Předmět Autor Datum
podávám stejnou otázku, jen se týka Win Vista.
vojtinac 28.03.2009 16:13
vojtinac
zkus napsat zda se to týká případu, kdy sedíš u toho pc - přihlášená jako jiný uživatel, anebo když…
lední brtník 28.03.2009 16:27
lední brtník
Na PC jsem přihlášená jako administrátor, jde o XP Profi a o Vista Home Premium na druhém PC. Takže…
Janice bludice 28.03.2009 17:33
Janice bludice
"bych musela nejspíš vytvořit další účet pro jiné uživatele, což mi nevyhovuje" ... v čem je problém…
lední brtník 28.03.2009 19:59
lední brtník
Budeš se divit, ale za poslední je správně. A proč? Potřebuji učit děti na PC, a to na všem, co tam…
Janice bludice 28.03.2009 23:28
Janice bludice
on je už nesmysl používat admin účet k běžné práci (natož nechávat to dětem), ale na to si musí přij…
touchwood 28.03.2009 23:53
touchwood
účet se jménem administrator se vůbec nepoužívá pro běžnou práci (a už nikdy ne pro několik užitatel… poslední
lední brtník 29.03.2009 13:27
lední brtník
TrueCrypt.
MaSo 28.03.2009 17:42
MaSo
TrueCrypt je vynikající, ale člověk se s ním nadře jak na panském. Já taky sháním něco, čím bych je…
Paullus 28.03.2009 18:43
Paullus
Folder lock, ale funguje jen na XP.
Flash_Gordon 28.03.2009 19:03
Flash_Gordon
Díky, podívám se na True crypt a Folder Lock. Vyřízeno
Janice bludice 29.03.2009 12:18
Janice bludice

zkus napsat zda se to týká případu, kdy sedíš u toho pc - přihlášená jako jiný uživatel, anebo když se na pc doklikáš přes síť.
vždy bude taky záležet (xp i vista) o jaký systém jde: home nebo lepší.

jen obecně: u windows nt řady (w2000, xp, ...) se už žádné adresáře nechrání heslem jako u dětských verzí win9x. rozhodující jsou přístupová práva a autorizace pomocí správného účtu. trochu jinak je to u zjednodušené verze home.

Na PC jsem přihlášená jako administrátor, jde o XP Profi a o Vista Home Premium na druhém PC.
Takže u XP Profi bych musela nejspíš vytvořit další účet pro jiné uživatele, což mi nevyhovuje, hm... Asi si budu muset těch pár soukromých dat dát na USB cruzer pod heslo na celou flash? Třeba?

"bych musela nejspíš vytvořit další účet pro jiné uživatele, což mi nevyhovuje" ... v čem je problém?
pořád nevím co chceš dosáhnout - jde ti o přístup k adresářům tvého počítače přes síť? tak nesdílej celé disky, čili nemůžeš dopustit ani administrátorské sdílení (znalostí lokálního admoše nebo zrušením v registrech)
chceš tedy nabízet některé adresáře pro přístup kdekomu a jiné ne? vytvoř účet pro sdílení se známým heslem, a přiřaď pouze vybraným adresářům práva pro tohoto uživatele.
nebo řešíš lokální přístup: dělá na tvém pc více uživatelů (a všichni používají účet administrator)? bezpečnostní katastrofa, spíš přijdeš o systém s daty vlastním přičiněním.

Budeš se divit, ale za poslední je správně. A proč? Potřebuji učit děti na PC, a to na všem, co tam mám (aby k tomu měly přístup), výjimkou by měla být jen čistě osobní složka. Proto je nechávám na administrátorovi, abych to nekomplikovala (a ať si pacholata zvykají na zodpovědnost - shodí to a budou se učit formátovat a instalovat).
A protože velmi často pracuji s videem a tudíž minimálně po roce formátuji kvůli svižnosti a odhnojení systémový disk, mám zálohy všeho. Tenhle obrodný proces je pro mě rychlejší než čištění, hrabání se v registrech a bůhví kde. Tak proto. Hrůza, co? Amatér nechápe, odborník si hrůzou škube vlasy...

účet se jménem administrator se vůbec nepoužívá pro běžnou práci (a už nikdy ne pro několik užitatelů najednou - to si pleteš s windows98). máš ho mít v záloze jako resuscitační, a na normálních systémech je i jediný (max jeden ze dvou) správcovský.
ty máš mít svůj účet "janice", pionýři mají mít svůj "deti". pokud trváš na tom že všichni musí být správci, budiž, jistě tomu rozumíš lépe. přesto i na takovém systému můžeš děti naučit, že dnešní systémy jsou založeny na tom, že všichni nemají všude přístup. a že je to normální, že se s tím budou všude setkávat - na pc ve škole, v zaměstnání, i doma na centrálním síťovém disku. stačí když nastavíš přístupová práva konkrétním uživatelům právě na jejich uživatelské adresáře. než děti naučíš převzetí vlastnictví složek bude to mít i smysl, ale alespoň si pod jediným účtem nebudete vzájemně ničit nastavení programů.

nicméně pro spolehlivé zajištění soukromí tvých dat zůstává jedinou cestou to šifrování. notoričtí formátovači ovšem musí počítat s tím, že přeinstalace systému bývá spojena se ztrátou původní identity - a k zašifrovaným datům se už nemusíš nikdy dostat. truecrypt neznám, dá se čekat jako u interního šifrování windows - musíš preventivně mimo systémový disk (nebo pc) raději vyexportovat šifrovací klíč.

pokud ti jde o rychlost systému, pořiď si velociraptor. a průžně sleduj (msconfig.exe), zda všichni tví administrátoři z neznalosti neinstalují nesmysly, které se jim automaticky spouští po startu a až do reinstalace je stále brzdí při práci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru