Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem obkopání a uložení potrubí u starého RD

Dobrý den, prosím o radu.
Postupně opravujeme téměř 180 let starý rodinný dům. Dům je nepodsklepený, jednopodlažní, Původní část je postavená z kombinace vepřovic, kamene a novější část i z cihel, obvodové stěny jsou téměř metr tlusté. Dům nemá ztužující věnec. Základy jsou z kamene uloženého v jílovité půdě, nezpevněné. Jako většina starých domů je vlhký. Chtěla bych se zeptat, jestli je rozumné tento dům obkopávat a pokládat drenáže, nebo pokládat dešťové odpadní potrubí v blízkosti základů.
Moc děkuji za názory.

Předmět Autor Datum
Vepřovice, kamen, cihla, prakticky bez základu a v jílu.. Tohle je třeba vidět. Doporučil bych konzu…
sHpy00n 23.09.2012 01:27
sHpy00n
180 let ??? To se usedlo víc jak dostatečne, no s výkopy vetšího rozsahu u základu, bych byl, teda v… poslední
Joseph 23.09.2012 10:06
Joseph

180 let ??? To se usedlo víc jak dostatečne, no s výkopy vetšího rozsahu u základu, bych byl, teda víc jak opatrnej, s vysušovaním taktéž.

Tyto hlinené, kamenné stavby, buď ponecháš v stavu jakém jsou, co se týka izolací, vlhkosti muriva, prizpúsobíš svúj život té stavbe, nebo to zbouráš a postavíš nové. Pokusy o kompromis jsou zbytečné a marné.

Po počátečném nadšení jak to vynovuješ, následne budeš sledovat jak tvá práce a peníze vycházej navniveč, jak nové omítky vlhnou, plesnivejí, olupují se a berou skázu, jak pleseň u podlah a koutú se sezonne objeví, zmizí a znovu objeví. Jak podlahy se kroutí, jsou chladné, jak okna se rosí a jejich povrchová úprava jde vniveč.

U techto staveb je nutné se podrídit. Nábytek nesmí být až k podlaze, skríne neprirážet k stenám, nechávat prostor u sten 10 cm i víc. Kouty musí ostat volné a vzdušné. Snaha vysušit murivo vyšší teplotou v místnosti, zpúsobí urychlení odparu z povrchových vrstev, tvorbu vrstvičky solí ve vnirní podpovrchové strukture, následne oddelení, olupováni omítek. Nad mnoha desítkami tun vlhkého bordelu, maskovaného coby zdi, nemáš šanci vyhrát.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru