Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem parametry cpu a grafiky

Dobry den, chtel bych se zeptat na: jake jsou dulezite parametry pro procesor jako technologie vyroby 32nm je dobra ne? Frekvence, pocet jader, cache, sbernice a na jakem bitovem systemu. A grafika na pameti, frekvence jadra a pameti, propustnost pameti to je asi vse.

Předmět Autor Datum
Na jednotlivé parametry kašli a srovnávej celkový výkon.
Wikan 22.05.2014 19:34
Wikan
To je hodně široká problematika. Obecně nejvíc závisí na vnitřní architektuře procesoru a s tím souv…
Zdenál 22.05.2014 19:38
Zdenál
Jediny parameter je benchmark. Ak vobec potrebujes vykon CPU (ja ne). poslední
MM.. 22.05.2014 20:07
MM..

To je hodně široká problematika. Obecně nejvíc závisí na vnitřní architektuře procesoru a s tím související výrobní technologií (to je těch 32 nm apod.). Pokud budeš mít dva procesory se stejnou vnitřní architekturou a výrobní technologií, platí tam, že čím je větší frekvence, tím je vyšší výkon.
Pokud máš dva procesory s jinou technologií, lze předpokládat, že při stejné frekvenci bude mít novější technologie vyšší výkon. Např. staré Pentium 4 potřebovaly hodně vysokou frekvenci, protože měly špatně navržen tok instrukcí (řečeno hodně laicky). Ale teprve testy Ti prozradí, o kolik % je nový procesor lepší. A taky v čem - některý umí rychleji kompresovat, jiný rychleji renderovat video apod.
A u grafických karet je to podobné, možná ještě složitější.
Pěkný přehled o procesorech vyšel před časem v PCTuningu: http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti /28156-narust-vykonu-cpu-za-posledni-roky-intel-vs -amd.
Podrobnější rozbor architektury procesorů AMD a Intel (před cca 3 roky) najdeš pak taky na PCTuningu: http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti /19724-intel-sandy-bridge-podrobny-rozbor-architek tury a http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti /20109-amd-e-350-kompletni-rozbor-architektury-apu -brazos.
O grafikách vyšly na PCTuningu nedávno dva díly pohledu do historie: http://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/2 7041-prehled-nejvyznamnejsich-grafik-historie-dil- i a http://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/2 7042-prehled-nejvyznamnejsich-grafik-historie-dil- ii. Něco podobného vyšlo i na Světu HW: http://www.svethardware.cz/prehled-desktopovych-gr afickych-cipu/23045.
Další odkazy (asi tak za měsíc - než tohle prostuduješ) už si jistě najdeš sám :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru