Avatar uživatele
dudu

nanotechnologie

Okolo roku 2020 mají snad být počitače již výkonnější než lidský mozek. Vědci údajně pracují na zařízení, které umožní snadno materializovat téměř jakýkoliv předmět a to při optimální úspoře materiálu a energie, zde volám hurá! Ale lidstvu tak přece bude dána, stejně jako bohům, možnost vyrobit si téměř cokoliv. Je-li to pravda, tak se máme opravdu na co těšit, neboť výsledky budou stejné jako když malému dítěti dáme zápalky. Co Vy na to? A je to vůbec pravda?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, anonym před 5210 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
fortin

V amerických laboratořích se pracuje na přenosu trojrozměrné repliky reality. Tým vědců pensylvánské univerzity vyvíjí způsob, kterým je možno po internetu replikovat podobu prostorových předmětů.

Technologii nazývají anglickým novotvarem claytronics, velmi volně přeloženo „hlínotronika“. Základní ideou této technologie je hmota, která by byla složena z malých, samostatně ovladatelných částeček. Vědci jim říkají umělé atomy či také „catomy“. Ty jsou schopny organizovat se mezi sebou do stanovených poloh pomocí vlastního magnetického pole. Při samotném přenosu by kamerový systém sledoval snímaný objekt a jeho pohyb rozkládal na velmi malé prostorové body. Jejich souřadnice by poté po internetu putovaly k počítači, který catomy řídí.

Celá technologie je zatím v plenkách. Vědci mají prototypy čtyř catomů, které vypadají jako váleček o průměru okolo 4 centimetrů. Na jeho okraji je 24 elektromagnetů, pomocí nichž catomy dokáží podle radiových povelů měnit svou vzájemnou polohu. Tyto nevzhledné přístroje jsou daleko od vytčeného cíle. Zformování podoby jakéhokoliv předmětu na dálku prostřednictvím internetu je zatím technologicky nemožné, nicméně zde jde o princip. Vědci předpokládají, že do 20 let by mohly nanotechnologie pokročit natolik, že bychom byli schopni vyrobit catomy o velikosti setin milimetru s vestavěným mikropočítačem. Takové částečky by měly být schopny měnit i povrch a strukturu povrchu. V tu chvíli bude možné replikovat podobu nejrůznějších věcí – od banánu po lidské tělo.

Použití technologie claytronics by bylo velmi široké a zdaleka nekončí u velmi realistických videokonferencí. Telefon ve vaší kapse by se mohl měnit v předmět, který právě potřebujete. Návštěva doktora by mohla probíhat virtuálně, na dokonalé replice vašeho zápěstí by doktor změřil i tep. Chirurgové by pomocí zvětšeného modelu vnitřního prostoru těla mohli ovládat nanoroboty, kteří vykonávají operaci. Všechno jsou to vize, které nyní patří do oblasti sci-fi literatury. Ale první krok k jejich uskutečnění byl již učiněn.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek