Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nenadálé vypínání PC - přehřívání základní desky?

Dobrý večer,
asi zase po roku přišel opět stejný problém: po nějaké době, se mi vypne PC, tedy né tak doslova. Vypne se monitor, počítač "hučí" a led indikující práci HDD neustále svítí. Restart nepomůže, musím jej natvrdo vypnout.

Nedalo mi to a tak jsem zkontroloval teploty na senzorech. Kontrolu jsem provedl programem Speedfan, který na jednom ze senzorů naměřil neuvěřitelných 100° C, jenže neukázal jaké periferie se tato teplota týká. Zkusil jsem program Everest a ten odhalil, že tato teplota je na základní desce. Nevím, zdá se mi to skoro nemožné, tak vysoká teplota a na základní desce (Jetway P4MBMS).

Počítač už je starší (kolem 8 let), používáme jej jen na "kancelářské práce", nic náročného. Minulý rok, se mi stávalo to samé. Chvíli jsem s tím laboroval, vyfoukával jsem prach, nechával otevřenou bednu a po měsíci dal pokoj. Teď se znovu ozval, rád bych ho za malých investic ještě udržel funkční.

Nesetkal se někdo s něčím podobným? Nějaké nápady co s tím?

Díky

Předmět Autor Datum
Tohle mi delala grafika, mela spatny kontakt na napajecim konektoru a obcas to takle dopadlo, az me…
pepa2 05.01.2011 20:01
pepa2
Grafikou to není, projistotu jsem to teď zkontroloval. V PC jsou dvě, odpojil jsem externí a použil…
xTomy 05.01.2011 20:35
xTomy
Co do ty bedny kouknout a zjistit co tam hreje, kouknout jestli je chladic procesoru v poradku, jest…
pepa2 05.01.2011 20:48
pepa2
Do bedny jsem koukal, větráček na CPU se točí,že by byl špatně usazený, snad ne, pevně drží na svém… poslední
xTomy 05.01.2011 21:03
xTomy

Grafikou to není, projistotu jsem to teď zkontroloval. V PC jsou dvě, odpojil jsem externí a použil tu na zákl. desce. Pořád se tváří, že tam má těch cca 100°C. Teď byl počítač delší dobu vypnutý a hned po startu mel 98°C. Vždyť to se nemohl stihnout ani pořádně zařát, nemůže být vadný senzor a kvůli tomu to "padá"?

Do bedny jsem koukal, větráček na CPU se točí,že by byl špatně usazený, snad ne, pevně drží na svém místě ještě na pasivním chladiči. Po vypnutí jsem tam "ošahával" pasivní chladiče, různé čipy co jsem našel apod. Na všechno se dalo vpohodě sáhnout. Ještě to zkusím za běhu, ale že by to tak rychle vychladlo?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru