Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto odchozí server SMTP - jak funguje?

ahojte
vysvětlí mi někdo prosím, jak funguje server odchozí pošty SMTP?
Jsem už z toho jelen! mám v outlooku nastavené tři účty mých e-mailových adres. dvě z nich mám na volném a jednu se svou doménou (subdoménou?), kterou jsem si zřídila na webhostingu. ale to myslím není podstatné. ani jeden z těch účtů mi nefunguje s nastavením odchozího serveru, které tam správně má být - teda aspoň myslím, že to přeci souvisí s tím, přes koho jsem připojená, ne? Za to když tam nastavím úplně nesmyslný smtp server, který jsem měla kdysi před rokem, když jsem ještě působila na druhém konci republiky s ještě nesmyslnějším heslem mého tehdejšího domácího, začne mi pošta odcházet jakoby nic. Jinak si neškrtnu. Jak se to sakriš možné?? 3-[:-(:-/
připojení mám nastavené určitě správně, bo mi ho nastavoval sám poskytovatel, když u nás to připojení zřizoval, to staré nastavení jsem všude smazala.... :-(:-(:-(

Předmět Autor Datum
Ahoj jmenovkyně :-) Jak to přesně funguje, to ti nevysvětlím, ale jisté je, že nastavení SMTP server…
Eva_M 08.05.2006 20:29
Eva_M
jo, díky za vaše odpovědi :beer::beer:, ale to všechno už jsem samozřejmě vyzkoušela. včetně přesnýc…
Eva 08.05.2006 22:43
Eva
beztak je to oVAnet a ona nam to nechce rict:D
Přezdívka je povinný 16.11.2013 18:37
Přezdívka je povinný
beztak je to oVAnet I po sedmi letech? poslední
čumil_old 16.11.2013 19:23
čumil_old
smtp nesuvisi (ale moze) s tym cez koho si pripojena, si nastav smtp server ktory je na serveroch kd…
MM.. 08.05.2006 20:51
MM..
Neviem - nepoznám "volny" ale návod pre gmail je tu: http://mail.google.com/support/bin/answer.py?an…
pme 08.05.2006 20:58
pme
To co tady popisuješ, jsou typické "trable" s tzv. RELAYINGEM. V dávných dobách, kdy neexistovali h…
touchwood 08.05.2006 21:03
touchwood
a já k tomu jen dodám že změny nastavení smtp se u Outlook expresu projeví až při napsání nové zpráv…
MM_tank 08.05.2006 21:31
MM_tank
Potvrzuji ...
Fuente 08.05.2006 21:41
Fuente
Pokud jsi skutečně prošla poctivě všechnu nápovědu u tvého providera, pak radím zavolat na hot-line…
Eva_M 08.05.2006 22:52
Eva_M
ja by som to videl na blokovanie fw. nech skusi telnetom najprv ci jej smtp server odpoveda
fleg 09.05.2006 05:27
fleg
Aha, neumí si poradit s nastavením SMTP a bude umět TELNETovat... ::)
host 09.05.2006 10:10
host
Potom je tu ešte jedná možnosť, zriadiť si vlastný SMTP server priamo na PC.
senior 09.05.2006 07:37
senior
zamieta sa. dovody: vysoka pravdepodobnost ze nebude akceptovany prijimacim serverom pripadne bude z…
fleg 09.05.2006 07:46
fleg
Nebude nahodou v tom, ze treba v Outlooku nastavit (ak sa pouziva SMTP server providera) v Nastroje/…
skJimmy 10.05.2006 00:43
skJimmy

Ahoj jmenovkyně :-) Jak to přesně funguje, to ti nevysvětlím, ale jisté je, že nastavení SMTP serveru musíš mít nastaveno PŘESNĚ podle pokynů poskytovatele internetu. Napiš, kdo přesně Ti poskytuje internet, případně se sama podívej na stránky providera, bývá to tam napsané. Pokud víš přesný postup a přesto to nefunguje, zkus nějakou emailovou adresu zrušit a vytvořit znova. Může tam být překlep apod.

jo, díky za vaše odpovědi :beer::beer:, ale to všechno už jsem samozřejmě vyzkoušela. včetně přesných nastavení jak poskytovatele, tak těch, která jsou daná při založení e-mailu u kohokoli... taky zrušit a vytvořit znovu... no, právě proto jsem z toho jelen....:-|

smtp nesuvisi (ale moze) s tym cez koho si pripojena, si nastav smtp server ktory je na serveroch kde su tie emailove konta, s menom heslom ako mas na danom emailovom konte, nepomoze? Nemusi to byt smtp tvojho poskytovatela.

P.S. v tom outlooku chod do spravy kont, niekde v nastaveniach konta (neviem zhlavy kde to presne je) si pozri aky mas tam nastaveny SMTP server (smtp._neco_.cz)? Od koho mas pripojenie?

To co tady popisuješ, jsou typické "trable" s tzv. RELAYINGEM.

V dávných dobách, kdy neexistovali hackeři a spammeři, byl vyvinut protokol SMTP k přenosu zpráv. Bohužel tehdy jeho autoři byli vedeni dobrými úmysly a nečekali, že by někdo mohl jejich protokolu zneužívat. To ovšem v průběhu doby nastalo, a proto vývojáři a hlavně administrátoři přistoupili k omezujícím nastavením svých poštovních serverů.

V praxi to funguje tak, že každý SMTP server má v konfiguraci nadefinováno, od koho může přijímat poštu (to je význam slova RELAY) určenou pro domény kterých není cílovým SMTP serverem (tzv. MX (Mail eXchange) DNS záznam pro danou doménu). Tudíž např. SMTP servery Volného ti přijmou e-mail pro uživatele Volného (např. franta.jetel@volny.cz) z celého internetu, ale pro uživatele např. seznamu (franta.jetel@seznam.cz) už přijme jen z IP adres, které přiděluje ISP Volný. Tj. zákazníci ISP Volný můžou přes tento server odesílat cokoliv kamkoliv, ostatní jen poštu uživatelům Volný. Celé se to dá ještě "vylepšit" autentikací SMTP (např. seznam.cz není vázán na konkrétní ISP službu, a proto jeho SMTP umožňuje relay všem, jen je třeba se autentikovat existujícím účtem (jméno+heslo) seznam.cz.

Tudíž resumé je takové, že máš špatně nastaveny parametry v účtech pro odchozí SMTP server. Jak už podotkla Eva_M, stačí navštívit web tvého aktuálního ISP, kde by měly někde v howto/FAQ být vypsány přesné parametry pro nastavení odchozího SMTP. Dnes se používá autentikace účtem ISP.

a já k tomu jen dodám že změny nastavení smtp se u Outlook expresu projeví až při napsání nové zprávy - ty zprávy co teď nejdou odejít mají v sobě tu špatnou informaci, poslat -vytvořit novu až bude smtp nastavené dobře.

Pokud jsi skutečně prošla poctivě všechnu nápovědu u tvého providera, pak radím zavolat na hot-line a poptat se jich. Teoreticky mohou mít nějaký výpadek nebo mohli provádět nějaké změny. Kdybys napsala, o jakého providera se jedná, mohl by ti pomoct i někdo odsud z poradny, kdo má stejného providera.

Nebude nahodou v tom, ze treba v Outlooku nastavit (ak sa pouziva SMTP server providera) v Nastroje/E-mailove ucty/Dalsi nastaveni/Server pro odchozi postu zaskrtnut policko Server vyzaduje overeni/Prihlasovat se jako a tam zadat meno a heslo poskytovane providerom k mailovemu uctu, ktore zriadil on. Samozrejme, vychadza to uz z povedaneho, len neviem, ci si to uz vyskusala. Nebombardujte ma za to, ja viem, ze vsetko uz bolo napisane, len si nie som isty, ci to bolo aj pochopene.

Zpět do poradny Nahoru