Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odstoupení od rezervační smlouvy při prodeji bytu

Dobrý den.

Mám takový dotaz. Prodával jsem byt a byla podepsána rezervační smlouva a zaplacená rezervační záloha, ve smlouvě bylo uvedené, že do doby až se bude schválena žádost, kterou jsem podal na stavební úřad jenom tehdy budou moci přejít vlastnická práva ke kupujícímu a bude se pokračovat ve vyřízení prodeje bytu. Za 2 měsíce (v průběhu zpracování mé žádosti na stavebním úřadě) jsem rozhodl byt neprodávat byt a ustoupit od smlouvy a vrátit peníze zpátky kupujícímu včetně poplatku za odhad bytu pro hypotéku, morální kompenzace a případně za služby poradců, kteří pomáhali hypotéku vyřídit. Prodával byt jsem přes realitní kancelář a nemám s nimi podepsanou žádnou smlouvu. Když kancelář zjistila, že prodávat svůj byt už nechci, tak mi poslali takový dopis:

"Informovali jste nás, že jste se rozhodli hrubým způsobem porušit svoje smluvní závazky. Dohodli jste se s budoucí kupující, že jí prodáte byt v ________ a pozemek, přijali jste na to zálohu a zavázali se uzavřit kupní smlouvu nejpozději do 31.7. 2014. Zároveň jste se dohodli s námi, že nám vyplatíte náhradu za naši práci pro Vás při obsarání kupujících. Za dobu cca jednoho roku kdy jsme byt inzerovali a nabízeli jak v Česku tak zahraničí, jsme Vám přivedli několik kupujících.
Dáváme Vám lhůtu 4 pracovních dnů, abyste nám sdělili kdy a kde podepíšete smlouvu o prodeji. Pokud ji podepsat nehodláte, jak jste informovali budoucí kupující i nás, uhraďte ve stejné lhůtě naše náklady a ušlý zisk ve výši 102 000 Kč ve smyslu nového občanského zákoníku a jeho ustanovení o tom, že při neuzavření domluvené dohody uhradí ten kdo to způsobil, nejenom náklady ale i ušlý zisk.
Zároveň na Vás podá budoucí kupující trestní oznámení a bude požadovat rovněž úhradu nákladů a ušlého zisku. Jeho přesnou výši vyčíslí (právníci, daňoví poradci, finanční poradci, platba nájmu za byt ve kterém by už neměla bydlet)."

Bude mít na to realitka právo?

Prosím o poskytnutí rady a děkuji předem

Předmět Autor Datum
Prodával byt jsem přes realitní kancelář a nemám s nimi podepsanou žádnou smlouvu Obě části věty si…
Wikan 17.06.2014 15:22
Wikan
opravdu jsem nic s nimi nepodepisoval.
Stanislav 17.06.2014 15:26
Stanislav
Tak to by asi byla první realitka, která to dělá zadarmo.
Wikan 17.06.2014 15:29
Wikan
Ne hele ja uz jsem s tim setkal. Kdyz jsme kupovali nas nynejsi dum, prodavajici to prodavala pres…
kamzl 17.06.2014 20:05
kamzl
to je klasika, se divím, že to RK vůbec dělá. když tvrdí, že nepodepsal s RK smlouvu o zastupování,…
TNT 17.06.2014 18:45
TNT
Něco takového potkalo mého bývalého kolegu. Ale nevím, jak to u něj dopadlo. Asi by bylo dobré, kdyb…
Yarda 17.06.2014 15:48
Yarda
Je to nejaky zmateny. Pokud jak pises si uhradil a vratil co jsi mel nevim proc ti pisou ty zvasty…
kamzl 17.06.2014 19:47
kamzl
Realitiek by som sa nebal, moje osobne skusenosti su, ze su to velki amateri. Zena bez mojho vedomia…
fleg 18.06.2014 09:10
fleg
Tady bych rozhodně nesrovnával. Na rozdíl od Slovenska, kde se třeba prokazovat uskutečněné náklady…
Ara 18.06.2014 10:45
Ara
Narok RK som spochybnil ciastocne, ale aky narok na usli zisk by mal mat buduci kupujuci? Prave tymt…
fleg 18.06.2014 13:45
fleg
Nejde o budoucího kupujícího, ale o uhrazení zisku při odstoupení od smlouvy. Nový občanský zákoník…
Ara 18.06.2014 14:49
Ara
Pozri si, co som citoval od nich, kde ziadaju usleho zisku pre buduceho kupujuceho. Toto neupravuje…
fleg 18.06.2014 17:39
fleg
Ale on s budoucím kupujícím smlouvu uzavřel a vzal zálohu. Podmínky odstoupení a vyrovnání jsou nejs…
Ara 19.06.2014 09:24
Ara
rezervační smlouva už podepsána v dubnu.
Stanislav 19.06.2014 10:56
Stanislav
Tak nic, ale zeptat jsem se musel. Podívejte se do smlouvy kterou jste uzavřel a od níž jste odstoup…
Ara 19.06.2014 12:30
Ara
Mezi kým je podepsaná rezervační smlouva? Na realitku bych kašlala, vůbec bych nereagovala. S kupuj…
ftzhe 18.06.2014 19:53
ftzhe
rezervační smlouva mezi mnou a kupujícím, o realitce nic tam není napsáno. Kolik může vyžadovat kupu…
Stanislav 19.06.2014 00:58
Stanislav
kolik muze vyzadovat navic? je to tu nekde vse uz psano: Pokud v ty smlouve(smlouve budouci) co jst… poslední
kamzl 19.06.2014 20:42
kamzl

Ne hele ja uz jsem s tim setkal.

Kdyz jsme kupovali nas nynejsi dum, prodavajici to prodavala pres nejmenovanou investicni skupinu. Jedine co ze poskytla souhlas se zverejnovanim stavu objektu ty skupine a par fotek a pri nejakem zajmu nekdo z nich pro ni dojel a dum za jeji pritomnosti ukazala.

Naopak my jako zajemci jsme podepisovali smlouvu o smlouve budouci(myslim) kde bylo to ze pri uskutecnene koupi domu nalezi te skupine fin. odmena 50000,-, kterou hradi prodavajici a je zahrnuta v pozadovane cene.

Tak si myslim jestli neco podobneho nezkusila ta RK na nej, byt uz treba kvuli lukrativnosti nebo prachobycejnemu zisku.

to je klasika, se divím, že to RK vůbec dělá. když tvrdí, že nepodepsal s RK smlouvu o zastupování, tak ta rezervační smlouva musí být mezi budoucím kupujícím a RK, na tohle téma je stohy materiálů na netu včetně vyjádření Nejvyššího soudu, obecně takto sjednané rezervační smlouvy jsou neplatné, musí být ošetřen vztah prodávajícího a RK, potažmo kupujícího a RK, smlouva o zastupování

Něco takového potkalo mého bývalého kolegu. Ale nevím, jak to u něj dopadlo. Asi by bylo dobré, kdybyste naklusal k nějakému právníkovi, aby vám poradil, jak z toho ven s co nejnižšími ztrátami. A předtím najděte všechny papíry co kolem toho s tou realitkou máte.
Teď vám ta rada bude plat prtná, ale k tomu právníkovi jste měl zajít, ještě než jste začal jednat s tou realitkou. Nepochybuji, že ONI to budou mít velice dobře právně ošetřené.

Je to nejaky zmateny.

Pokud jak pises si uhradil a vratil co jsi mel nevim proc ti pisou ty zvasty a vyhrozujou.Leda ze by v ty ralitce parava ruka nevedela co dela leva a nejakej ambiciozni trotlik v nejakem mezidobi(prevody penez-cybejci oznameni byv. kupujciho apod.)ti to zaslal nez si vsechno overil.

Spis se starej i o to jestli te nebude prudit ta hypotecni banka(ta prvne!!!) jestli si nechal delat nejaky presscoring, je to uz pro ne jako kdybys s nimauzavrel smlouvu a je dulezity ji vcas zrusit, jinak budes platit mesicni poplatky po x let.

Realitku bych neresil, neprodali dokud mohli - zadnou provizi nemuzou chtit.Jen to zkousej abys prodaval dal a oni z toho neco potencionalne meli.

Realitiek by som sa nebal, moje osobne skusenosti su, ze su to velki amateri.
Zena bez mojho vedomia kupila byt v susednom meste, respektive podpisala zmluvu o buducej zmluve so zmluvnou pokutou cca 2000 euro. Ked som sa pozrel na tu "zmluvu" bolo mi aj ako nepravnikovi jasne, ze je neplatna, pre istotu som to dal este overit svojej pravnicky, ktora mi to potvrdila. Kupu bytu sme zrusili a hoci sa realitka vyhrazala vymahanim a sudmi skoncilo to u silnych slov.
Ty si este v lepsej situacii nic si nepodpisal, takze dohdoa bola len ustna a ta sa tazko preukazuje, co je problem RK.
Vas novy OZ som sice necital a netusim naco sa realitka odvolavaju, ale vidim tam minimalne jednu do neba volajucu blbost a tak tusim, ze blbost bude asi vsetko, co napisali.

Zároveň na Vás podá budoucí kupující trestní oznámení a bude požadovat rovněž úhradu nákladů a ušlého zisku. Jeho přesnou výši vyčíslí (právníci, daňoví poradci, finanční poradci, platba nájmu za byt ve kterém by už neměla bydlet)."

Nerozumiem preco vykrikuju, co spravi buduci kupujuci, ale hlavne je nepochopitelne o akom uslom zisku sa hovori v tomto pripade. Velmi by ma zaujimalo akoby ho chceli vycislit. RK moze tvrdit, ze usli zisk je vyska ich provizie (kde je urcena jej vyska?), ale kedze nebolo papier zaujimalo ma ako chceli tuto proviziu v RK zdanit (takze danovy unik pre RK).
V praxi sa to robi tak, ze vsetko ide na dohodu a bez papiera a realitaci si ziju velmi slusnym zivotom, pretoze neodvadzaju dane a cely ich servis spociva casto v tom, ze donesu kupujuceho zaco chcu potom nekrestanske peniaze.
Mimochodom zrovna vcera som bol svojmu krstnemu ujovi hodit do ksichtu 540 eur, je realitak a predaval nas byt. Cely cas rozpraval, ze nic za to nechce a v zavere sa vytasil so sumou 800 eur, ze sak vozil som vas, ked ste sli pozerat dom, mal som vas na nete rok, vodil som vam kupjucich a bla bla bla. Doteraz mam z toho nervy, pretoze sme kupovali aj dom cez neho a nabalil sa asi 1400 eurami dokopy pricom jak pri byte, tak pri dome furt mlel to iste...ja od vas nic nechcem za toto.
Bohuzial ja som musel cuvnut v tomto pripade, ide o blizku rodinu a pre pokoj rodine som mu tie peniaze dal.
Ty si vsak v inej situacii a kludne sa bran, je to ako na vojne, na zaciatku robia na teba bububu a kedze nevies ako to tam chodi pdoriadis sa vacsinou, keby si tam siel po rocnej skusenosti znovu uz si po hlave skakat nenechas. To iste plati aj pre realitky.

Tady bych rozhodně nesrovnával. Na rozdíl od Slovenska, kde se třeba prokazovat uskutečněné náklady v ČR platí v tvz. předsmluvní odpovědnosti významné rozdíly. Mimo jiné, připouští požadovat ušlý zisk...

Nicméně v tomto případě se nedomnívám, že RK má na odškodnění nárok. Aby mohla RK požadovat ušlý zisk, musela by prokázat, že Stanislav jednal nepoctivě (což padá tím, že uhradil nutné náklady), zatajil důležitou informaci (což zřejmě nepřichází v úvahu) nebo dokonce předstíral úmysl smlouvu uzavřít.
Zákon hovoří i o nároku, kdy jedna ze stran neuzavře smlouvu bez spravedlivého důvodu. Protože chybí judikatura, těžko říct co tím zákonodárce přesně myslel. Nicméně bych se nebál poslat RK do (_!_).

Nejde o budoucího kupujícího, ale o uhrazení zisku při odstoupení od smlouvy. Nový občanský zákoník specifikuje celkem 4 skutkové podstaty, kdy je se možné dovolat náhrady za zisk.

Jsem přesvědčen, že se to této záležitosti s RK netýká a souhlasím s tebou, že RK jenom zkouší. Chtěl jsem poukázat na rozdíl oproti zákonu v SR.

Ale on s budoucím kupujícím smlouvu uzavřel a vzal zálohu. Podmínky odstoupení a vyrovnání jsou nejspíše součástí smlouvy, případně jiné dohody kterou neznáme.Já se vyjadřoval pouze k problematice předsmluvní odpovědnosti k RK.

Tam mě Stanislave napadá, kdy celá ta akce začala ? Nebylo to ještě loni ? Protože pak by se tento případ vůbec NOZ nevztahoval. Byl by posuzován dle původního zákona.

Tak nic, ale zeptat jsem se musel. Podívejte se do smlouvy kterou jste uzavřel a od níž jste odstoupil. Tedy s tu s budoucím majitelem. Zjistěte zda z odstoupení od smlouvy vyplývají nějaké sankce. Ideálně uzavřete s oním subjektem dohodu , v níž se zavážete uhradit náklady + jakési odškodnění, jak jste se byl zmínil, a onen subjekt potvrdí, že nemá vůči vaší osobě z titulu odstoupení od smlouvy, dalších nároků.

Neznám detaily, za jakých jste navázal spolupráci s RK. Netuším o jakých podmínkách jste se dohodli. Detaily jsou důležité. Můj názor v této věci je, že jednání RK hraničí s dobrými mravy (§ 547 - Právní jednání musí obsahem a účelem odpovídat dobrým mravům i zákonu.), ba jeví známky vyhrožování. Zakládají nárok na ušlý zisk v rozporu s zvyklostí a zavedenou praxí stran.

Mezi kým je podepsaná rezervační smlouva?

Na realitku bych kašlala, vůbec bych nereagovala. S kupujícím bych se domluvila - říkáte, že jste ochotný jim zaplatit něco navíc, takže nevidím důvod, proč by měl dělat cavyky. Nechte si ale všechno podepsat, možná připravit od právníka - že jako odškodnění za neuskutečněnou koupit platíte kupujícímu tolik a tolik.

kolik muze vyzadovat navic?

je to tu nekde vse uz psano: Pokud v ty smlouve(smlouve budouci) co jste s potencionalnim kupujicim uzaviral neni nic o sankcich pri odstoupeni nemuze chtit nic vic nez to co jste si od nej vzal jako zalohu ci co.

Jestli mu navic nabizite neco navic muze byt rad... penize(nebo naturalie apod) sebrat podat si ruce a nashledanou.

A nepozadal ten budouci kupujici treba realitku sam o pomoc -zastupovani pri prodeji?Nedal jim nejakou plnou moc aby ho zastupovali?Pak bych nejakej ten jejich cajk co poslali i chapal...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru