Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nákup hw přes eshop, 14denní lhůta vrácení peněz, možné komplikace?

Zdravím poradňáky,

chci koupit nový velký LCD, který prodejci (CZC, Alza, Softcom, Mironet....) nemají skladem a tak si ho nelze předvést na krámě.

V Alze radili koupit v eshopu a nechat si zaslat domu kurýrem/poštou s tím, že to pak případně mohu vrátit bez udání důvodu do 14 dní a peníze dostanu zpět.

To je sice od nich hezké toto doporučovat, ale zajímala by mě Vaše praxe, zkušenost s velkými prodejci při vracení HW v situacích níže uvedených. (hw nebude samozřejmě poškrábaný, LCD si nelze jen v krabici prohlédnout, ale je ho třeba složit, použít kabely, připojit k PC, zapnout atd, že)

Situace:
1a) Nákup přes eshop, zaslané kurýrem/poštou na adresu. Vrácení poštou prodejci.
1b) Nákup přes eshop, zaslané kurýrem/poštou na adresu. Vrácení osobně na pobočce prodejce.

2) Nákup přes eshop, vyzvednutí osobně na pobočce. Vrácení do 14 dní na pobočku.

Někteří prodejci ignorují uzavření smlouvy na dálku elektronickou cestou a 14 dní na vrácení bez udání důvodu neuznávají, tak proto sem dávám tento dotaz. Někteří zase uplatňují sankce na zboží, nevrátí celou částku, ale strhnout poměrnou částku, klidně až 10%, za použití zboží.

Díky za příspěvky

Předmět Autor Datum
14denní lhůtu uznávat musí, sankční částky uplatňovat nesmí. Pokud se ti cokoliv nebude zdá, chtěj t…
Wikan 01.06.2009 08:25
Wikan
Bez záruky, ale myslím, že se nepletu: Někteří prodejci ignorují uzavření smlouvy na dálku elektron…
VN 01.06.2009 10:08
VN
Obal není součástí výrobku. Je teda možné to vrátit i bez obalu
Scatman 01.06.2009 10:35
Scatman
Obal není sice součástí výrobku, ale tady nejde o reklamaci zboží v rámci dvou atp. let, ale o jeho…
VN 01.06.2009 10:53
VN
Že by se nikdo nenašel co něco vracel ve lhůtě? ;-) CZC má v podmínkách (bod 6. v prvním odstavci)… poslední
Pepa2 01.06.2009 12:09
Pepa2

Bez záruky, ale myslím, že se nepletu:

Někteří prodejci ignorují uzavření smlouvy na dálku elektronickou cestou a 14 dní na vrácení bez udání důvodu neuznávají

Ignorují v tom případě zákon, ale to je jejich smůla, solidní obchodník by měl být znalý a být v obraze. Toliko.

Někteří zase uplatňují sankce na zboží, nevrátí celou částku, ale strhnout poměrnou částku, klidně až 10%, za použití zboží.

Spíše uplatní (můžou) strhnutí poměrné částky za obaly (to bude jistě ono), za použití zboží ne, vyzkoušení zakoupeného/zaslaného/vyzkoušeného zboží není samo o sobě důvodem k strhnutí jakékoliv částky. Pouze poškození, zjevné opotřebení atp. zboží může být důvodem k nepřijetí vráceného zboží a vaší smůly.

S nákupem přes e-shop, poté vyzvednutím či vrácením na kamenném obchodě/sídle atp. je někdy problém, lépe si ověřit v každém takovém obchodě osobně, případně písemně (většinou je tato zmínka udaná v reklamačním řádu konkrétní prodejny).

Obal není sice součástí výrobku, ale tady nejde o reklamaci zboží v rámci dvou atp. let, ale o jeho vrácení (vrácení nového zboží) do 14 dnů při nákupu na dálku. Nakonec tato skutečnost je dohledatelná, nechci pouze spekulovat. Nakonec netvrdím, že nejde vrátit bez obalu i takto, jako viz výše, pouze zmiňuji možný poplatek, který vidím jako reálný.

Že by se nikdo nenašel co něco vracel ve lhůtě? ;-)

CZC má v podmínkách (bod 6. v prvním odstavci) uvedeno předvedení na prodejně při osobním odběru. Takže asi využiji to, objednám v eshopu do poznámky hodím, že budu chtít demonstraci podle jejich obchodních podmínek. Vyzkoušení v domácích podmínkách by bylo lepší, ale nechci zažít obstrukce (čas a peníze, něco jiného je pozdější reklamace), pokud by nastaly problémy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru