Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno nová adsl/wifi síť

Zdravím,

rozhodl jsem se pro renovaci rodinného domku a s tím i souvisí reinstalace internetové sítě. Jelikož mám všude po baráku hromady kabelů, chtěl bych realizovat připojení wifi (2 patrový rodinný domek) za pomoci ADSL modemu s podporou wifi sítě.
V současné době mám ADSL modem standartně prodávaný O2 (Zyxel 600) a kvalita pokrytí wifi sítí je tak maximálně v polovině domu a to ještě ve spodním patře s nízskou kvalitou signálu. Internet využívám prakticky denně a vyžaduji maximální rychlost (stahování, online hry...) co je možná. Na cenně modemu nezáleží.
Mohl by mi někdo prosím poradit, popř. nastínit jiné řešení, jak kvalitně pokrýt dům wifi signálem tak, aby kvalita byla srovnatelná ( nebo hodně podobná ) s kabelem

Děkuji Pavel

Předmět Autor Datum
Pokryt to muzes bud nakym routerem z ktereho udelas birdge a nebo PLC modemem, u PLC modemu zalezi n…
virus 01.09.2010 08:23
virus
S ohladom na charakteristiku vyžarovania antén použitých na WiFi škatuliach je vždy problém pokrývať…
Joseph 01.09.2010 10:32
Joseph
Díky za odpovědi, asi to vypadá že síť vyřeším opět za pomoci kabelů. Ještě bych měl otázečku k těm…
Grimmer 01.09.2010 10:39
Grimmer
Rychlost je stejna dnesni masinky maji prenosovou rychlost totoznou, jen je to haklive na jakekoliv…
virus 01.09.2010 11:28
virus
Nenastává při použití tolika PLC modemů chyby v přenosech nejen vlivem vzdálenosti, ale i hustotou p…
Grimmer 01.09.2010 12:50
Grimmer
je třeba si uvědomit, že se v tomto ohledu (stejně jako u wifi) jedná o kolizní médium, tj. vysílá-l…
touchwood 02.09.2010 06:52
touchwood
Ano to je pravda a navzajem se dovedou spojit ale take staci rychlovarna konvice a je rusak na svete…
virus 02.09.2010 07:43
virus
já s tím ale naprosto souhlasím - je to nouzové řešení. :-) Jen jsem reagoval na myšlenku že se jedn… poslední
touchwood 02.09.2010 08:31
touchwood
PLC modem je niečo iné ako máš na mysli, pôvodne "modem" bolo zariadenie čo poznalo AT príkazy, čo j…
Joseph 01.09.2010 11:55
Joseph
Skusenosti su s tym a su zvacse nie prilis pozitivne. Vhodne vacsinou len pre nenarconeho uzivatela.…
fleg 01.09.2010 15:08
fleg
K díky moc za rady
Grimmer 02.09.2010 06:30
Grimmer
Jak už bylo řečeno, wifi považuj za sekundární pojítko pro občasné připojení, nebo připojení "mobiln…
touchwood 02.09.2010 06:48
touchwood
Bohuzel musim souhlasit, ve vetsim meritku je PLC modem katastrofa :puff:
virus 02.09.2010 07:47
virus

Pokryt to muzes bud nakym routerem z ktereho udelas birdge a nebo PLC modemem, u PLC modemu zalezi na tom zda mas ve vsech mistnostech jen jednu spolecnou fazi a nebo nejak rozdelenou, proste a jednoduse jeden kousicek zastrcis do zasuvky od ADSL modemu a druhy nekde v dome bud nahore nebo v podkrovi zalezi jak mas dum udelanej do zasuvky a sosas net pres sit 230V, blbe u PLC modemu je ze staci nejaky rusivy element a jsi v tramtarii. Vyhodou je zase to ze nevrtas, nic nemusis nastavovat, jen zasunes do zasuvky a jedes. Taky cena neni zrovna nejdrazsi, pokud bys chtel resit net timto zpusobem muzes to i kombinovat s WIFI routerem, je jich cela rada, nejlevnejsi rada je EDIMAX ja osobne se snim nesetkal s zadnym problemem, pak je dalsi moznost nakej ten microtik router, nebo Asus, urcite co bych nepouzil je linksys, Zcomax nebo OvisLink.

S ohladom na charakteristiku vyžarovania antén použitých na WiFi škatuliach je vždy problém pokrývať poschodia. Dá sa to síce riešiť sklonom anténky aby pokryla aj poschodie no okamžite ti niekde na podlaží kde je zariadenie umiestnené vznikne miesto so slabým signálom. Jedným Acces Pointom v dome to nevyriešiš. Budeš potrebovať 2 kusy. Čo sa týka kvality, kabel je jasný výťaz. U stabilne umiestneného PC by som sa o WiFi ani neuvažoval.

Díky za odpovědi, asi to vypadá že síť vyřeším opět za pomoci kabelů. Ještě bych měl otázečku k těm PLC modemům, konkrétně rychlosti připojení. Tuším že jsem někde v článku na idnes četl, že tento typ připojení má nějakou nižší rychlost. Je to pravda nebo je rychlost klasická jako u kabelu?

Rychlost je stejna dnesni masinky maji prenosovou rychlost totoznou, jen je to haklive na jakekoliv ruseni v siti, pokud tvuj barak ma vedeni delane tak jak ma byt dosahne vsude v dome, pokud je to pod 40m melo by to chodit bez problemu, jeste lepe kdyz je rozvod uplne novy, pokud mas ale elektriku vedenou stylem elektrikar je magor tak pak ocekavej ze do 1 patra 20m a do podkrovi 80m tam uz je to pak problem, ja mam v praci PLC modemy a je jich tu hafo, abych rekl pravdu tak ja zrovna mam konecek jak ocasek, jsem na hranici dosahu PLC modemu, a to je neco kolem 100m a zde se to potyka s problemem pripojeni netu, tudiz jsem musel resit pripojenim kabelu do spodni kancelare a odtut pres dva tluste stropy dotahnout sit pomoci wifi, takze to dopadlo tak ze dole je router s brkem a nahore antena 19Dbi nasmerovana dolu, spojeni je dobre ale pekna opicarna, v tvem pripade by to nemelo delat zadny problem a melo by to chodit.
Nejlepe osvedcenej PLC modem je Planet, jen ne ty bile hajzliky to jsou pomale sunky, ber PL-201-EU, tyto pracuji spolehlive, ale cena je za jeden asi kolem 1200 Kc. :puff:

P.S. pak jeste existuje switch PLC modemu a ten je PL-420, jeste je jeden kousek nejnovejsi typ a to je bilo-modra krabicka ted nevim cislo ani znacku a ten je nejlepsi z tech co tu mame, ma dosah pres 120m, je to odzkouseno, tyhle dokazou i pres rusivej element pobrat spojeni.
Odkazek na vyrobce >> http://www.planet.com.tw/en/product/product_ov.php ?id=323 :puff:

Nenastává při použití tolika PLC modemů chyby v přenosech nejen vlivem vzdálenosti, ale i hustotou připojených pc? Prakticky na všech stránkách co jsem dneska navštívil se píše, že při použití více jak jednoho páru PLC modemů na el. okruh dochází k degradaci signálu. Otázkou je co taková degradace signálu znamená pro běžného uživatele (jak jí pocítí...)

Ideální případ by byl pro mě mít klasický ADSL modem ve spodním patře, do zásuvky dát roztrojku a do každého pokoje zavést takto internet, tzn. že v síti by na jeden okruh byly 3 páry. Zkrátka jako bych pc spojil napřímo kabelem jen s tím, že bych ho přerušil. Nemáte zkušenosti jak by došlo k snížení rychlosti/chybovosti připojení? Dům bude na 16Mba lince od O2.

Ano to je pravda a navzajem se dovedou spojit ale take staci rychlovarna konvice a je rusak na svete, a je po spojeni na nekolik hodin v siti, mam to odzkousene u nas, pak uz pomuze jen povyhazovat PLC modemy ze zasuvky a znovu nahazet, v nasem pracovisti to je 2 patra + xx kanclu, nejhorsi problem je ze staci jedno mistecko s motorem na nake vetvy a uz se tahne rusivej element, u nas jsou stropy cca 0,5m coz je docela dost, navic budova nesmi byt vrtana jen a pouze zabezpecovacka a kamerovy system muze byt proveden umistnenim do zdi, takze zde PLC Modemy byli jedine reseni, abych rekl popravde ve velkem meritku a rozlehle budove je s PLC modemama spise problem a same trapeni, radeji bych zde videl UTP kabelaz, zdejsi zdi maji tak jako strop pul metru a to je uz co rict, a v sak v rodinnem domku by toto nemelo delat problem, pokud je elektrika vedena tak jak ma a je nova a neni kazde patro vedene cikcak jako to mame zde u nas, (popravde receno kdyz jsem videl plany elektriky tak jsem myslel ze me rani mrtvice, nove rozvody ale 0 a 1 patro do klasiky T, 2 patro styl cikcak, smarja ten kdo delal druhe patro to musel byt opravdu piiip) samozrejme PLC modem jak je na hranici 100m je odepsan, upozornuji take na to ze PLC modem jakmile jede treba ve 4 kusech a jeden bude mit naznak rusiveho elementu v blizkosti, druhy PLC modem ktery je jako vysilac ho zcela vyradi, prestanou komunikovat, a nestaci ani vyndani ze zasuvky, ale podle meho nazoru, v rodinnem domku by nemel byt problem. To vse jen tak na okraj :puff:

PLC modem je niečo iné ako máš na mysli, pôvodne "modem" bolo zariadenie čo poznalo AT príkazy, čo je zjednodušene "telefonna zaležitosť", dnes sa slovo modem stáva nejako univerzálne a označuje všeličo možné, čo nejako konvertuje prenos dat. Chaos.

Rozumiem čo chceš. Uvažuješ ako variant sieťového kábla použiť "Powerline Ethernet adaptéry", sieť na rozvode 230V, dá sa. Ak ti neprekáža cena za jednu "sieťovú kartu" prečo nie. Skúsenosť s tým nemám. No inak nie je dôvod prečo by to nešlo.

Skusenosti su s tym a su zvacse nie prilis pozitivne. Vhodne vacsinou len pre nenarconeho uzivatela. Okrem znizenej priepustnosti sa zvysuju napr casove odozvy az radovo do 100ms, a preto je to nevhodne pri hrani online hier alebo telefonovani (skype a pod).
Odporucam len ako nudzovu zalezitost.

Jak už bylo řečeno, wifi považuj za sekundární pojítko pro občasné připojení, nebo připojení "mobilních" zařízení (mobil, notebook apod.) k netu.

Renovuješ-li dům, je to právě naopak ideální okamžik k vybudování pořádné a promyšlené strukturované kabeláže, zasekané v husích krcích do zdi a ukončené zásuvkami (do kterých si pak můžeš připojit krátkým kabelem PC).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru