Avatar uživatele
andys10

máte právo uvolňení z práce při studiu?

studuji druhým rokem nástavbové studium,dodělávám si maturitu,v práci mi zatím vždy vyšli vstříc a měla jsem na den co studui volno,ale již druhým měsícem musím do práce a tím pádem nemohu do školy,začala jsem studovat sama od sebe,není to přání zaměstnavatele..ale chci se zeptat jestli existuje nějáký zákon který nařizuje zaměstnavatelům dávat studujícím volno…moc děkuji za odpověd…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kapka před 4087 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
brillant

Odpoveď byla označena jako užitečná

Pokud z důvodu studia nebudete moci konat práci, kterou máte sjednanou v pracovní smlouvě, bude se jednat o tzv. překážku v práci na straně zaměstnance.
Jakmile se o této překážce dozvíte, máte povinnost požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna. Na jeho poskytnutí však obecně nemáte právní nárok – je na vůli zaměstnavatele, zda vám ho poskytne, či nikoli. Jediná výjimka by nastala, pokud by se jednalo o studium, během něhož byste měla získat předpoklady stanovené právními předpisy nebo požadavky nezbytné pro řádný výkon sjednané práce a které by zároveň bylo v souladu s potřebou zaměstnavatele.
Pokud takové studium zasahuje do pracovní doby, je překážkou v práci na straně zaměstnance, za kterou přísluší náhrada mzdy nebo platu.
Jestliže se tedy o tento výjimečný případ nejedná, zákonný nárok na poskytnutí pracovního volna nemáte, můžete se však se zaměstnavatelem na poskytnutí pracovního volna a jeho případném napracování dohodnout.

http://www.phil­.muni.cz/wash/ho­me/studium/in­formace/studij­ni-volno

http://www.go­ogle.cz/search?cli­ent=opera&q=stu­dijn%C3%AD+vol­no+z%C3%A1kon%C3%AD­k+pr%C3%A1ce&sou­rceid=opera&i­e=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Takový dotaz už tu nedávno padl. Zodpovím jej znovu:
Čerpat studijní úlevy může pracovník, který studuje školu na základě požadavku zaměstnavatele. K tomu by měla být uzavřena dohoda o doplnění vzdělání a setrvání studujícího zaměstnance v pracovním poměru u zaměstnavatele na určité období po úspěšném ukončení školy. Pokud nemáte žádnou takovouto dohodu uzavřenou, tak se můžete jedině se zaměstnavatelem pokusit domluvit, že studovat budete v rámci svého pracovního volna (dovolená, náhradní volno).
Zaměstnavatel ale není povinen Vám studium umožnit.

Zbytek najdete v příslušné vyhlášce:
140/1968 Sb. Vyhláška ministerstva školství o pracovních úlevách
www.esipa.cz/sbir­ka/sbsrv.dll/sb?DR=S­B&CP=1968s140

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Je to tak jak píše očko.
Se studiem při zaměstnání musí na začátku studia souhlasit zaměstnavatel.
Pokud dá souhlas ,je povinen pak poskytovat placené studijníé volno v rámci zákona. Pokud souhlas nedá , nemá žádnou takovou povinnost a je to pouze jeho dobrá vůle.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
terry

Obávám se, že pokud studuješ NE na přání zaměstnavatele, nemusí tě uvolňovat ani poskytovat jiné úlevy. Nemá k tomu žádný důvod.
Vžij se do zaměstnavatelovy situace. Kdo za tebe dělá práci, když v ní nejsi? Je tam někdo, kdo by za tebe zaskočil? A chce třeba příplatek za přesčasy? Proč by mu to měl někdo platit, když ten, co chybí, má volno ze své vůle.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek