Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem náhlé zpomalení načítání všeho

hojte, nevěděl sem jestli to dát do hw nebo sw páč nevim čim to je, tak sem to dal do ostatní..
můj problém je, že se mi asi před dvěma týdny stalo, že NAJEDNOU z ničeho nic počítač potřeboval na načítání takřka všeho tak 10x tolik času - loading ve hře do mapy trval 7 minut místo tak 40 sekund, vyndání okna firefoxu z lišty trvalo minutu, vyvolání kontextovýho menu trvalo 10 sekund, prostě všechno.. neinstaloval jsem nic novýho, žádné hw změny, tak jsem zkusil vyvolat starší zálohu (mam win xp pro cz sp3) a po restartu pc to bylo ok.. mávnul jsem nad tím rukou ale před pár dny to začalo znovu a vyvolání zálohy nepomohlo a teď je to střídavě horší a lepší.. stalo se to třeba uprostřed práce, dělam od rána projekt do školy v excelu a wordu a najednou se komp zpomalil a cokoliv sem chtěl spustit či vyvolat už jen spuštěný trvalo nezměrně dlouho.. počítač je starej asi tak 5 let, systémovej disk je právě ten starší, je v něm rok starej další disk.. předpokládám že konfigurace není důležitá, protože jde o náhlou změnu v kompletně všech programech.. cokoliv co vás napadá velice ocením, díky! snad sem na nic nezapomněl..

Předmět Autor Datum
Zkontroluj, jestli disk neběží v PIO módu. Je to tady asi padesátkrát, hledej. Taky se můžeš podívat…
karel 29.10.2011 19:34
karel
pardon, to jsem zapomněl dodat, špatně nastaveným režimem to není, všechny disky běží na ultra dma..…
Lejma 29.10.2011 20:39
Lejma
cpu-z ti při zpomalení ukazuje normální rychlost procesoru? paměti je dost? pc neswapuje? nestahují…
lední brtník 29.10.2011 20:43
lední brtník
"bohužel" to teď jede dobře už asi 5 hodin, takže nemůžu říct jak je na tom rychlost procesoru se st…
Lejma 29.10.2011 21:59
Lejma
Zkus prověřit disk na vadné sektory, případně se kouknout do smartu, jak je na tom.
mia 29.10.2011 22:35
mia
provedeno, zkusil sem dva programy, oba mi řekly celkem totéž a to že novější disk je v "excellent c…
Lejma 30.10.2011 00:47
Lejma
to skor vyzera na vadnu RAM bootnut linuxove CD ci to bude robit to iste a vo vacssine distribucii j…
Spony 30.10.2011 02:09
Spony
spustil sem nějakej bootovací memtest, ten to projel a prej všechno ok.. tak já nevim esi nebyl třeb… poslední
Lejma 31.10.2011 13:21
Lejma

"bohužel" to teď jede dobře už asi 5 hodin, takže nemůžu říct jak je na tom rychlost procesoru se stoprocentní jistotou, ale jelikož všechny aplikace co sem různě měl spuštěný spotřebovávaly celkem normální výpočetní kapacitu procesoru (určitě sem třeba neviděl firefox nebo word brát 80%, to třeba tak max 20-25 když už tam bylo jó věcí) tak bych řekl to je ok..
toho swapování se pokusím si všimnout jakmile se to stane a budu se snažít z kompu načítat cokoliv, od menších věcí jako maximalizace okna.. páč to je fakt strašný toto, prostě náhlá změna uprostřed práce o_O a taková dost drsná..
aktualizace se mi nestahujou určitě k ničemu, nod32 je naplno a i sem měl vypnutý uplně všecko co šlo včetně toho noda, windows aktualizace má všechny..

cokoliv vás napadne čím by to mohlo být, bylo by fajn, jakejkoliv tip, já už nevim jak to googlit :/ sem teď z našetřenejch peněz koupil nový brzdy na auto, který už potřebovalo a investice do hardwaru sem odložil někam na léto :/ mockrát děkuju za čas, kdykoliv přijdu na nějakej info update, tak hned řeknu..

provedeno, zkusil sem dva programy, oba mi řekly celkem totéž a to že novější disk je v "excellent condition" a ten starej systémovej má asi 60%, cosi tam jeden napsal o jedné zpožděné odezvě ale psali tam že to neni žádná vážná závada jen by se měl tento disk monitorovat poněkud více..

disky sem oba prověřoval windowsovským chkdiskem a to poměrně nedávno (řádově týdny), můžu to klidně radši nahodit znova..

spustil sem nějakej bootovací memtest, ten to projel a prej všechno ok.. tak já nevim esi nebyl třeba blbej kontakt ve slotu nebo co ... nemam rád tyhlety problémy typu "z ničeho nic se stane xxx" ... kdyby někoho ještě něco napadlo, šup sem s tím, jinak každopádně děkuju za rady

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru