta opouštějí garáž) a pak v závislosti na dopravě jedou co to dá.

Takhle se dojezdové časy počítají, je to jenom teorie. Někde to můžeš hnát co to dá a někde se musíš prokličkovávat mezi auty sotva krokem, záleží na dopravní situaci, na stavu vozovky, na počasí atd. Taky máme výjezd do minutky a u nás u dobráku máme výjezd v průměru do šesti minut, ty časy jsou maximum do kdy se musí vyjet.

Vlastním pouze byt a vůz. Čili krb, kotel ani dílna nehrozí. Potenciálně požárně nebezpečné zdroje mám prakticky rozvoměrně rozmístěny po bytě - v kuchyni sporák s krásným modrým plamenem, v chodbě nějakou tu hořlavinku (toluen, benzin, líh,....) v další místnosti zase další hořlavé lahůdky.
Čili, na jednu stranu není problém pro HP kdykoliv sáhnout, bude-li potřeba - mám to všude blízko. Na druhou stranu těch míst, kam by se dal umístit, není mnoho a připočteme-li k tomu ještě dvě předškolní děti, které se rády po bytě proběhnou, vymýšlím spíše umístění s těmito parametry: v dosahu mém i manželky, co nejméně překážející, ideálně v kuchyni nebo její těsné blízkosti (otevřených ohňů doma používáme v jiných místnostech, než je kuchyně, velmi zřídka a zodpovědně).
Samozřejmě také někoho může napadnout otázka, zda HP doma vůbec potřebuji - tu jsem si vyřešil již dávno, neb jsem zastáncem hesla, že nejbližší pomocnou ruku najdeš na konci své paže. A mám-li tedy pro čekání do příjezdu Policie doma zbraň, do příjezdu záchranky vybavenou příruční lékárničku, přijde mi logické mít pro čekání do příjezdu Hasičů doma funkční HP.
Abych to shrnul: hledání prostoru se zúžilo prakticky jen na nalezení konsensuálního bodu, se kterým bude souhlasti i manželka. :-)

Hasicí přístroj je dobrá věc,ale když nejste doma nebo nedejbože spíte je na h...o. Lepší je nedělat kraviny jako třeba sušit dřevo na kotli a mít pořádek v garáži,sklepě,kotelně ,dílně atd.Převážná většina požárů je z toho že člověk udělá kravinu nebo má bordel ve zmíněných prostorách.

Mám v autě, taky doma dva malé sněhové a v dílně velký sněhový. Už jsem jednou byl rád, že ho mám, když jsem na cirkulárce omylem říznul do železa a ve stroji mi chytly plastové piliny.

Na co a k čemu. Nemám. Jakožto rozumný člověk vím, co a jak mám zapojený a dodržuji bezpečnost práce, tak se nemůže nic stát. Je jasné, že když si budu dělat ohňostroj v obýváku, že se určitě něco stane, že? A pro ty, co se bojí, ať si koupí senzory a sprchu na stropy. Jinak stačí voda z vodovodu a nebo 150.

Můžeš být rozumnej a opatrnej jak chceš ale stejně tě to může bejt prdplatné. Někdo může bejt opatrnej jak chce a vyhoří. Někdo může bejt dobytek, bude kašlat na bezpečnost a nic se stát nemusí. Jak se říká náhoda je blbec. Požár může zavinit třeba technická závada, nedbalost rodiny nebo návštěvy, souhra blbejch náhod, zlý úmysl atd. a nemusíš na tom nést sebemenší vinu. Než doběhneš pro vodu, nebo než přijedou hasiči tak ten požár může způsobit nemalé škody. Detektory kouře nejsou taky od věci, budeš spát a otrávíš se kouřem dřív než tě to vzbudí.

Osobně ho doma nemám, ale určitě ho doporučuji. Rozhodně s ním lze zamezit dalšímu rozvoji požáru a tím i minimalizovat případné škody. Příjezd hasičů počítejte min. 5-10 minut, v té době budou pak již škody o mnoho větší!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru